Yumurta tartışması son buldu: Erken ölüm riskini artırıyor
En önemli protein kaynağı olarak tüketilen yumurtanın insan sağlığı açısından ne derece yararlı veya zararlı olduğu tartışması yıllardır sürüyor. Aslında sağlıklı olarak tescillenmesine rağmen son günlerde yapılan bir araştırmaya göre, haftada üç veya dört kez yumurta yiyenlerin hem kalp sağlığı hem de erken ölüm riski açısından daha fazla tehlike taşıdığı ortaya çıktı.
Yumurta temelbesin kaynaklarımızdan biri olduğu için ne sıklıkla tüketildiği ve ne kadar tüketilmesi gerektiğin her zaman tartışılmaya devam ederken, Canan Karatay'ın hamile kadınlara '10 yumurta' önerisi de işin en abartılı şekli oldu.
Bir araştırma genelinde yumurtanın sağlık üzerindeki etkisi kapsamlı bir şekilde araştırıldı. Dünyaca ünlü sağlık dergisi JAMA'nın yayınladığı raporun sonuçları yumurta tartışmasını yeniden gündeme getirdi.
Uzun süreli bir çalışmanın sonucu: ''Yumurta kolesterolü yükseltiyor''
Medimagazin’in haberine göre, JAMA’da yeni yayınlanan bir araştırma yıllardır tartışılan yumurta konusunda önemli sonuçlar ortaya koydu. 29 binden fazla kişinin 17.5 yıl boyunca takip edildiği araştırmanın yazarlarından Victor Zhong CNN’e yaptığı açıklamada ‘Yumurta sarısı önemli bir kolesterol kaynağıdır.
Tek bir yumurta yaklaşık 186 mg kolesterol içerir’
Yani araştırmanın hem örneklem büyüklüğü hem de takip süresi oldukça etkileyici: 25 Mart 1985 ve 31 Ağustos 2016 tarihleri arasında 29 bin 615 kişi.
''Kalp hastalıkları ve erken ölüm riskini artırıyor''
Nothwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi Önleyici Tıp Bölümünden Dr. Victor Zhong ve arkadaşları tarafından yapılan araştırmada hem genel diyetle alınan kolesterol tüketimi (yumurta, et ve süt gibi kaynaklardan) hem de yumurta tüketiminin, özellikle kalp hastalıkları ve erken ölüm ile bağlantılı olduğu bulundu. Araştırmacılar, günlük yenen her yarım yumurta için - haftada sadece üç ila dört yumurta - kardiyovasküler hastalık riskinin yüzde 6 oranında ve erken ölüm riskinin yüzde 8 arttığını buldu.