ABD Başkanı Biden cevapladı: ABD, Ukrayna'ya F-16 verecek mi?
Maryland'deki ziyaretinin ardından Washington'a dönen Biden, Beyaz Saray'da bir gazetecinin "ABD, Ukrayna'ya F-16 verecek mi?" sorusuna "Hayır" yanıtını verdi.
Maryland'deki ziyaretinin ardından Washington'a dönen Biden, Beyaz Saray'da bir gazetecinin "ABD, Ukrayna'ya F-16 verecek mi?" sorusuna "Hayır." yanıtını verdi.
Biden, ayrıca Rusya-Ukrayna savaşının yıl dönümünde Avrupa'ya bir ziyaret gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceğine ilişkin soruyu ise "Emin değilim" şeklinde cevapladı.
Diğer taraftan Polonya'ya bir ziyaret gerçekleştireceğini aktaran Biden, ziyaretin ne zaman olduğunu ise henüz bilmediğini söyledi.
Biden, çarşamba günü Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile yapacağı görüşmede ise bütçe limiti meselesini ele alacaklarını kaydetti.
- ABD Başkanı Biden'ın Rusya-Ukrayna savaşının yıl dönümü olan 24 Şubat'ta Ukrayna'yı ziyaret edeceği iddiaları gündeme gelmişti. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre ise savaşın yıl dönümü için Biden'ın henüz bir seyahat planı olmadığı bilgisini paylaşmıştı.
AFP: Biden çizgi çekti
Agence France-Presse (AFP) haber ajansı, tek kelimelik açıklamayı 'Rusya ilerlediğini öne sürerken Biden Ukrayna için F-16'yı reddetti' başlığıyla dünyaya geçti. AFP, Başkan Biden'ın Amerikan jetlerinin Ukrayna'ya sevk edilmesinin önüne bir çizgi çektiği yorumunu da yaptı.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby ise, Biden'ın sözlerinin ardından Washington'ın Kiev'e yeterince silah desteği verdiğini söylemekle yetindi.
Avrupalı liderler gözardı etmiyor
AFP'ye göre, Washington'dan gelen olumsuz sinyallere rağmen Avrupalı liderler Rus işgaline karşı koymak için savaş uçağı fikrine açık. Savaş uçağını ilk dile getiren isim olan Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Pazartesi günü Fransa lideri Emmanuel Macron'la görüştü.
Fransız lider Macron, Kiev yönetimine jet gönderilmesini gözardı etmedi ancak çatışmanın tırmanma riskine karşı da uyarıda bulundu. Emmanuel Macron "İlkesel olarak hiçbir şey ihtimal dışı tutulamaz" derken, Mark Rutte "Tabu yok ancak büyük bir adım olur" diye konuştu.
Resmi sitedeki fotoğraflar
ABD'nin daha önce duyurduğu zırhlı araçlar Bradley'ler ise, Ukrayna'ya doğru California'dan yola çıktı. ABD ordusu, resmi internet sitesinden North Charleston limanında gemiye yüklenen Bradley araçlarının fotoğraflarını paylaştı. Avrupa'ya doğru yolculuğuna başlayan 60'ı aşkın zırhlı araç, 2,85 milyar dolarlık bir askeri yardım paketinin parçasıydı.
Kasım ayından itibaren kış mevsiminin de gelmesiyle Ukrayna ordusunun karşı taarruzunun hızı kesildi. ISW, Ukraynalıların ilerleyişinin Batılı ülkelerden gerekli silahları zamanında alamadığı için durduğunu belirtiyor. ISW'ye göre, tanklar ve diğer silahların cephe hattına ulaşmasıyla Ukraynalılar işgal altındaki toprakları yeniden kazanabilir.
Birkaç günde Kiev'i ele geçirip Ukrayna'da kukla bir yönetimi işbaşına getirmeyi planlayan Kremlin'in yaşayacağı hezimetin sinyali, henüz ilk haftalarda geldi.
Rus işgalciler Nisan ayında Kiev çevresinden çekilmek zorunda kaldı, kuzey cephesinin kapanmasıyla savaş doğu ve güney cephelerinde yoğunlaştı. Rus birlikleri liman kenti Mariupol'ü aylar süren bombardımanın ardından ele geçirebildi, doğuda ise Donetsk ve Luhansk'ın neredeyse tamamı işgal edildi. Ancak Haziran ayında Ukrayna'ya ulaşan bir silah, dengeleri kökünden değiştirdi.
Uzun menzilli çoklu roketatar sistemi HIMARS'ın Ukrayna'ya ulaşması önce Rus işgalcilerin ilerleyişini durdurdu, ardından karşı taarruz gerçekleşti. Yaz sonunda harekete geçen Ukrayna birlikleri, önce ülkenin en büyük ikinci şehri Harkov çevresini birkaç günde yıldırım baskınla Rus işgalcilerden temizledi. Rusya sınırına yakın konumdaki Harkov'daki zafer tüm dünyada şaşkınlık yarattı.
Ukraynalılar sonbaharda beklendiği gibi güneydeki Herson'a yöneldi. Ruslar Herson ve Kırım Yarımadası'nı birbirine bağlayan köprülerin HIMARS'larla imha edilmesiyle köşeye sıkıştı, Putin savaştaki en utanç verici adımını atmak zorunda kaldı. Herson'dan geri çekilen Rus birlikleri, aynı zamanda ele geçirebildikleri tek bölgesel başkenti de kaybetmiş oldu.
Ekim ayı başından itibaren Ukrayna'nın kritik altyapı tesislerini füze yağmuruna tutan Rus ordusu, halihazırda Donbas'taki Bakhmut'u ele geçirmeye çalışıyor. Eylül 2022'de aylardır ertelediği seferberlik kararını 'kısmi' olarak ilan etmek zorunda kalan Rusya lideri Putin, Ukrayna bataklığından kurtulmak için son olarak işgal komutanını değiştirdi ve Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov Ukrayna'daki birliklerin başına getirildi.