3D olarak ilaç üretmek mümkün olacak
Basılabilir ilaç olarak isimlendirilen yeni sistem, 3D yazıcı üzerinden ilaç üretmeyi mümkün kılacak. Michigan Üniversitesi’nden araştırmacılar, geliştirdikleri yeni teknikle birlikte yeni bir devir başlatacak denilebilir.
Basılabilir ilaç üretmek amacıyla ciddi ve detaylı çalışmalarda bulunan Michigan Üniversitesi’nden araştırmacılar, yepyeni bir teknikle tıp dünyasına fayda sağlamayı hedefliyor. Basılabilir ilaç tekniği hastanelere, eczane ve doktor ofislerine çok çeşitli ilaçları kolay tatbik edilebilir bir dozda karıştırma şansı sunacak. FDA, gözenekli dış yapısıyla vücutta daha basit emilebilen 3D ilaç tekniğinin onayını aldı.
Üretilen yeni ilaç tekniği sayesinde organik buhar püskürtmeli baskı kullanılacak. Aktif farmasötik bileşen olarak nitelendirilen maddenin toz formu buharlaşıncaya değin ısıtılıp ısıtılmış bir durağan gaz ile birleştirilmesi sağlanıyor. Bu karışım özel bir ağızlıktan geçirilerek yeni bir hale büründürüldükten sonra Soğutulmuş yüzeye bırakıldığında ise ince bir kristalimsi film oluşturuyor. Araştırmacıların yorumuna göre yeni nesil ilaç, farklı çözücüler veya kimyasal eklemeden daha kolay çözülebiliyor.
Araştırma ve geliştirme aşamasında çözünürlüğün artması, ilaçların laboratuvar ortamında vücutta olduğu gibi davranmasını sağlıyor. Bu sayede, yeni tekniğin en önemli avantajlarından biriyle karşılaşmış oluyoruz: Pratiklik. Oldukça sınırlı uğraşlarla ortaya çıkan sonuçlar beklenenin de üzerinde bir verim sağlayabiliyor. Yeni teknik uzun vadede birçok sağlık kuruluşunda seri ve basit bir şekilde kullanılabilir.