Adana uçağında büyük panik: Kabin basıncı düştü
Sunexpress’in Antalya-Adana seferini yapan tarifeli uçağında korku dolu anlar yaşandı. Ancak yaşanan panik kısa sürdü. Teknik bir arıza nedeniyle kabin basıncı düşen yolcu uçağı, sorunsuz bir şekilde Adana Havalimanı'na indi.
Antalya Havalimanı'ndan, sabah saatlerinde hareket eden Sunexpress'e ait XQ 7630 sefer sayılı uçağın kabin basıncı, Adana Havalimanı'na yaklaşıldığı sırada teknik arıza nedeniyle düştü.
İniş hazırlığı sırasında kabin basıncının düşmesi sonucu, uçakta oksijen maskeleri açıldı.
Uçak, verilen izinle havalimanına öncelikli olarak sorunsuz indi.
Yolcular tahliye edilirken, aprona tedbir amacıyla ambulans sevk edildi.
Basınç düştüğünde uçaklar neden alçalır?
Normalde yolcu uçaklarının seyir irtifaları uçuş rotasına göre genellikle 8 bin ila 11 bin metre arasında değişiyor. Kabin basıncı arızası meydana geldiğinde pilotlar acil olarak alçalmaya başlıyor. Bunun nedeni mevcut irtifada yolcuların nefes alamayacak kadar düşük oksijen oranı olması. Bu nedenle pilotlar 3 bin 300 metre yüksekliğe kadar inebiliyor. Alçalma işlemi, normalden çok daha hızlı yapılıyor. 3 bin 300 metre ve altıda kabin basıncına gerek duyulmadan uçulabiliyor.
Alçalma sırasında kullanılan yolcu maskelerinin içinde gerçek oksijen bulunmuyor. Kimyasal tepkime ile oluşan oksijen kısa süreliğine yolcular tarafından kullanılabiliyor. Bu tür bir durumla karşılaşırsanız, paniklemeyin. Önce kendi maskenizi takın. Daha sonra çocuklarınızın maskesini takmayı unutmayın. Önce çocuklarınızın maskesini takmaya çalışırsanız, ani bir baş dönmesi veya oksijen sıkıntısı nedeniyle sorun yaşarken iki kişinin de yaşamını tehlikeye atabilirsiniz.