Android 10: Bilmeniz gereken her şey!
● Google, yeni Android sürümünün ismini Android 10 olarak resmîleştirdi. Sonbaharda tanıtılması beklenen yeni mobil işletim sistemiyle ilgili bilinen tüm ayrıntıları sizlerle paylaşıyoruz.
● Android 10 aslında temelde; karanlık mod, kaldırılan geri menü düğmesi, özelleştirilen uygulama izinleri ve yeni nesil paylaşım menüsü gibi detaylar barındırıyor.
● Üstelik bunlara ek olarak 'özelleştirme' de Android'in en önemli noktalarından biri. Burada devreye yeni kişiselleştirme seçenekleri giriyor. Detaylar dosya konumuzda!
Google, her yıl Androidsürümüne yeni bir isim veriyor. Yani aslında büyük güncellemeler sonrasında işletim sistemi Android Nougat, Android Marshmallow ya da Android Oreo gibi takılarla anılıyor. Bu sene de Android Q ismi fazlasıyla konuşuluyordu. Hatta Q ile başlayan tatlı isimleri üzerine gidiliyordu. Fakat Google farklı bir yol izledi. Dün (22 Ağustos 2019) yaptığı açıklamayla yeni sürümün Android 10 olarak isimlendirildiğini duyurdu.
Çeşitli revizeler geçiren ve güncellenen Androidlogosu ve robot da aslında bu sürecin bir parçası. Konuyla alakalı olarak Android'in Global Marka Direktörü Aude Gandon, 'daha modern' açıklamasını yapıyor. Bundan sonra sürümlere dair isimlerin de Android 11, Android 12 şeklinde rakamlarla ilerleyeceği tahmin ediliyor.
Android tarihinde ilk kez gerçekleşen bu durum aslında yeni detayların da habercisi. Yeni sürüm hakkında çok fazla merak edilen detay var. Sonbaharda çıkacak olan işletim sistemiyle alakalı şu anda bilinen tüm detayları bir araya getirdik.
Google, genel olarak Android sürümlerinin önizleme sürümünü Mart'ta başlatır. Geliştiricilere özel olarak sunulan bu sürüm aslında her sene düzenlenen Google I / O konferansına kadar devam eder. Daha sonrasında ise herkese açık bir beta sürümü yayınlanır.
Bu sene, 13 Mart 2019'da geliştirici önizlemesi yayınlandı ve genel beta için farklı bir yol izlendi. 3 Nisan'da Beta 2 bazı hata düzeltmeleri ve yeni özelliklerle piyasaya çıktı. Ayrıca bu süreç 7 Mayıs'ta Google I / O konferansında Beta 3 şeklinde devam etti. Ardından 5 Haziran'da Beta 4 sunuldu ve aradan 5 gün geçtikten sonra Beta 5 de yayına alındı. Son olarak Beta 6 da son beta olarak 7 Ağustos'ta paylaşıldı.
Bu Beta'lar Pixel telefonlar haricinde OnePlus 6T, Sony Xperia Z3 ve LG G8 gibi telefonlar için de aktif. Yani aslında hesaba giriş yaptıktan ve beta sürümüne kaydetmek istediğiniz cihazı seçtikten sonra Android 10'u indirip yükleyebilirsiniz.
Android 10 özellikleri
Her yeni Androidsürümünde olduğu gibi Android 10 da aslında birçokfarklı özelliğe sahip. Beta sürümleri yıl boyunca yayınlanmaya devam ettiği için aslında bazı ayrıntılar biliniyor.
Aşağıda güncelleme kapsamında sunulacak önemli yenilikleri sizlerle paylaşıyoruz. Fakat bunlara ek olarak çok daha fazla detay olduğunu bilmek gerekiyor.
İkonik geri düğmesi ortadan kalkıyor
Geri tuşu, Android'de gezinti yapabilmek için en önemli detaylardan biri. Ama Android10 ile devre dışı kalıyor. Bu yeni sistem aslında tamamen jest tabanlı bir navigasyonsistemi sunuyor. Yukarı kaydırmak ana menüye, yukarı kaydırıp basılı tutmak çoklu görev menüsüne gitmeyi sağlıyor.
Sisteme bir karanlık mod geliyor
Sonunda Android'e doğrudan sistemsel bir karanlık mod ekleniyor. Son yıllarda popüler birçok farklı uygulamada karşımıza çıkan karanlık mod Android 10 ile gerçek oluyor. Böylece artık kullanıcılar işletim sistemi içinde de karanlık modu özelliklerinden faydalanabiliyor.
Yeni tema seçenekleri
Android'in en önemli noktalarından biri özelleştirme. Bu yeni işletim sistemiyle 'kişiselleştirme' konusu daha fazla önem kazanıyor. Beta 1'deki geliştirici seçeneklerinde tüm kullanıcı arayüzünün vurgu renklerini değiştirmek için çeşitli ayarlara yer verilmişti. Aylar sonra 7 Ağustos'ta çıkan son betada da mavi, siyah, yeşil, mor, tarçın, okyanus, uzay, orkide gibi farklı renk seçenekleri ve türler de sunulmaya başlandı.
Gerçek zamanlı altyazı
İşitme güçlüğü çeken kişiler için de Android 10'da yeni detaylar sunuluyor. Bunlardan biri video ya da podcast tarzındaki içeriklerde altyazıya yer verilmesi. Böylece kullanıcılar altyazı üzerinden konuşulanları takip edebiliyor.
Live Caption olarak isimlendirilen bu özellik aslında internet bağlantısı da gerektirmiyor. Bunun için sistem içinde aktif ya da pasif olarak belirleyebileceğiniz bir ayar yer alacak.
Uygulama izinleri
Gizlilik her zamankinden daha büyük önem taşıyor. Üstelik kullanıcıların en çok kaygı duyduğu şeylerden biri olarak listenin en tepesinde yer alıyor. İşte bu yüzden yeni sürümle birlikte Android'in uygulamalara verdiği izinlerde de farklılıklar yer alıyor.
Google'ın blog gönderisine göre, konumunuzu isteyen uygulamalar artık yalnızca 'uygulama kullanılırken' ya da 'hiç kullanılmadığında' gibi ek seçeneklerle yeni bir açılır pencereyle ayarlar sunuyor.
Google, konuyla alakalı olarak blog yazısında özet olarak şunları söylüyor:
- Android 10'da kullanıcılara uygulamalar üzerinde daha fazla kontrol imkanı sağlanıyor. Paylaşılan dosyalara erişimi kontrol etmek isteyen kişiler bunu daha kolay yapabiliyor. Ayrıca kullanıcılar yeni çizinlerle uygulamaların Fotoğraflar, Videolar veya Ses Kayıtlarına erişimlerini kontrol edebiliyor.
Ayarlar'daki 'İzinler' kullanımı sayfası, hangi izinlerin hangi uygulamalar tarafından kullanıldığını ayrıntılı bir şekilde gösteriyor.
Gelişmiş bir paylaşım menüsü
Android'in paylaşım menüsü bir süredir oldukça karışık. İşlevselliği konusunda sorun yok ama hangi telefonu kullanıyor olursanız olun bu bölüm epey bir karışık şekilde karşınıza geliyor. Neyse ki Android 10 bunu da ele alıyor. Google, paylaşım kısayolu sayesinde fotoğrafları, videoları ya da geriye kalan her şey için bir seçenek oluşturmayı sağlıyor.
Katlanabilir telefonlar için daha fazla destek
Bu sene aslında Samsung Galaxy Fold ve Huawei Mate X gibi ilk akıllı telefonların duyurulması anlamında büyük önem taşıyor. Bu yeni cihazlar için en iyi deneyimi ise işletim sistemlerinin sunması gerekiyor. Android 10 da bu noktada katlanabilir telefonlarda kullanılmak için optimize edilmiş durumda.
Android 10 ne zaman yayınlanacak?
Az önce de bahsettiğimiz gibi aslında Android'in yeni sürümleri her yıl sonbahar aylarında yayınlanıyor. Şu an için net tarih belli olmasa da Android 10'ın kısa süre içinde çıkacağı muhtemel. Dolayısıyla öncesinde bu özellikleri keşfetmekte yarar var.
Güncelleme: Google, 3 Eylül 2019 itibariyle Pixel telefonlar için Android 10 dağıtımını başlattı.