Almanya'da Schengen krizi: Sınır denetimlerine başlandı

Arşiv
Arşiv

Almanya, düzensiz göç ile mücadele kapsamında, tüm kara sınırlarında pasaport kontrolü uygulamasına başladı. Schengen Bölgesi komşuları, Almanya'nın bu uygulamasına tepki gösterdi. Alman hükümeti, uygulamanın ırkçılık temelli olmadığını vurguladı.

Almanya, düzensiz göçmenlerle mücadele etmek için, kara sınırlarında pasaport kontrolüne başladı. Ülkenin tüm kara sınırlarında düzensiz göçmenlere karşı sınır kontrolleri ilan edildi.

Alman haber ajansı DPA'ya göre, İçişleri Bakanı Nancy Faeser, uygulamanın amacının yalnızca 'sınır ötesi suçlarla mücadele ve yasadışı göç oranını sınırlama' olduğunu söylemekte.

Faeser, sınır kontrolünün güvenlik durumuna göre sıklık ve sürenin belirleneceği "hedefli bir çalışma" olacağını aktardı.

Schengen'in merkezinde

Schengen Bölgesi, AB'ye üye 29 ülke arasındaki iç sınırların kaldırıldığı ve pasaport kontrollerinin yalnızca dış sınırlarda uygulandığı bölge olarak biliniyor. Almanya bu ülkelerin merkezinde bulunuyor.

Komşu ülkeler tepkili

Önlemlerin hayata geçirildiğinin duyurulmasının ardından, bazı komşu ülkeler sınırlardaki trafik sıkışıklığı sebebiyle endişelerini dile getirdi.

Danimarka polisi, vatandaşlarına sınır ötesi seyahatlerinde kuyruklarda beklememek için daha erken yola çıkma tavsiyesinde bulundu.

Polonya'ya göre 'kabul edilemez'

Polonya Başbakanı Donald Tusk, kara sınırlarındaki kontrollerin sıkılaşmasının Polonya için kabul edilemez olduğunu ve Varşova'nın etkilenen ülkelerle acil toplantı teklifi edeceklerini duyurdu.

Göç Konseyi'nden uyarı

Almanya'da bulunan Göç Konseyi, bu uygulamanın AB göç kurallarını ihlal edebileceği konusunda Almanya hükümetini uyardı.

Konsey, "Almanya sınırlarında koruma arayan göçmenleri geri çevirme şeklindeki mevcut politika hedefi, göç politikası tartışmalarında tehlikeli bir popülizm biçimini temsil ediyor." ifadelerini kullandı.

Tüm sınırları kontrol altına aldılar

Almanya konum olarak 9 sınır komşusuna sahip. 16 Eylül 2024'te uygulama başlamadan önce, Polonya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti ve İsviçre sınırlarında kontrol sağlanıyordu. 16 Eylül tarihinden itibaren, geriye kalan 5 ülke olan Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Belçika ve Danimarka'da da sınır kontrolleri uygulaması başladı. Bu adımın atılmasının sebebinin, Almanya ile Kenya arasında imzalanan, vasıflı ve yarı vasıflı Kenyalı işçilerin Almanya'ya göç edebilmesi anlaşması olarak görülüyor.

Solingen'de bıçaklı saldırı olayı yaşanmıştı

Alman hükümeti, geçen ay Solingen'de yaşanan Suriyeli bir sığınmacının ölümcül bir bıçaklı saldırı düzenlemesinden sonra endişelenmesi sebebiyle yeni tedbirleri duyurmuştu. Şüphelinin 2023 yılında sınır dışı edilmesi gerektiği fakat edilmediği ortaya çıkmıştı.

"Polisimiz ırkçı davranmaz"

Alman hükümeti, uygulamaya konulan düzenlemeye gelen tepkiler sonucunda açıklama yaptı.

İçişleri Bakanlığı sözcüsü, olağan basın toplantısında yaptığı açıklamada “Kesinlikle hiçbir şüphe yok ve bunu burada bir kez daha vurgulamak isterim ki polisin ırkçı motivasyonla hareket etmesi tamamen kabul edilemez ve hukuk dışıdır” dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >