👉Tanzimat devrinin önde gelen şahsiyetlerinden olan Cevdet Paşa, son asır Türk-İslâm ilim âleminin değerli simalarından biridir.
👉Ahmet Cevdet Paşa küçüklükten itibaren Arapça ve İslamî ilimlerle meşgul oldu.
👉İslamî ilimlerin yanı sıra matematik, mühendislik eğitimi de aldı.
👉İstanbul Çarşamba'da devam ettiği Mesnevî derslerinde edebî anlayışını ve Farsça bilgisini derinleştirdi. Hatta kendisine mesnevîhanlık icâzeti verildi.
👉Öğrenim hayatından sonra devlet hizmetine, Ocak 1844'te Rumeli kazaskerliğine bağlı Premedi kazası kadılığı ile başladı.
👉Bu vazifeden sonra sürekli kademe atlayarak çeşitli şehirlerde valilik yapmıştı.
👉Cevdet Paşa'ya şöhret kazandıran gelişmelerden biri de onun tarafından ortaya atılan, Hanefî fıkhına dayalı bir kanun kitabının hazırlanması gerektiği düşüncesidir.
👉Nitekim bu düşüncesi kabul edilerek Bâbıâli'de teşkil edilen Mecelle-i Ahkâm-ı Adliyye Cemiyeti'nin reisliğine getirildi. Devrin önde gelen fıkıh âlimlerinin de yer aldığı bu cemiyet Mecelle'nin ilk dört kitabını yayımlamaya muvaffak oldu.
👉Cevdet Paşa, Osmanlı kurum ve kuruluşlarına yeniden şekil verilmesi konusundaki farklı fikirlerin hız kazandığı bir dönemde, gelenekçi Türk-İslâm Doğu kültürü ile yenilikçi Batı arasında senteze varmaya çalışmış bir şahsiyettir.
👉Cevdet Paşa tarihini yazarken kaynak eserleri ve diğer tarih malzemelerini topladıktan sonra bunları titizlikle değerlendirmiş, yeri geldikçe eski tarihleri ve tarihçileri ciddi şekilde tenkit etmiştir.
👉Tarihler 1895 yılını gösterdiğinde Ahmet Cevdet Paşa Bebek'teki evinde vefat etti.