Her şey nasıl yazılır?

TDK'ya göre her şeyin doğru yazımı.
TDK'ya göre her şeyin doğru yazımı.

Türkçe içerisinde birçok kelime söyleyiş ve kullanışları bakımından yanlış kullanılmaktadır. Her şey nasıl yazılır konusu ise son zamanlarda en çok merak edilen konuların başında geliyor. Peki TDK'ya göre her şey kelimesi nasıl yazılır?

Her şeyin nasıl yazıldığı Türk Dil Kurumu’na (TDK) sorulan en çok sorulardan biridir. İçinde “şey” geçen sözcüklerin yazımı her zaman sorun olmuştur. Peki her şey hangi haliyle doğru yazılmaktadır? Türk Dil Kurumunun doğru yazımıyla ilgili yazıya aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Her şey TDK'ya göre nasıl yazılır?

Türk Dil Kurumu’na göre herşey sözcüğünün yazımı ayrı olarak belirtilmektedir. Yani “herşey” olarak değil “her şey” olarak yazıldığı zaman doğrudur. Bunu bir cümle içerisinde gösterecek olursak şu şekilde olur:

  • · “Bugün herşey çok güzel olacak.” Buradaki kullanım yanlış kullanımıdır. “Her şey” sözcüğü her zaman ayrı yazılmalıdır.
  • · “Bugün her şey çok güzel olacak.” Buradaki cümlede doğru sözcük kullanımı yapılmıştır.

Her kelimesi nasıl yazılır?

Her kelimesinin yazımı, kullanılan cümle kelimeye göre farklılıklar göstermektedir. Kimi zaman bitişik yazılışı doğru iken kimi zaman da aynı “her şey” sözcüğünde olduğu gibi ayrı yazılmaktadır.

Her kelimesinin kullanıldığı yerlere baktığımızda “herhangi, herhalde, herkes” sözcüklerine rastlanmaktadır. Bu kelimelerin doğru yazımı bitişik hali ile yazılışıdır.

“Her zaman, her an, her biri, her gün, her yer, her bir şey, her kimse” kelimelerinin ayrı yazımı doğru olanıdır. Bu kelimelerin cümle içinde doğru kullanımları şu şekildedir: “Bana her zaman doğruyu söyleyeceğine söz vermiştin.” Bu cümledeki her zaman kullanımı doğrudur.

  • · Sana bunu yapan her kimse sonucuna katlanacak.
  • · Deliye her gün bayram.
  • · Bu işe herkes karışmamalıdır.
  • · Bugün günlerden Cuma herhalde.
  • · Sana da herhangi bir şey söylenmiyor.
  • · O her yerin dağınık olduğunu söylüyordu.
  • · Bana her zaman güvenebilirsin.
  • · Her an kötü bir şey olacakmış gibi davranıyor.
  • · Beni terk ettikten sonra her bir şeyimi aldı.

Yukarıdaki cümlelerde kullanılan “her” kelimeleri doğru kullanışlarını ifade etmektedir. Bunun haricinde olan kullanışları yanlıştır.

Her şeyim nasıl yazılır?

Her şey” den farklı olarak kullandığımız “herşeyim” sözcüğünü genellikle bir sevgi sözcüğü olarak kullanırız. Peki “herşeyim” sözcüğünü kullanırken doğru bir kullanım mı gerçekleştiriyoruz? Türk Dil Kurumu’na göre her şeyim sözcüğü aynı “her şey” de olduğu gibi birleşik değil ayrı yazılmalıdır. Bunu örnekler ile açıklayacak olursak:

  • · Sen benim bu hayattaki her şeyimsin.

Yukarıda verilen cümlede “her şeyim” sözcüğü doğru kullanımdadır. Cümlenin her neresinde kullanılıyor olsa da ayrı yazılmalıdır.

  • · Bugün seni telefon rehberime herşeyim olarak kaydettim.

Bu cümle de ise “her şeyim” sözcüğü yanlış kullanımdadır ve ayrı bir şekilde yazılmalıdır. Bu yazım kuralında “şey” sözcüğünün de etkisi bulunmaktadır. “Şey” sözcüğü genel olarak ayrı yazılmaktadır.

Günbegün nasıl yazılır?

“Günbegün” kelime kullanımı bitişik mi yoksa ayrı mı yazıldığı ile ilgili birçok soru sorulmaktadır. Günden güne anlamına gelen günbegün sözcüğü Türk Dil Kurumu’na göre birleşik yazılmalıdır.

Bunu iki örnek cümle ile gösterecek olursak şu şekilde verebiliriz:

· Onu günbegün daha iyi görüyorum.

Buradaki kullanımı doğru olanıdır. Birleşik yazılmıştır.

· Onunla günbe gün daha fazla uzaklaştığımızı hissediyorum.

Burada “günbegün” sözcüğü yanlış olarak kullanılmıştır. Bu şekilde kullanımda bulunmamak gerekir.

Bugün nasıl yazılır?

Bugün sözcüğünün kullanımı kimi zaman karıştırılabilmektedir.” bu gün” mü yoksa “bugün” mü diye yazılıyor ikilemine düşülmektedir. Türk Dil Kurumu’na göre “bugün” sözcüğünün doğru kullanımı birleşiktir. Doğru ve yanlış kullanıma örnekler ile bakacak olursak:

  • · Bugün hava çok güzel.
  • · Benim bugün sınavım yok.

Yukarıda verilen cümlelerdeki “bugün” sözcüğünün kullanımları doğru bir şekilde verilmiştir.

  • · Uzun süredir beklediğim kargo nihayet bu gün geldi.
  • · Öğretmen bu gün ödev vermedi.

Yukarıda verilen cümlelerde “bugün” sözcüğü yanlış kullanımdadır. Olduğunu günü belli edici cümlelerde “bugün” sözcüğü her zaman birleşik yazılmalıdır.

Diğer merak edilenler kelimeler:

Orijinal nasıl yazılır?

Tabii ki de nasıl yazılır?

Yorumunuzu yazın, tartışmaya katılın!

YORUMLAR
Sırala :

Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım