2024 yerel seçimleri: Hangi siyasi partiler yer alıyor? Yurt dışındaki seçmen oy kullanacak mı? Oy verme işlemi kaçta başlayacak?
31 Mart tarihinde gerçekleştirilecek olan yerel seçimlerine AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti başta olmak üzere 36 siyasi parti katılım sağlayacak. 31 Mart yerel seçimlerinde ülkenin dört bir yanında, belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve il genel meclisi üyeleri belirlenecek.
2024 Türkiye yerel seçimleri, Türkiye'deki yerel yönetimlerin belirlenmesi için 31 Mart 2024 tarihinde yapılması beklenen yerel seçimlerdir. Seçim sonuçları belediye başkanı, büyükşehir belediye başkanı, belediye meclisi üyesi, il genel meclisi üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyetleri belirleyecek.
31 Mart yerel seçimlerinde hangi partiler yer alacak?
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 2 Ocak’ta yaptığı toplantı ile 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri’ne girmeye hak kazanan partileri belirledi. YSK tarafından açıklanan seçime girebilecek 36 parti isimleri şöyle:
Adalet Birlik Partisi
Adalet Partisi Adalet ve Kalkınma Partisi
Anadolu Birliği Partisi
Anavatan Partisi
Aydınlık Demokrasi Partisi
Bağımsız Türkiye Partisi
Büyük Birlik Partisi
Büyük Türkiye Partisi
Cumhuriyet Halk Partisi
Demokrasi ve Atılım Partisi
Demokratik Sol Parti
Demokrat Parti
Emek Partisi
Gelecek Partisi
Genç Parti
Güç Birliği Partisi
Hak ve Özgürlükler Partisi
Halkın Kurtuluşu Partisi
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi
Hür Dava Partisi
İYİ Parti
Memleket Partisi
Millet Partisi
Milliyetçi Hareket Partisi
Milli Yol Partisi
Saadet Partisi
Sol Parti
Türkiye İşçi Partisi
Türkiye Komünist Hareketi
Türkiye Komünist Partisi
Vatan Partisi
Yeniden Refah Partisi
Yenilik Partisi
Yeni Türkiye Partisi
Zafer Partisi
Seçim yasakları ne zaman başlıyor?
Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) açıkladığı seçim takvimi işlemeye devam ediyor.
Takvime göre, yarın propaganda serbestliği ve bazı seçim yasakları başlayacak. Propaganda serbestliği 30 Mart Cumartesi saat 18.00'den itibaren başlayacak. Bu zaman zarfında, seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, seçim propaganda süresinin sona ermesine kadar yazılı basında ilan ve reklam yoluyla ya da internet sitesi açarak sözlü, yazılı veya görüntülü propaganda yapabilecek.
Seçim yasakları ne zaman sonlanacak?
31 Mart’ta oy verme işleme olacak ve seçim yasakları 23.59’da sonlanacak.
31 Mart yerel seçim sonuçları ne zaman açıklanacak?
2024 seçim sonuçları, 31 Mart 2024 tarihinde oy kullanma işleminin tamamlanmasının ardından açıklanmaya başlayacak. YSK seçim sonuçları, resmi sonuçlar olarak kabul edilecek ve ilçe ilçe seçim sonuçları da dahil olmak üzere tüm sonuçları, oy sonucu ve seçim son durum bilgileri il il, ilçe ilçe açıklanmaya başlanacak.
31 Mart yerel seçim sonuçları nasıl öğrenilecek?
31 Mart yerel seçimlerinde belediye başkanları sonuçları, belediye meclis üyeleri sonuçları, il genel meclisi üyeleri sonuçları seçim yasaklarının kaldırılmasının ardından yenisafak.som seçim sayfasında olacak. Son dakika gelişmelerden haberdar olmak için https://www.yenisafak.com/yere... takip edebilirsiniz.
Seçimlerde nasıl oy kullanılacak?
Oy kullanma süreci, her seçimde olduğu gibi 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde de büyük önem taşıyor. Seçmenler, oy sonuçlarına doğrudan etki edecek ve belediye başkan adayları arasından tercihlerini yapacak. Oy kullanma işlemleri, sandıkların açılmasıyla başlayacak ve tüm Türkiye genelinde eş zamanlı olarak gerçekleşecek. Seçmenlerin, sandık sorgulama işlemlerini yaparak, oy kullanacakları yerleri önceden öğrenebilecek.
Oy verme işlemi hangi saatler arasında gerçekleşecek?
YSK, seçimin martta olması nedeniyle mevsim şartları ve güneşin batış saatini dikkate alarak, doğudaki 32 ilde oy verme saatini bir saat erkene aldı. Bu nedenle, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Kilis illerinde ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy vermenin başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanacak.
Bu illerin dışında kalan diğer illerde oy verme saatleri 08.00-17.00 olacak.
Oylar ayrı zarflara mı konulacak?
Seçmenler tüm oy pusulalarını tek zarfa koyacak.
Hangi oy hangi renkli pusulaya atılacak?
Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "beyaz", il genel meclisi üyeliklerine ilişkin pusula "turuncu", belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "mavi", belediye meclisi üyeliğine ilişkin oy pusulası ise "sarı" renkli olacak.
Yanlış oy kullanırsam ne olur?
Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.
Önce hangi oylar sayılacak?
Büyükşehirlerde, sırasıyla büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık, diğer illerde, sırasıyla belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık, seçimlerine ait oy pusulaları sayılacak.
Oylar saat kaçta sayılmaya başlanacak?
Oy verme saatlerinin 07.00-16.00 olduğu illerde saat 16.00'dan önce, diğer illerde ise saat 17.00'den önce oyların sayımına başlanmayacak.
Yurt dışındaki seçmen oy kullanacak mı?
Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı her seçmen, milletvekili genel seçimi, cumhurbaşkanı seçimi ve halkoylamasında, yurt dışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında kurulacak sandıklarda oy verme hakkına sahip. Yurt dışındaki seçmenler yerel seçimde oy kullanamıyor.
Oy kullanmak zorunlu mudur?
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 25. maddesine göre, seçimlerde oy kullanmak yasal bir zorunluluktur. Seçme hakkı bir vatandaşlık görevidir.
Oy kullanmamanın cezası var mı?
Oy kullanmama cezası 2010'da yapılan açıklama ile 22 TL olarak duyurulmuştu. Öte yandan 2023 yılında yapılan Genel Seçimlerde ise oy vermeme cezası 300 lira olarak belirlenmişti. Oy kullanmayan seçmene ceza tebligatı gönderiliyor ve ödeme işlemleri Maliye Bakanlığı ya da PTT gibi kurumlar üzerinden yapıldığı biliniyor.
Seçim yayınları ne zaman başlayacak?
Oy verme günü saat 18.00'e kadar radyolar ve her türlü yayın organları tarafından seçimler ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak. Saat 21.00'den sonra bütün yayınlar serbest olacak ancak YSK'nin gerek görmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.