Araştırmacılar, kemikten esinlenerek üç boyutlu baskı tekniğiyle yapı malzemeleri geliştiriyor
Araştırmacılar, kemiklerin iç yapısını inceledikten sonra üç boyutlu yazıcılarla evler ve binalar için güçlü inşaat malzemeleri basabileceklerini düşünüyor.
Esnek ve sağlam malzemeler geliştirilebileceğini belirten araştırmacılar, önümüzdeki süreçlerde inşaat sektöründe bu malzemelerin kullanılabileceğini öngörüyor. Ayrıntılar haberimizde:
Üç boyutlu yazıcılar birçok farklı alanda kullanılıyor. Ama insanların kafasında hâlâ çok fazla soru işareti var. Buna bağlı olarak efsaneler de artıyor. Hemen herkes, ateşli silahların basılabileceği; sahte ürünlerin çoğalacağını ve çevrenintahripolacağını düşünüyor. Ancak durum pek de öyle değil.
Endişeler devam ederken bir yandan araştırmacılar da baskı teknikleri üzerinde çalışmalarını devam ettiriyor. Yeni bir yöntem, kemikten esinlenmiş üç boyutlu baskılı yapı malzemelerine odaklanıyor.
Cornell Üniversitesi, Purdue Üniversitesi ve Case Western Reserve Üniversitesi'nden bir ekip, kemiklerin iç yapısını inceleyerek evler ve binalar için daha güçlü inşaat malzemeleri basabileceklerini düşünüyor.
Puedue Üniversitesi profesörü Pablo Zavattieri şunları söylüyor:
- Bu malzemelerden binalar ve diğer yapılar için daha sağlam ve üç boyutlu teknikle basılmış malzemeler oluşturmayı deneyebiliriz.
Yeni araştırmalar, kemiklerdeki 'kirişlerin' daha önce anlaşılmadığı kadar sert ve güçlü olduğunu gösteriyor. Trabeküller olarak da bilinen kirişler, kemikte dikey plaka benzer bir yapıyla kuvveti artırıyor. Ayrıca yatay çubuk benzeri destekler de oluşturabiliyor.
Esnek ve hafif yapı malzemeleri oluşturulabiliyor.
Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı'nda yayınlanan bir çalışmada kemiğin yorulma ömrünü artıran yatay dikmeler olduğu öne sürüyorlar.
Benzer iç yapılara sahip üç boyutlu yapı malzemelerinin daha dayanıklı binalar geliştirebileceğine inanıyorlar. Teoriyi test etmek için Zavattieri'nin laboratuarı, trabeküllere benzer mimarilere sahip üç boyutlu polimerler tasarladı. Mekanik analiz simülasyonları, yatay dikmelerin kalınlaştıkça polimerin yük altında daha uzun süre kaldığını ortaya çıkarıyor. Çubukların kalınlaştırılması, polimerin kütlesini önemli ölçüde artırmadığından kemikten ilham alan polimerlerin esnek ve hafifyapı malzemeleri oluşturmak için kullanılabileceğine inanıyor. Bu da aslında üç boyutlu baskı tekniğiyle ev ya da binalar oluşturmanın anahtarı olarak görülüyor.
Peki ama başta bahsettiğimiz efsanelerin gerçeklik payı var mı?
Üç boyutlu baskı tekniği, sanal ortamdaki nesnelerin somut bir ürüne dönüşmesini sağlıyor. Bu işlem şu anda üç boyutlu yazıcılar tarafından gerçekleştiriliyor. Özel hammaddelerin kullanıldığı baskılar bazen beklenenden korkutucu sonuçlar ortaya çıkarabiliyor.
Zira geçtiğimiz dönemlerde Londra'da yüz tanıma cihazı bu teknikle basılan bir maskeyle kandırıldı.Baskı tekniği her geçen gün gelişirken sizce korkmalı mıyız? Üç boyutlu baskı, çok yüksekmaliyetlerolmadan bilgisayar ortamındaki çizimlerin gerçeğe dönüşmesini sağlıyor.
Herkes ateşli silah basabilir mi?
Evet, teoride pek de imkansız görünmüyor. Hatta bu tez ilk kez 2013'te ortaya atılmıştı. Ama aradan geçen 6 yılda üç boyutlu yazıcılar doğrudan bu sebeple kullanılmadı. Silah gibi görünen bir şey yazdırmak mümkün ama metal bileşene ihtiyaç var.
Herkes sahte ürünler basabilir mi?
Birkaç yıldan beri spor ayakkabılardan işitme cihazlarına kadar birçok nesne üç boyutlu yazıcılarla basılabiliyor.
Özellikle de yedekparça tedariğinde birçok şirketin bu alana yatırım yaptığı biliniyor. Ama şu anki gelişmiş tekniklerle de olsa öyle her şeyi basabilmek pek de mümkün değil.