Afrika'nın en büyük ülkesi Sudan nasıl ikiye bölündü?

Sudan'da son durum
Sudan'da son durum

Sudan'daki çatışmalarda ordu Hızlı Destek Kuvvetleri'ne karşı ilerleme sağlıyor.

2011’de Güney Sudan’ın ayrılmasıyla büyük toprak, kimlik ve ekonomik kayıplar yaşayan Sudan, şimdi ikinci bir bölünmenin eşiğinde. Bu kez referandumla değil, silahların gölgesinde. 2023’te patlak veren iç savaşta, batı ve başkent çevresinde Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK), doğuda ve kuzeyde ise Sudan ordusu kontrol sağladı. Savaşın ilk yılı HDK’nin hızlı ilerleyişiyle geçti; başkent Hartum dahil pek çok kritik noktayı ele geçirdiler. Ancak 2024 sonunda dengeler değişti. Ordu, Hartum’da Cumhurbaşkanlığı Sarayı, El-Cezira, Sennar ve El-Ubeyd gibi stratejik şehirlerde üstünlük sağladı.

Ordu, askeri yapılanmasını yeniden düzenledi, yeni asker alımları yaptı ve şehir savaşlarına uygun özel birlikleri devreye soktu. Komuta zinciri güçlendikçe, cephelerde koordinasyon arttı. HDK ise geniş alanlara yayılmanın bedelini ağır ödedi. Özellikle doğu ve orta cephelerde kayıplar yaşadı, komutanları öldürüldü ya da saf değiştirdi. El-Cezira’daki Ebu Akile Kikel’in orduya geçmesi, HDK’nın merkezdeki hâkimiyetine darbe vurdu.

Bugün HDK, Darfur’un büyük bölümünde etkin ve burada kendi hükümetini kurmaya çalışıyor. El-Faşir’in akıbeti, ülkenin kaderini belirleyecek. Ordu, ülkenin tamamını geri alma hedefinde kararlıyken; HDK, batıda kendi yönetimini kurarak Sudan’ı fiilen ikiye bölme yolunda ilerliyor. Yaklaşan çatışmalar, Sudan’ın geleceğini belirleyecek.

GZT Özel İçerik Editörü Salih Cuma Aydın bu videoda Sudan'da 15 Nisan 2023'te başlayıp hala devam eden çatışmalardaki son durumu ele aldı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >

Yorumunuzu yazın, tartışmaya katılın!

YORUMLAR
Sırala :

Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım