ABD Başkanı Trump'ın Kudüs kararı dünyayı ayağa kaldırdı
ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü 'İsrail'in başkenti' olarak tanıma ve Tel Aviv’deki Büyükelçiliği Kudüs’e taşıma kararına dünyadan tepki yağdı.
Trump’ın skandal kararını yalnızca İsrail desteklerken, Türkiye skandal kararı yok hükmünde görüyor. İşte Türkiye’den Trump’ın skandal kararı sonrası gelen tepkiler:
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: ABD yönetiminin Kudüs'le ilgili sorumsuz ve hukuksuz açıklamasını reddediyoruz ve kınıyoruz. Bütün dünya, uluslararası hukuk ve BM kararlarını ihlal eden bu kararı reddetmeli ve Filistin halkının yanında yer almalıdır.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Sorumsuzca açıklamayı büyük endişeyle karşılıyor ve kınıyoruz. Bu karar uluslararası hukukun ve ilgili BM Kararlarının açık bir ihlalidir.
Dışişleri Bakanlığı: ABD yönetimini, son derece olumsuz sonuçlar doğuracak olan bu yanlış kararı gözden geçirmeye ve Kudüs'ün çok kültürlü kimliğine ve tarihi statüsüne halel getirecek hesapsızca adımlardan kaçınmaya çağırıyoruz.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ: Türkiye açısından kabul edilemez ve yok hükmünde bir karardır. Bu karar, barış kararı değil; bölgeyi kargaşaya, krize, kaosa, çatışmalara ve ateşe atma kararıdır.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etmesini asla kabul etmediklerini belirterek “Ortadoğu’yu, barışı özleyen herkesi derinden yaraladı. Nasıl olur da kanın, acının, gözyaşının egemen olduğu bir yere gelir, böyle bir bombayı koyarsın. Topraklarında kan döken Filistinliler, bedel ödeyen Filistinliler” dedi.
TBMM Genel Kurulunda, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planına karşı siyasi parti gruplarının hazırladığı ortak bildiri okunarak, "TBMM'nin bu maceracı girişimi kesin ve tartışmasız bir şekilde reddetme iradesi" dünya kamuoyuna ilan edildi.
Bildiride, 1947'den bu yana tüm BM kararlarında Kudüs'ün İsrail hakimiyeti altında bulunmasının kabul edilmediği, 1967'de İsrail'in Doğu Kudüs'ü işgal etmesinden sonra ise yine BM, İsrail'i Kudüs'ün statüsünü değiştirecek girişimlerden kaçınmaya çağırdığı anımsatılarak, şunlar kaydedildi:
- "Keza İsrail'in 1980'deki ilhak kararı, BM Güvenlik Konseyince kınanmış, bu konuda İsrail hükümetinin almış olduğu tüm kararların hükümsüzlüğü kayıt altına alınmıştır. Bu kararda ayrıca İsrail'deki diplomatik misyonların Kudüs'te bulunamayacağı da ifade edilmiştir. İsrail'in bu türden politikalarını özetleyen, Kudüs'ü başkent yapma girişimlerine bugüne kadar mesafeli duran ABD'nin bu defa destek verme olarak anlaşılabilecek bir yola girmesi asla kabul edilemez.
- Filistin sorununu çözme, bölgeye barış ve istikrar getirme temelinde uzun yıllardan bu yana arabulucu olarak davranan, dünya kamuoyuna kendi misyonunu bu şekilde anlatan ABD'nin bugünkü tavrı, bölgede bir dizi gelişmeyi tetikleyecek, çatışma doğuracak, yeni insani dramlara sebep olacak.
- Halen Filstin sorununu çözmek için gösterilen barışçıl çabalar, bu girişim karşısında muhakkak büyük darbe alacak, Ortadoğu'da bir dizi istikrarsızlık yaşanacaktır. İsrail ve Filistin arasında adil, kalıcı, dengeli, tarihi ve manevi haklara riayet eden bir barış gerçekleşmeden insanlığın huzur ve selamete ulaşmasının mümkün olmayacağı unutulmamalıdır.
- Bu kabul edilemez gelişmeler karşısında Türkiye Cumhuriyeti'ni oluşturan 80 milyonun her bir ferdinin, BM kararları hilafına, Kudüs'ün tarihi statüsünü değiştirme yönündeki maceracı girişimlerin kesin ve tartışmasız bir şekilde reddetme iradesini TBMM olarak dünya kamuoyuna ifade ve ilan ederiz."
Trump’ın Kudüs kararını İsrail’den başka destekleyen devlet yok
ABD Başkanı Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağı açıklamasının ardından açıklama yapan İsrail Başbakanı Netanyahu “Bu tarihi bir gün” diye nitelendirdi. Netanyahu, “Kudüs 70 yıldır İsrail’in başkenti. Kudüs 3 milenyumdur umutlarımızın, rüyalarımızın ve dualarımızın odak noktasıdır. Kudüs 3 bin yıldır Yahudi halkının başkentidir” dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Trump'ın kararını tek taraflı ve üzücü olarak niteledi. Fransa'nın kararı desteklemediğini açıkladı.
Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Bogdanov, ABD'nin skandal Kudüs kararını görüşerek Kudus'ün yanındayız mesajını verdi.
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov ile ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını görüştü.Bogdanov, Kudüs meselesinin uluslararası kararlara bağlı olduğuna işaret ederek, ABD'nin kararından endişe duyduklarını ve Filistin halkıyla dayanışma içerisinde olduklarını bildirdi.
Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ,Trump'ın açıklamasının ciddi endişeye yol açtığını söyledi.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ise "İki devletli çözümün hiçbir alternatifi yoktur" şeklinde konuştu.
İngiltere de barış çabalarına yardımcı olmayan bu karara katılmadıklarını duyurdu.
Meksika Dışişleri Bakanlığı Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşımayacaklarını açıkladı. "Kudüs'ün kaderine ABD başkanı karar veremez" ifadesi kullanıldı.
Karara en sert tepkiyeyse Hamas gösterdi. Açıklamada "Trump'ın kararı cehennemin kapılarını açtı" ifadeleri kullanıldı. "İşgal devam ettiği sürece barış olamaz" diyen Hamas, Arapları ve müslümanları ABD'ye karşı durmaya çağırdı.
Filistin Kurtuluş Örgütü, Trump'ın açıklamasının iki devletli çözümü yok ettiğini belirtti.
Mısır da ABD'nin büyükelçiliği Kudüs'e taşıma kararını reddediyor açıklaması yaptı.
İran Dışişleri Bakanlığı'ysa kararı şiddetle kınadı, "Trump'ın kararı BM kararlarının açık bir ihlalidir" ifadeleri kullanıldı.
Ürdün yönetimi Trump'ın kararının bölgedeki tansiyonu arttırdığını duyurdu. "Karar uluslararası meşruiyeti ihlal anlanmına gelmektedir" denildi.
Suriye de "Filistin davası, Kudüs başkentli bir Filistin devleti kurulana kadar canlı kalacaktır" açıklamasını yaptı.
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'le ilgili yeni yaklaşımı sonrasında yaptığı açıklamada, ABD'nin Tel Aviv'deki Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması için hazırlıklara başladıklarını belirtti.
Tillerson, Trump'ın "Dışişleri Bakanlığına, Tel Aviv'deki büyükelçiliğimizin Kudüs'e taşınması için hazırlıklara başlaması talimatını verdim" sözlerinin ardından yazılı açıklama yaptı.
Tillerson, açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı, Tel Aviv'deki Büyükelçiliğin Kudüs'e taşınması kararını bir an önce uygulamaya başlayacaktır." ifadelerini kullandı.
İsrail işgali her geçen gün genişliyor
Kudüs'te yaklaşık 850 bin kişi yaşarken nüfusun yüzde 37'sini Araplar, yüzde 61'ini Yahudiler oluşturuyor. 1967'den beri İsrail, Filistin topraklarındaki dışı yerleşkelerle işgalini genişletiyor.