‘Akıllı olmayan’ telefonların beklenmedik yükselişi
Akıllı telefonların önlenemez yükselişi ‘akılsız telefonlar’ tarafından yavaşlatıldı. Birçok kullanıcı son zamanlarda tercihlerini akıllı telefonlara kıyasla kullanımı daha basit cihazlardan yana kullanıyor.
Kısa sürede hayatımıza giren ve insanlık tarihinin gördüğü en büyük etkilerden birini yapan akıllı telefonların da modası geçiyor. Beraberinde getirdiği pozitif özelliklerin yanında negatif yanlarının da hatrı sayılır derecede çok olması, kullanıcıları yavaş yavaş farklı alternatifler bulmaya zorluyor.
Özellikle Afrika ve Hindistan gibi bölgelerde, fiyatların yüksekliğinden şikayetçi olan kullanıcılar, interneti minimum düzeyde kullanabildikleri basit telefonlar ile yetinmeyi tercih ediyor.
Akıllı telefon dendiğinde aklımıza gelen ilk özellik internet bağlantılı cihazlar olsa da bu kanının aksine son zamanlarda oldukça popüler olan ‘akıllı olmayan cihazlar’ da internet bağlantısına sahip. YouTube ve WhatsApp gibi servislere erişim sağlayabilen telefonlar son zamanlarda beklenmedik satış istatistiklerine ulaştı.
Sektörün ilkleri yeniden yükselişe geçti
The Wall Street’in yayınladığı istatistiklere göre, cep telefonu kullanımına başlanan yıllarda öncü olan markalar Nokia ve Motorola bazı pazarlarda etkinliğini sürdürüyor. Afrika ve Hindistan gibi gelir düzeyi diğer ülkelere göre daha düşük yerlerde ‘akıllı olmayan telefonlar’ büyük ilgi görüyor.
Fiyatların bölgelere göre 25 dolara kadar düştüğü gözlemleniyor.
Bahsedilen akıllı olmayan telefonlar yaygın olarak kullanılan akıllı telefonlara benzer özelliklere sahip olmamasına rağmen YouTube, Facebook, WhatsApp gibi servislere erişebiliyorlar ve fiziksel klavyeleri mevcut.
Wall Street Journal’ın yaptığı araştırmaya göre, bu cihazların üretimine devam edilerek raflardaki sayının 84 milyona ulaşması hedefleniyor. Uzun vadede, sadece gelir seviyesi düşük olan bölgelerdeki kullanıcıların değil akıllı telefonların negatif yönlerinden sıkılıp ‘akıllı telefon detoksu’ yapacak olan kişilerin de gözdesi olacağa benziyor.
Counterpoint adlı firmanın araştırmasına göre, gelecek üç yılda 370 milyon adet birçok özelliğe sahip ama akıllı olmayan telefonun üretimine başlanacak. Pazarın hacmi ise 28 milyar doları bulacak. Bu durum Google’ın da dikkatini çekmiş olacak ki, akıllı olmayan telefonlarda sık sık kullanılan KaiOS işletim sistemine son aylarda 22 milyon dolar yatırım yaptı.