ABD ve AB'dekilerin çok ilerisinde: Nano teknoloji ve bor katkılı yanmaz boya üretildi

Dumlupınar Üniversitesinde bor alanında bilimsel çalışmalar yürüten 15 kişilik ekip, yaklaşık üç yıldır yapılan çalışmalar sonucunda nano teknolojiyle bor katkılı yanmaz boya üretmeyi başardı.

DPÜ'de bor alanında bilimsel çalışmalar yürüten Biyokimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Şen, yaptığı açıklamada, 15 kişilik ekiple yaklaşık üç yıldır nanoteknolojiyle bor katkılı yanmaz boya üzerinde çalıştıklarını söyledi.



''ABD ve AB ülkelerinde yapılanlar var ama onlar zehirlenmelere neden olan karbonmonoksit gazı oluşumunu engellemiyor''
"Özellikle ABD ve AB ülkelerinde geliştirilen yanmayı geciktirici malzemelerin uygulandığı maddenin içeriğini değiştiriyor ve uygulama zorlukları yaşanıyor. Ayrıca söz konusu malzemelerin yanmayı geciktirmesine rağmen, yanma sırasında hidroklorik, hidrobromür gibi zehirli gazlar salgılıyor. Bu malzemeler yanma sırasında ölüm ve zehirlenmelere neden olan karbonmonoksit gazı oluşumunu da engellemiyor."
''Tarafımızca üretilen yanmaz boya çevre dostu ve sağlığa zararı yok'' 

                                    
                                    "Bilimsel çalışmalarımızda kullandığımız ham maddenin tamamı yerli kaynaklardan temin edildi. Bu projemize DPÜ yönetimi ve bölüm başkanımız Prof. Dr. Yunus Erdoğan'ın büyük katkıları oldu. Biz ekip olarak üniversitemizin nanoteknoloji laboratuvarlarında yaptığımız deneyler sonucu nanomalzeme temelli ve bor katkılı yeni bir ürün ortaya koyduk. Bu ürünün çevre dostu olmasının yanı sıra kesinlikle insan sağlığına da zarar vermiyor."
''Tarafımızca üretilen yanmaz boya çevre dostu ve sağlığa zararı yok'' "Bilimsel çalışmalarımızda kullandığımız ham maddenin tamamı yerli kaynaklardan temin edildi. Bu projemize DPÜ yönetimi ve bölüm başkanımız Prof. Dr. Yunus Erdoğan'ın büyük katkıları oldu. Biz ekip olarak üniversitemizin nanoteknoloji laboratuvarlarında yaptığımız deneyler sonucu nanomalzeme temelli ve bor katkılı yeni bir ürün ortaya koyduk. Bu ürünün çevre dostu olmasının yanı sıra kesinlikle insan sağlığına da zarar vermiyor."
''Öncelikle toplu kullanım alanları olan okullar, yurtlar, hastaneler ve askeri binalarda kullanılması gerekir''

                                    
                                    
Bor katkılı yanmaz boyanın seri üretime geçilerek binalarda kullanıma sunulması gerektiğini dile getiren savunan Şen, "Ürünümüz şu anda seri üretime hazır durumda. Öncelikle toplu kullanım alanları olan okullar, yurtlar, hastaneler ve askeri binalarda yangınlara karşı bu tür yanmaz boyaların kullanılması gerekir. Bu uygulama tüm boya çeşitlerinde kullanılabilir. Ayrıca karayolu taşıtlarının boyanmasında da kullanılabilir. Toplumsal olaylarda atılan 
molotof sonucu güvenlik güçlerinin araçlarının yanması da engellenebilir." dedi.


Şen, yanmaz boyanın normal üretilen boyalara sadece birkaç lira ek maliyet getirdiğini sözlerine ekledi.
''Öncelikle toplu kullanım alanları olan okullar, yurtlar, hastaneler ve askeri binalarda kullanılması gerekir'' Bor katkılı yanmaz boyanın seri üretime geçilerek binalarda kullanıma sunulması gerektiğini dile getiren savunan Şen, "Ürünümüz şu anda seri üretime hazır durumda. Öncelikle toplu kullanım alanları olan okullar, yurtlar, hastaneler ve askeri binalarda yangınlara karşı bu tür yanmaz boyaların kullanılması gerekir. Bu uygulama tüm boya çeşitlerinde kullanılabilir. Ayrıca karayolu taşıtlarının boyanmasında da kullanılabilir. Toplumsal olaylarda atılan molotof sonucu güvenlik güçlerinin araçlarının yanması da engellenebilir." dedi. Şen, yanmaz boyanın normal üretilen boyalara sadece birkaç lira ek maliyet getirdiğini sözlerine ekledi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >