Vefatının 8. Sene-i Devriyesinde Cilt ve Ebrû Sanatkârı Prof. Dr. Ahmet Saim Arıtan Hocamızı Rahmet ve Minnetle Yâd Ediyoruz.
Prof. Dr. Ahmet Saim Arıtan Kimdir?
Ahmet Sâim Arıtan akademik kimliği ile birlikte aynı zamanda Mücellid ve Ebrû San'atkârı idi. Arıtan'ın Cild San'atı serüveni, dedesi Konya Yılanlı Medrese Müderrislerinden Merhum Ahmet Arıtan Beyefendi'den aldığı cild dersleri ile başlamış, Mücellid Mehmet Ali Kunduracıoğlu ve İslam Seçen hocalarla yaptığı teşrîk-i mesâi ile devam etmiştir. Uzun yıllar, mezkûr hocaların İstanbul'daki atölyelerinde meşk usulüyle cild san'atını öğrenmiş ve onlarla birlikte san'atı tatbik ederek hem Osmanlı hem Selçuklu üslûbunda birçok eser meydana getirmiştir.
90'lı yıllarda Alparslan Babaoğlu ile başlayan Ebrû San'atı serüveni ise, İlahiyat Fakültesi Ebrû Atölyesi'nde 2002 yılından vefatına değin san'ata tâlip öğrencilerine uzun yıllar bu san'atı öğreterek devam etmiştir. Alparslan Hoca ile bir dönem teşrîk-i mesâide bulunan Arıtan, zaman zaman Neyzen ve Ebrû San'atkârı M. Sadreddin Özçimi ile de ebrû meşk etmiştir. Ebrû San'atı'na, gerek akademik yayınları ile gerekse san'atsal çalışmaları ve verdiği kurslarla katkıda bulunmuştur.
Yetiştirdiği nice öğrenciler ve yaptığı mühim akademik ve san'at çalışmaları ile hocalarından aldığı emanetin gereğini yerine getirmiş, bizlere de bu ilmî birikim ve ahlâkını vasiyet ederek
8 Temmuz 2016 tarihinde dâr-ı bekâya irtihâl etmiştir.