Türkiye denizlerine sahip çıkıyor: 'Sıfır Atık Mavi' projesi resmen başladı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve Emine Erdoğan’ın himayesinde uygulanan, Türkiye'nin denizlerini ve su kaynaklarını koruma altına alınması kapsamında hayata geçirilen 'Sıfır Atık Mavi' projesi hayata geçirildi.
Proje kapsamında halkın, özellikle genç nüfusun denizlerin temiz tutulmasının gerekliliği ve bilinçlendirilmesi konusunda etkinlikler düzenlenmesi hedefleniyor.
Etkinliğin ilk çalışmalarına bugün düzenlenen lansmanla start verildi. Açılışa Emine Erdoğan ve bakan Murat Kurum katıldı. Erdoğan, bu projeye İstanbul gibi şairlerin, ressamların ilham kaynağı olan bir şehirde başlamanın önemini vurgu yaptı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yürüttüğü projede yapılan çalışmalara bir yenisi eklendi. "Sıfır Atık Mavi" adı verilen seferberlikle Türkiye'nin denizleri ve su kaynaklarının koruma altına alınması amaçlanıyor.
- Yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yürüteceği, Deniz Temiz Derneği (TURMEPA) iş birliğiyle hayata geçirilecek projenin destek veren paydaşları Kültür ve Turizm, Ulaştırma ve Altyapı ile Gençlik ve Spor Bakanlıkları olacak.
Temizliğe boğazlardan başlandı
Sıfır Atık Mavi Projesi, bugün İstanbul Boğazı'nda Su Altı Federasyonuna bağlı dalgıçlar ile dip temizliği ve deniz süpürgeleri ile kıyı temizliği yapılmasıyla başlanıldı. Proje kapsamında, yaz sonuna kadar 30 bin tonu plastik olmak üzere toplam 50 bin ton atık toplanması hedefleniyor.
Ayrıca, kıyı bölgelerindeki oteller ve konaklama merkezlerinde, özellikle plajlara tek kullanımlık plastikler ve diğer çöplerin bırakılmasının engellenmesi, marina, limanlar, yük ve yolcu gemilerinden kaynaklı deniz kirliliğin önlenmesi, tatilci ve piknikçilerin kıyılar ve su kenarlarını temizbırakmaları ve atıkların hep birlikte toplanması da amaçlanıyor.
Projenin toplumun her kesimine yayılması için sanat, spor, akademi dünyasından isimlerin desteğinin alınması sağlanarak projeye destek verenlerden "Sıfır Atık Mavi Sözü" vermeleri istenecek.
Emine Erdoğan: Temizlemekten önce kirletmemenin önemine vurgu yapmalıyız
Sıfır Atık Mavi etkinlikleri kapsamında düzenlenen etkinliğe katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan açılış konuşmasını yapan isim oldu. Ayrıca projenin yönetim tarafında bulunan Erdoğan denizlerin temizlenmesinden önce kirletilmemesine ve bunun halkımıza aktarılmasının önemine vurgu yaptı.
Denizlerin temizliğini İstanbul'da konuşuyor olmamız ayrı bir önem taşıyor
Konuşmasına devam eden Erdoğan, dört tarafı denizlerle çevrili Türkiye'nin ve Türk halkının denizlerin temizliği konusunda gerekli hassasiyeti göstermesini beklediğini belirtti. Bu organizasyonun başlangıç noktası olan İstanbul Boğazı içinde Emine Erdoğan, ''Dünyanın gözbebeği, şairlerin, ressamların ilham kaynağı bu şehrin, iki kıtayı birbirine bağlayan bu boğazın temizliği de üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir husus.'' diyerek İstanbul'un önemine bir kez daha vurgu yaptı.
Sıfır Atık Mavi Kampanya Bilgi Notu
- Soluduğumuz havadaki oksijenin 50-70’ini denizaltı ormanları ve planktonlar üretiyor.
- Deniz kirliliği %80 oranında karadan ve insan eliyle gerçekleştiriliyor.
- Plastiklerin doğada ve denizlerde çözülmesi yaklaşık 450 yıl sürüyor ve aslında tam olarak asla yok olmuyor. Partiküller halinde yediğimiz yemekten, içtiğimiz suya hatta soluduğumuz havaya bile karışıyor. Kirliliğe en fazla sebep olan plastik çeşidi ise bir kez kullanılıp atılan plastikler.
- Denizlerdeki atıkların yüzde 73’ünü plastiklerden oluşuyor. Her yıl binlerce deniz canlısının ölümüne neden olan plastikler, oksijen kaynağı denizlerin nefesini tüketiyor.
- Kitlesel şekilde önlem alınmaması halinde 2050 yılında denizlerimizde balıktan çok plastik atık olması bekleniyor.
- Her yıl denizlere 8 milyon tondan fazla plastik atılıyor.
- Okyanuslardaki plastik atıkların kapladığı toplam alan, Türkiye’nin yüzölçümünden daha büyük.
- Her yıl 100.000’den fazla deniz memelisi ve kaplumbağası plastikler sebebiyle ölüyor.