Aileden gelen sofra kültürü

Dedelerinizin ninelerinizin sizlere miras bıraktığı sofra kültürü anlatmakla bitmez. Osmanlıdan bu yana çeşitli değişikliklere uğrayan sofra kültürü günümüzde daha çok aileden uzak ve tek başına yemeklerin yendiği bir hal almaya başladı.

Dedelerinizin ninelerinizin sizlere miras bıraktığı sofra kültürü anlatmakla bitmez.

Osmanlıdan bu yana çeşitli değişikliklere uğrayan sofra kültürü günümüzde daha çok aileden uzak ve tek başına yemeklerin yendiği bir hal almaya başladı.





Bütün ailenin birlik içinde olduğu evin babası gelmeden sofraya oturulmadığı herkes geldiğinde bol kahkahalar ve hoş sohbetle yemeklerin yendiği hatırların sorulduğu o neşeli aile tablolarını hala devam ettiren aileler vardır kuşkusuz..

Çocukluk yıllarınızda hatırlarsanız yer sofralarında yemek yerdik. Çağın değişmesiyle beraber masalarda yemek yemeye aile içinde olursak yer sofrasını tercih etmeye başladık.

Yemek yerken çat kapı gelen komşunuzu hemen masanıza davet eder ve sofraya bir tanede onun için tabak koyardık ki hala da öyle yapıyoruz.

Çünkü anneannelerinizden dedelerinizden böyle gördünüz ve böyle de yaşıyorsunuz.

Sofra kültürü aile içinde bizi bir araya getiren hafta boyunca hiç bir araya gelemediyseniz pazar günleri topluca kahvaltı yaptığınız, bayramlardan önce yapılan hazırlıklar bunlar hep sizin sofra kültürünüzden öğrendiklerinizdir.

Aile olmanın temel taşlarını birlik olmaktır. Bir soğan bir ekmekte yenilecek olsa bunu bile paylaşabilmektir.

Gelin hep birlikte ailenizle geçirebileceğiniz güzel bir hafta sonu hayali kuralım. Sabah yatağınızdan kalktınız. Ailecek güzel bir kahvaltı sofrası hazırladınız. Bol sohbetli ,canınızın sıkıldığı tüm konuları unuttuğunuz.




Birlikte yediğiniz yemekler ailenizi güçlendirir. Çocuklarınıza örnek oluşturursunuz yemeklerden daha çok keyif alırsınız.

Yemeği hazırlarken iş bölümü yaparak birlikte çalışırsanız, eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. En keyifli aile sohbetleri mutfakta yardımlaşarak ortaya çıkar. Eğer birlikte yemek hazırlamaya karar verdiyseniz işten kaytarmayın.

Her gün aynı saatte yemek hazırlamak aile içinde bir düzen oturtmanıza yardımcı olur.Birlikte aynı sofrayı paylaşmanız içinde zemin hazırlar.

Yemek esnasında çocuklarınızda konuşmasına imkan tanıyın. Bir birey olduğunu ona hissettirin ki aile olmanın ne demek olduğu kavramış olsun.

Yemek yerken konuşulan konuda herkese söz hakkı tanımalıyız. Hem aile olarak birbirinizi daha iyi tanımış hem de birbirinize olan değerinizi göstermiş olursunuz.Aynı evin içinde yaşayan aile bireyleri bazen birini tanımaya biliyor.

Aile içinde yemek yemek çocukların beslenme alışkanlıklarında da önemli ölçüde rol oynuyor.Tabağındaki yemeği bitiren çocuk hem sofra adabını öğrenmiş olur hem de o sevdiği abur cuburları da doyduğu için yemek istemeyecektir.

Aileleri ile birlikte yemek yiyen çocuklar daha sağlıklı ve okulda daha başarılı olur.Bunun sebebi de düzenli yeme alışkanlığının gelişmesidir. Aynı zamanda çocuğunuzla kurduğunuz yakınlık ve iletişim olumsuz bir durum olduğunda sizinle paylaşması için ona güven aşılayacaktır.

Aile içinde birlikte yemek yemek çocukların psikolojik olarak da boşluğa düşmesini engelleyerek kötü alışkanlıkları kazanmalarına bile önleyecektir. Çünkü çocuk ailesinin onunla ilgilenmediği düşünmeyecektir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >