ABD ve Türkiye arasındaki gerilimin dayanağı: Magnitsky Yasası
Türkiye ve ABD arasındaki ipler iyice gerilmiş durumda. Amerika'nın rahip Brunson krizinin ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül hakkındaki yaptırım açıklaması Türkiye ile ABD arasındaki gerilimin geldiği son nokta. ABD’nin Türkiye'yi yaptırımlarla tehdit etmesini dayandırdığı Magnitsky Yasası nedir?
Amerika'nın Türkiye'yi tehdit etmesinin dayanağı olan Magnitsky Yasası aslında nedir?
Evanjelik rahip Andrew Craig Brunson’un ev hapsine alınmasının ardından iyice hızlanan "tespit paketleri" adlı yaptırım listesinin hazırlanması, ABD'nin bir NATO müttefikine karşı daha önce görülmemiş cezalar uygulamaya kalkışmasını alenen gösteriyor.
Türkiye ne yapacak?
Türkiye'nin ise NATO ve AB üyesi ülkeler nezdinde diplomatik görüşmelere önümüzdeki 48 saat içinde başlaması bekleniyor.
Magnitsky yasası nedir?
Türkiye'ye uygulanmak istenen yaptırımlar, 2016 tarihli Küresel Magnitsky Yasası kapsamında hazırlandı. Bu yasa, ABD hükümetinin dünyanın herhangi bir yerinde yolsuzluk veya insan hakları ihlallerine karışan kişi, şirket ve diğer kurumları hedef almasına imkan sunuyor.
Yasa neleri içeriyor?
Yasa kapsamındaki yaptırımlar, ABD'deki varlıklara el konulmasına, seyahat yasakları konulmasına ve Amerikan kurumlarıyla iş yapmaya yasak getirilmesine olanak sağlıyor.