Akkaya Şelalesi turizme kazandırılacak

Akkaya Şelalesi
Akkaya Şelalesi

Sakarya Irmağı Vadisi'nde bulunan ve "saklı cennet" olarak nitelendirilen Akkaya Şelalesi'nin turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı- Osmaneli Belediye Başkanı Şahin: - "Bu şelale bizim mücavir alanımız içerisinde kalıyor. Öncelikle kamu kurumlarıyla birlikte burasını ayağa kaldırmak istiyoruz. Ancak DSİ veya Orman Su İşleri Bakanlığıyla uzayacak olursa proje, kendi imkanlarımızla çok kısa süre içerisinde halkın ve turistlerin kullanıma sunacağız"

Bilecik'in Osmaneli ilçesinden geçen Sakarya Irmağı Vadisi'nde bulunan ve "saklı cennet" olarak nitelendirilen Akkaya Şelalesi, turizme kazandırılacak.

Samanlı Dağları'nın eteklerindeki yaylalar ile Belenalan köyü arasında konumlanan, ilçe merkezine 13 kilometre uzaklıktaki şelale, serin olduğu için özellikle yaz aylarında piknik alanı olarak tercih ediliyor.

Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "saklı cennet" olarak tanımladıkları şelaleyi turizme kazandırmak için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Şahin, bölgeyi gezmeye başladıkları andan itibaren tabiatın her gün yeni bir güzelliğini keşfettiklerini ifade ederek, şunları dile getirdi:

"Rivayete göre eskiden Osmaneli Paşalar Boğazı, Cambazkaya dediğimiz boğaz ve bu Samanlı-Akkaya Boğazı ile kapalı olduğu için buraların bir göl halinde olduğu söyleniyor. Sonra zamanla bu vadilerin açılmasıyla birlikte Osmaneli göl olma özelliğinden kurtulmuş. Yaklaşık 1 kilometre ötede kaynağımız var. Daha önce burada köylülerin kullandığı değirmen vardır. Değirmene de 1 kilometre yakındır."

- "Çok bilen yok burayı"

Muhteşem güzelliğe sahip şelalenin ve çevresinin iyi bilinmediğine işaret eden Şahin, şöyle devam etti:

"Şu anda su biraz az gibi görünüyor ama yaz olması sebebiyle bu su, büyük oranda tarımda kullanılıyor. Ondan ötürü az geliyor yoksa bu şelale gerçekten çok güzel bir görünüme sahip. Bu şelale bizim mücavir alanımız içerisinde kalıyor. Öncelikle kamu kurumlarıyla birlikte burasını ayağa kaldırmak istiyoruz. Ancak DSİ veya Orman Su İşleri Bakanlığıyla uzayacak olursa proje, kendi imkanlarımızla çok kısa süre içerisinde halkın ve turistlerin kullanıma sunacağız. Osmaneli'de çok bilen yok burayı. Gelecek bir yıllık süre içerisinde turizme kazandırıldığında bir kamp yeri gibi kullanıldığını göreceğiz."

Şahin, projenin büyük bölümünün bir yıl içerisinde hayata geçirilmesi için ilgili kurum ve kuruluşlarla temaslarının sürdüğünü belirterek, "2018 sonuna kadar mutlaka küçük çaplı da olsa bir tesis olur. Sonraki yıllarda üzerine koyularak devam eder. İleride büyük de bir kanyon var. Osmaneli bir yerde kanyonunu da ortaya çıkartmış olur. Buranın en büyük özelliği yüksekten iki kaya arasından gelmesi ve serin olmasıdır. Kolay bir şekilde doğal göletler oluşturarak her göletten su alacak şekilde projemizi gerçekleştireceğiz. Belediye olarak bunu yapacak imkan ve gücümüz var." ifadelerini kullandı.

- "Buzhane gibidir"

İlçe sakinlerinden Basri Topçu da şelalenin herkes tarafından görülmesi gerektiğini vurgulayarak, "Memleketimizin en güzel yerlerinden bir tanesi, güzel bir su kaynağı burası. Hiç kimse sahip çıkmamış, inşallah bundan sonra başarılı bir şeyleri hizmete açmaya çalışacağız. Ailecek buralara geliyoruz, geziyoruz. Yazları çok serin olduğu için devamlı buralardayız." dedi.

Torunlarıyla serinlemek için şelaleye gelen Hüseyin Aksoy da "Serin olduğu için torunlarla beraber gelip pikniğimizi yapıyoruz. Osmaneli'nin en serin yerlerinden birisidir, buzhane gibidir." görüşünü dile getirdi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >