Arakan’da katliam devam ediyor: Myanmar ordusu 200 Müslümanı daha öldürdü

Arşiv
Arşiv

Arakan’da Müslümanlara yönelik saldırılar devam ediyor. Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre dün 200 Müslüman Myanmar ordusu ve Budist grupların saldırılardan kaçarken göç yolunda öldürüldü.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, yüzlerce insan ordunun ve Budist milislerin saldırılarından kaçmak için yine göç etmek zorunda kaldı. Myanmar-Bangladeş sınırında sıkışan 200 sivil, insansız hava araçları ve ağır silahlarla çapraz ateşe alınarak katledildi.

2012’den beri Müslümanlar zulüm görüyor

2012 yılında Myanmar’ın Arakan eyaletindeki 400 bin Müslüman Budistlerin saldırılarına uğradı, binlerce Müslüman saldırılarda hayatını kaybetti. Müslümanların geri dönmemesi için yüzlerce ev ve iş yeri kundaklanarak kullanılamaz hale getirildi.

Budist çetelerin saldırılarının ardından Myanmar ordusu, Müslümanların yaşadığı bölgelere “temizlik” adını verdiği yeni operasyonlar düzenledi.

Arşiv
Arşiv

Myanmar, bölgedeki Müslümanların kimlik sahibi olmalarını, ticaret yapmalarını, ev inşa etmelerini ve seyahat etmelerini yasakladı. Eğitim, sağlık gibi temel hizmetlerden bile mahrum yaşayan binlerce Müslümanın hayatta kalmak için göç etmekten başka çaresi yok.

1 milyonu aşkın insan göç etti

2017 yılında Myanmar ordusu ve Budistler, ülke genelinde Müslümanlara yönelik şiddet eylemleri başlattı. Bu şiddet eylemleri ve baskı sebebiyle binlerce Arakanlı Müslüman, Tayland, Hindistan, Endonezya, Nepal, Malezya gibi çevre ülkelere sığınmak zorunda kaldı.

Arşiv
Arşiv

Birleşmiş Milletler, 2017 yılından beri 1 milyonu aşkın kişinin bölgedeki zulüm yüzünden evlerinden ayrıldığını açıkladı.

Arşiv
Arşiv

Yüzlerce Arakanlının sığındığı Bangladeş, dünyanın en büyük mülteci kampına ev sahipliği yapıyor. Birleşmiş Millletler verilerine göre Bangladeş’teki 34 kamptaki mültecilerin yarısından fazlasını çocuklar oluşturuyor.

Arşiv
Arşiv

Yüzlerce yerleşim yeri yok edildi

Uluslararası insan hakları kuruluşlarının yayımladıkları uydu görüntülerinden yüzlerce yerleşim yerinin, arazinin ve iş yerinin sistematik olarak yok edildiği gözler önüne serildi.

Arşiv
Arşiv

Türkiye: Acil insani yardımın bölgeye ulaştırılması engellenmemeli

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Myanmar’da son aylarda şiddetlenen çatışmaları ve artan sivil can kayıplarının endişeyle takip edildiğini belirterek "Çatışan tarafları, uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuk kurallarına uymaya, sivilleri ve sivil altyapıyı korumaya, zorla silah altına alımlar dahil, etnik veya dini çatışmayı artıracak eylemlerden kaçınmaya, acil ve kesintisiz insani yardımı mümkün kılacak biçimde bölgeye erişim sağlanmasına izin vermeye çağırıyoruz." açıklamasında bulundu.

Birleşmiş Milletler: Etnik temizlik gerçekleşiyor

Birleşmiş Milletler ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.

Arşiv
Arşiv

ABD: Müslüman azınlık yok ediliyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Myanmar ordusunun 2016 ve 2017 yıllarında Rohingya'ya yönelik saldırılarının "insanlığa karşı işlenmiş suçlar" ve "soykırım suçu" olduğunu ve ordunun Müslüman azınlığı yok etmeye çalıştığını belirtti.

Gambiya, Uluslararası Adalet Divanı’na başvurdu

11 Kasım 2019'da Gambiya, Soykırım Sözleşmesi'nin ihlali nedeniyle Myanmar’a karşı Uluslararası Adalet Divanı'nda dava açtı. Davada Myanmar’ın Müslüman azınlığa karşı gerçekleştirdiği etnik temizlik faaliyetleri inceleniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >