4 hikaye ve tüm bunlardan doğan 4 eşsiz şiir

Kalbimize dokunan o şiirler, hangi kadınlar için yazılmıştır hiç merak ettiniz mi?

Kimini bilirsiniz kimini ise yalnızca kulaktan dolma. Türk edebiyatının usta kalemlerine bu unutulmaz dizeleri döktüren şey ise; kuvvetle duydukları aşklarıydı kuşkusuz.
Sana kal diyemem ama gitme lavinia

                                    Güzel Sanatlar Akademisi'nde okurken güzelliği ile çevresini etkileyen Mevhibe Hanım, o dönemin meşhur sinema yıldızlarından Rita Hayworth'a benzerliğinden dolayı Gilda diye çağırılmaktaydı. Bu güzel hanıma da şair Özdemir Asaf aşık olmuştur ama karşılıksız bir aşktır bu. Çünkü hiçbir zaman ona olan aşkını itiraf edemez. Ama bu şiir'den de haberdardır kuşkusuz. Asaf, kim için yazdığını söylemeden Mevhibe Hanım'ın da bulunduğu bir ortamda okur bu şiiri.
Sana kal diyemem ama gitme lavinia Güzel Sanatlar Akademisi'nde okurken güzelliği ile çevresini etkileyen Mevhibe Hanım, o dönemin meşhur sinema yıldızlarından Rita Hayworth'a benzerliğinden dolayı Gilda diye çağırılmaktaydı. Bu güzel hanıma da şair Özdemir Asaf aşık olmuştur ama karşılıksız bir aşktır bu. Çünkü hiçbir zaman ona olan aşkını itiraf edemez. Ama bu şiir'den de haberdardır kuşkusuz. Asaf, kim için yazdığını söylemeden Mevhibe Hanım'ın da bulunduğu bir ortamda okur bu şiiri.
Leyla, zalım Leyla

                                    Ahmed Arif, Ankara'da bir dost toplantısında tanır Leyla Erbil'i. 27 yaşındaki Ahmed Arif 23 yaşındaki Leyla Erbil'e 60'ın üzerinde mektup yazar.“Leyla, zalım Leyla” der kör kütük aşık olduğu kadına. Leyla Erbil ise dostluk sınırını çizmiş ve bu sınırı gün geçtikçe derinleştirmiştir. Mektuplarında “İlk sen mağlup ettin beni” der. Diğer taraftan “Sen ister dostum ol ister sevgilim. Yeter ki hayatımda ol. Sen bana geldikçe sana ihtiyacım olacak. Senden başka hiç bir isteğim yok” der Arif. Ay Karanlık şiiri de Erbiledir.
Leyla, zalım Leyla Ahmed Arif, Ankara'da bir dost toplantısında tanır Leyla Erbil'i. 27 yaşındaki Ahmed Arif 23 yaşındaki Leyla Erbil'e 60'ın üzerinde mektup yazar.“Leyla, zalım Leyla” der kör kütük aşık olduğu kadına. Leyla Erbil ise dostluk sınırını çizmiş ve bu sınırı gün geçtikçe derinleştirmiştir. Mektuplarında “İlk sen mağlup ettin beni” der. Diğer taraftan “Sen ister dostum ol ister sevgilim. Yeter ki hayatımda ol. Sen bana geldikçe sana ihtiyacım olacak. Senden başka hiç bir isteğim yok” der Arif. Ay Karanlık şiiri de Erbiledir.
50 yıl sonra netleşen aşk

                                    Sezai Karakoç, Mülkiye'de ögrenciyken aynı okulda okuyan Muazzez Akkaya adlı genç kıza aşık olur ve duyduğu aşkı 14 kıtalık şiirinde anlatır. Şiirin öyküsü yaklaşık 50 yıl sonra netleşir. Muazzez hanım, bu aşkı bildiğini söylerken aynı okulda okuyan Cemal Süreya'nın da kendisine aşk şiirleri yazdığını itiraf eder.
50 yıl sonra netleşen aşk Sezai Karakoç, Mülkiye'de ögrenciyken aynı okulda okuyan Muazzez Akkaya adlı genç kıza aşık olur ve duyduğu aşkı 14 kıtalık şiirinde anlatır. Şiirin öyküsü yaklaşık 50 yıl sonra netleşir. Muazzez hanım, bu aşkı bildiğini söylerken aynı okulda okuyan Cemal Süreya'nın da kendisine aşk şiirleri yazdığını itiraf eder.
Dünyada sevilmiş ve seven nafile bekler; bilmez ki giden sevgililer dönmeyecekler.

                                    Nazım Hikmet'in şiir yeteneğini fark eden annesi okuldaki hocası Yahya Kemal'den özel ders vermesini ister. Ders için gelen Yahya Kemal ile Celile Hanım arasında kısa sürede bir aşk doğar. Yahya Kemal kıskanç bir aşıktır. Celile Hanım'a güvenmez. Yakup Kadri'ye evlilik konusunda dert yanar. Öyle ki; evlilik hazırlıklarına başlarken bir mektup yazar ve evlenemem diyerek aşklarını bitirir. Yıllar sonra Celile Hanım oğlu Nazım hapiste iken onun özgürlüğü için Galata Köprüsü'nde açlık grevine başlar. Yahya Kemal artık yaşlı, gözleri görmeyen eski sevgilisini görmezden gelerek yanından geçer. Sessiz Gemi şiirini de Celile Hanım'a yazdığı söylenir.
Dünyada sevilmiş ve seven nafile bekler; bilmez ki giden sevgililer dönmeyecekler. Nazım Hikmet'in şiir yeteneğini fark eden annesi okuldaki hocası Yahya Kemal'den özel ders vermesini ister. Ders için gelen Yahya Kemal ile Celile Hanım arasında kısa sürede bir aşk doğar. Yahya Kemal kıskanç bir aşıktır. Celile Hanım'a güvenmez. Yakup Kadri'ye evlilik konusunda dert yanar. Öyle ki; evlilik hazırlıklarına başlarken bir mektup yazar ve evlenemem diyerek aşklarını bitirir. Yıllar sonra Celile Hanım oğlu Nazım hapiste iken onun özgürlüğü için Galata Köprüsü'nde açlık grevine başlar. Yahya Kemal artık yaşlı, gözleri görmeyen eski sevgilisini görmezden gelerek yanından geçer. Sessiz Gemi şiirini de Celile Hanım'a yazdığı söylenir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >