Açlık dünyada korkunç boyutlara ulaştı! 5 maddede açlıkla mücadele rehberi
Birleşmiş Milletler’in yayımladığı açlık raporuna göre 821 milyon insan açlıktan etkileniyor. Açlık, dünyada ‘küresel felaket’ sayılabilecek bir konu aslında. Kısaca dünyada yaşayan her 9 insandan biri aç… Peki, bireysel çabadan küresel fayda sağlamak mümkün mü? Bizim bireysel çabalarımız açlıkla mücadelede ne kadar önemli? Açlıkla mücadelede yardımlaşma, israf, yemek, gönüllülük ve ikinci el konularında bireylere düşen görevleri konusunun uzmanlarına sorduk. GZT açlıkla mücadele dosyasını açıyor.
Dünyada küresel çatışma, iklim değişiklikleri ve gelir eşitsizliğinden dolayı açlık çekenlerin sayısı son 3 yıldır artış göstererek 821 milyona yükseldi.
Dünyada her 9 kişiden biri açlık çekiyor
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan açlık raporuna göre, Afrika ve Güney Amerika'da açlık çekenlerin sayısı sürekli bir artış gösteriyor. Dünyada her 9 kişiden biri açlık çekiyor.
BM'nin 2030 hedefi tutacak mı?
10 yıllık dönemde azalış gözlenen küresel açlığın son 3 yılda sürekli artış göstermesi en dikkat çeken konu oldu. Birleşmiş Milletler’in 2030 yılında açlık sorununu ortadan kaldırmayı hedeflese de bu pek mümkün görünmüyor.
- Geçen yıl 51 ülkeden yaklaşık 124 milyon kişi, iklimsel felaketler ve çatışmalar nedeniyle açlıkla yüzleşti. Uzun süren çatışmalarla mücadele eden Yemen, Somali, Güney Sudan ve Afganistan gibi birçok ülke kuraklık ve su baskınlarıyla da karşı karşıya kaldı.
Raporun yazarlarından ekonomist Cindy Holleman, hava sıcaklığındaki dalgalanma, yoğun ve istikrarsız yağışlar ile değişen mevsimlerin gıda kalitesini etkilediğini söyledi. Acil eylem çağrısında bulunan Holleman, "Çünkü daha iyiye gitmeyeceğinden endişeleniyoruz. Sadece daha da kötüye gidiyor" ifadelerini kullandı.
Dünyada 821 milyon insan başka bir deyişle her 9 insandan 1’i açlık çekiyor ve yetersiz besleniyor.
Açlığın sorumlusunun Birleşmiş Milletler olmadığını belirten “Açlığa Karşı Eylem” adlı uluslararası yardım kuruluşunun direktörü Jan-Sebastian Friedrich-Rust, “BM, sadece üye ülkelerin verdiği para miktarı kadar faaliyette bulunabilir. Batı’nın açlıkla mücadeleye daha fazla katkı yapması gerekiyor. Neticede iklim değişikliği ve bunun ana müsebbibi olan sera etkisinin sorumlusu da sanayileşmiş ülkeler.” diyerek aslında konuyu özetliyor.