ABD'nin en güvenilir insanı: Dr. Anthony Fauci
ABD salgının gölgesinde, şiddetli bir savaşa şahitlik ediyor: Meritokrasi post-gerçekliğe karşı. Meritokrasiye kısaca liyakatla iş yapmak diyebiliriz. Meritokratik rejimlerde işin uzmanları neyi nasıl yapılacağına karar veriyor.
Post-gerçeklik ise çoğumuzun bir süredir aşina olduğu bir konsept. Post-gerçeklik çağında gerçek olana ulaşmak için nesnel kriterlere başvurulmuyor veya gerçek olmayan şeyler önümüze gerçek ve doğru olan gibi sunuluyor. Post-gerçeklikte insanların hislerine hitap ediliyor ve gücü elinde bulunduran post-gerçekliği yönetiyor.
ABD Başkanı Donald Trump'ın post-gerçeklik içerisinde iş gördüğünü söylemek makul. Uzun zamandır da sosyal bilimciler tarafından kabul gören bir fikir. Trump'ın özellikle koronavirüs süresince absürd ve doğru olmayan bilgiler paylaştığına sık sık şahit olduk. Peki bu savaşta, Trump post-gerçekliği temsil ediyorsa, meritokrasinin kalesi kim? GZT olarak tanıştıralım: Dr. Anthony Fauci.
Koronavirüs salgını global, ulusal ve yerel etkileriyle mevcut dengeleri değiştiriyor, değiştirecek.
Siyasetin, kapitalizmin ve küreselleşmenin ne olacağına dair birçok analiz var ancak ne olacağını tabii ki hep birlikte göreceğiz.
Koronavirüs salgınının şu anki merkezi olan ABD'de bir ismin yükselişe geçtiği kesin: ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıkları Enstitüsünün 1984'den beri direktörlüğünü yürüten Dr. Anthony Fauci.
Dr. Fauci'nin, ABD Başkanı Donald Trump'ın verdiği hatalı bilgileri "kibar ve otoriter" bir dille düzeltmesi ABD kamuoyunun gündeminde. Dr. Fauci otoriter ve kendinden emin duruşuyla, salgın boyunca bilimin üstünlüğünü hatırlayan bir tonla konuşuyor.
ABD'nin popüler skeç programlarından Saturday Night Live'da (SNL) ünlü oyuncu Brad Pitt, Dr. Fauci'nin Trump'ın hatalarını düzeltirken taklidini yapmış ve skecin sonunda Dr. Fauci'ye teşekkür etmişti. SNL'in Twitter hesabından da paylaşılan video ABD sınırlarını aşarak bütün dünyadan alkış toplamıştı.
And now, a message from Dr. Anthony Fauci. #SNLAtHome pic.twitter.com/LYemNAWaAT
— Saturday Night Live - SNL (@nbcsnl) April 26, 2020
Amerikan televizyonunda sık sık Dr. Fauci'den, "ABD'nin en güvenilir insanı" olarak bahsediliyor.
Dr. Fauci'nin önüne geçilemez popülerliği ABD'nin önemli dergilerinden New Yorker yazarı Michael Specter'ı da Dr. Fauci hakkında yazmaya itti.
Yazının geri kalanında, Specter'ın Dr. Fauci'ye dair anekdotlarını paylaşacağız.
Dr. Fauci ve siyasiler
Dr. Fauci'yi 80'lerin ortasında HIV/AIDS hastalığı patladığından beri tanıdığını ifade eden New Yorker yazarı Michael Specter, Dr. Fauci'nin siyasi liderlerle nasıl başa çıktığını kendi sözleriyle anlatıyor:
En sevdiğim felsefe kitabı olan Baba'dan (Mario Puzo) alıntı yapıyorum ve 'Kişisel bir şey değil, bu tamamen iş. Sadece yapman gereken bir iş var. Birilerinin davranışları gülünç olsa bile, onları azarlayabilirsin. Onlarla ilgilenmen lazım. Çünkü eğer ilgilenmezsen, sen resmin dışındasındır demektir' diyorum.
Reagan ve H. W. Bush'a danışmanlık yaptı
Specter'ın aktardığına göre, Ronald Reagan ve baba Bush'a danışmanlık yapan Dr. Fauci kendine şöyle bir motto edinmiş:
Apolitik olmalı, ideolojik olmamalısın ve ne yapıyorsan ona sıkı sıkı sarılmalısın. Bilim insanı ve doktorum. Sadece bu.
Specter Fauci'nin sözlerini aktarmaya devam ediyor:
"Nixon yönetiminde Beyaz Saray'da bulunan bilge bir insan bana bir keresinde şöyle demişti: Beyaz Saray'a gidip herkesin duymak istediklerini söyleyeceğim, dersen kendi ayağına sıkmış olursun. Şu an herkes biliyor ki doğru olan neyse onu söyleyeceğim."
23 Mart vakası
Tarihler 23 Mart 2020'yi gösterdiğinde, Dr. Fauci Beyaz Saray'da düzenlenen koronavirüs basın toplantısına katılmadı ve sosyal medya ayağa kalktı. #NoFauci (Fauci yok) ve #WhereIsFauci (Fauci nerede) etiketleri kısa sürede ABD'de TT oldu. Hatta, Trump'ın Fauci'yi kovduğu dedikodusu dahi konuşulmaya başlandı.
Dr. Fauci konuya açıklık getirdi ve koronavirüs timiyle beraber olduğunu ve basın toplantısına katılamadığını söyledi. Deneyimli doktor, "Başkan'la hiçbir sıkıntım yok. Konuştuğum zaman beni dinliyor" ifadelerini de sözlerine ekledi. Dr. Fauci'nin bu ifadesi Specter tarafından "pragmatik olmak" şeklinde yorumlanıyor.
- Dr. Fauci'nin biraz yukarıda bahsettiğimiz "apolitik" duruşunda yine de ince bir siyaset bulunduğunu söylemek mümkün görünüyor.
Bitirirken
Ülkesinin öncü bilim insanlarından olan Dr. Anthony Fauci'nin salgın boyunca Başkan Trump ile farklı şeyler söylediğine şahit olduk.
Bu sürtüşmenin ışığında gazetecilerden gelen "Fauci'yi kovacak mısınız" sorusunu Trump, "O iyi bir adam, gayet iyi bir adam" diyerek cevaplamıştı.
Dünyanın birçok yerinde liyakat ve siyasi manevralar çarpışıyor. Ancak ABD'deki tablo oldukça net ve gündemden hiç düşmüyor.