200 yıl önce gazetede yayınlamıştı: Şifreli ilanlar gizemi çözüldü
1850 ve 1855 arasında Britanya’nın önde gelen gazetelerinden The Times’ta yayımlanan bir dizi olağandışı ilanın şifreleri çözüldü.
Rastgele harflerden oluşmuş gibi görünen ve teknik terimler nedeniyle anlaşılamayan metinlere benzeyen bu reklamların Arktik Okyanusu'ndaki bir kurtarma seferinde kullanılan şifreli mesajlar olduğu ortaya çıktı.
Independent Türkçe'de yer alan bilgilere göre; 200 yıllık gizemi çözen kod kırıcı ekipten Elonka Dunin, ABD’de haftasonu düzenlenen "Hackers on Planet Earth" konferansında yaptığı konuşmada, "Buna 1800'lerde bilinen ilk güvenli küresel iletişim sistemi diyebiliriz" ifadelerini kullandı.
İlanların hikayesi, ünlü kaşif John Franklin'in 1845'te, Atlantik ve Pasifik okyanuslarını birbirine bağlayan Kuzeybatı Geçidi'ni bulmak için Terror ve Erebus adlı iki savaş gemisiyle Britanya’dan yola çıkmasıyla başlamıştı.
Şifreli reklamlar
Ancak donanmanın bu iki önemli gemisi, Kanada Arktik Takımadaları'ndaki Kral William adası açıklarında buzlar arasında sıkışıp kalmıştı. Seferin başlamasından üç yıl sonra, Franklin ve 129 adamı okyanusta kaybolmuş ve onlardan bir daha haber alınamamıştı.
1850'de deniz subayı Richard Collinson, Franklin’in izini bulma umuduyla bölgeye gönderilmişti. Collinson'ın başarısızlıkla sonuçlanan seferi, 1850'den 1855'e kadar sürmüştü. Üstelik bu, The Times'da yayımlanan şifreli reklamlarla aynı zaman dilimiydi.
Kriptografi meraklısı Dunin, iki olay arasında ilişki olup olmadığını ortaya çıkarmak için gazeteci A.J. Jacobs ve kriptografi uzmanı Klaus Schmeh’le birlikte çalıştı.
İncelemeleri ekibi geçmişte kullanılmış bir şifreleme yöntemine götürdü:
1817'de icat edilen Marryat sinyal kodu. Bu kod, Kaptan Frederick Marryat tarafından geliştirilmiş ve ticari gemiler için ilk genel sinyalizasyon sistemi olmuştu.
Dunin, "Bunun aslında kullanılan sistem olduğu ortaya çıktı. Böylece harfleri kodda yer alan rakamlarla değiştirdik ve düz metni elde ettik" dedi.
Bulgular, reklamların Collinson keşif üyeleri ve Britanya’daki akrabaları arasındaki mesajlaşmalar olduğunu ortaya koydu. Dunin'e göre bazıları "Eşiniz ve aileniz iyi" gibi notlar içeriyordu.
Neden The Times'ı seçtiler?
Gemi nereye giderse gitsin The Times'ın dünyanın herhangi bir şehrinde kolayca bulunabileceğini biliyorlardı. Bu onların iletişim şekliydi.
1850'den 1855'e kadar gazeteye ilan olarak gönderilen 50 mesajın tamamı henüz çözülmedi. Bu nedenle Dunin konferans katılımcılarına şifre çözme çalışmalarına katılmaları için çağrıda bulundu:
'Geçmişe tutulan harika bir mercek'