ABD'nin Suriye'yi vurduğu Tomahawk füzelerinin akılalmaz özellikleri
Esed rejiminin kimyasal saldırıları sonrasında harekete geçen ABD, Suriye'yi tekrardan vurdu. İşte bu operasyonda kullanılan Tomahawk füzelerinin akılalmaz özellikleri.
ABD, Fransa ve İngiltere, Suriye rejimini vurdu. Saldırıda başkent Şam'daki askeri noktalar ve kimyasal depolar hedef alındı. Pentagon, Duma'da kimyasal silah kullanıldığına dair kanıtların olduğunu ve operasyonun tamamlandığını açıkladı.
ABD, İngiltere ve Fransa'nın Esad rejimine başlattığı saldırılarda Suriye'nin başkenti Şam'daki askeri noktalar hedef alındı. Saldırıda denizden Tomahawk füzeleri kullanılırken, İngiliz ve Fransız jetleri de havalandı. İngiliz Tornado uçakları Humus'taki kimyasal deposunu vurdu.
Katliam yapan Beşşar Esed, çoğu bebek ve çocuklardan oluşan sivilleri öldürmeye devam ederken ABD önemli bir adım attı. ABD Savunma Bakanlığı, aldığı kararla Doğu Akdeniz'de koşullandırılan USS Porter ve USS Ross destroyerlerinden ateşlenen 59 Tomahawk füzesiyle Suriye'deki Şayrat Hava Üssü'nü vurdu.
ABD'nin Suriye'deki Şayrat Hava Üssü'nü vurduğu Tomahawk füzelerinin özellikleri neler? Kızılderili baltası olarak da belirtilen bu füzeler, gemi ve denizaltılarındanateşleyebiliyor. Nükleer başlık da taşıyabilen Tomahawk füzelerinin uzunluğu 5.5 metre ile 6.25 metre arasında değişiyor. Elbette bu doğrultuda ağırlıklar da 1315 kg ile 1587 kg arasında farklılık gösterebiliyor. 51.81 cm çapındaki kızılderili baltası füzelerinin menzili ise 2500 km. Ayrıca 450 kilogram patlayıcıyla saatte 880 km hızla hedefe ulaşabiliyor olması da diğer detaylar arasında yer alıyor.
ABD'nin kullandığı bu akıllı füzelerin en büyük avantajlarından biri de radara yakalanmıyor oluşu. Böylece alçak irtifada hareket ederek engelleri aşıp hedefi vurabiliyor. Elbette Şayrat Hava Üssü'nün Tomahawk ile vurulmasının arkasında da önemli bir sebep var: Rusya'nın S-400 uçaksavarlarına hedef olmamak. Füzelerin her birinin maliyeti ise 1 milyon 590 bin dolar.