Sinema tartışması sonuçlandı: 'Mısır için gitmiyoruz'
Türkiye’de son günlerin en popüler konusu olup farklı fikirlerle sürekli olarak genişletilen ‘sinema tartışması’ günden güne büyüyor. Mars Group Direktörü Aslı Irmak Acar’ın verdiği bir röportajla başlayan ve Cem Yılmaz, Yılmaz Erdoğan, Şahan Gökbakar gibi isimlerin katılmasıyla büyüyen tartışma, Areda ve Piri Medya ortaklığında gerçekleştirilen araştırmayla sonuca bağlandı. Vatandaşlara göre yapımcılar haklı: ‘Patlamış mısır değil sinema filmi zevk verir!’
Son yıllarda örneği görülmemiş biçimde sert demeçlere sahne olan ve birçok ünlü isim tarafından dillendirilen ‘sinemaya niçin gidilir?’ tartışması Türkiye’nin en önemli gündem konularından biri olmaya devam ediyor. Aralarında BKM ve Fikir Sanat gibi yüksek hasılat elde eden filmlerin yapımcılığını üstlenen firmaların da bulunduğu şirketler, ‘promosyon’ adı altında haksız kazanç sağladığını iddia ettikleri CGV Mars Group’u protesto edebileceklerini açıklamıştı.
Yapım şirketlerinin açıklamaları sonrası, Mars Entertainment Group Kurumsal İlişkiler Direktörü Aslı Irmak Acar’ın verdiği bir röportajda kullandığı ifadeler yeni ve daha güçlü tartışmaları beraberinde getirdi. Röportajda yer alan ‘Cem Yılmaz olmazsa başka Cem Yılmazlar çıkar… Onlar film çekmezse çekeni bulacağız…’ ifadeleriyle iyice gerilen ortam, Cem Yılmaz’ın başını çektiği birçok yapımcı ve oyuncunun sosyal medya paylaşımlarıyla bambaşka bir noktaya sürüklendi.
Mars Group’un ‘patlamış mısır’ ve ‘içecek’ promosyonlarıyla yapımcıların sahip olması gereken ücretten pay aldıklarını ve filmin gerçek sahiplerinin mağdur olabildiğini ifade eden yapımcılar, çeşitli kanallardan boykot süreci başlatabilme ihtimali üzerinde dururken konuya ilişkin birçok farklı yorum da peş peşe geldi.
Piri Medya ve Areda'dan dev araştırma!
‘Sinemaya neden gidilir?’
Tartışmanın temelini oluşturan ‘sinemada tercih’ konusunda araştırmaya dahil edilen katılımcılara üç seçenek sunularak hangilerinin daha önemli olduğu sorusuna cevap arandı. ‘Bilet’, ‘bilet ve patlamış mısır’, ‘bilet, patlamış mısır ve meşrubat’ seçenekleri arasında tercih yapmaları istenen kullanıcılar; yapımcıları haklı çıkaracak biçimde %71.3 oranında yalnızca bileti tercih ederken ‘bilet ve patlamış mısır’, ‘bilet, patlamış mısır ve meşrubat’ seçenekleri yalnızca %11.9 ve %16.8 seviyesinde kaldı.
‘Hangisi daha zevkli?’
Araştırmanın ilgi çekici başlıklarından birini oluşturan ‘hangisi size daha fazla zevk verir?’ sorusuna verilen cevaplar ezici bir biçimde ‘yapımcıların’ haklı olduğunu gösteriyor. %98.8’lik oranda sinema filmin, %1,2 seviyesinde patlamış mısırın tercih edilmesi ‘sinemaya gitme amacını’ da ortaya koymayı başarıyor.
‘Patlamış mısır şart değil!’
‘Sizce patlamış mısır olmadan sinema filmi izlenemez mi?’ sorusuyla çemberini genişletmeyi başaran araştırma, %95.3 oranında ‘patlamış mısır şart değil’ sonucunu ortaya çıkardı. Sinema filminin tek başına yeterli olduğunu düşünen katılımcılar bu soru ekseninde de yapımcıların tarafında yer aldı…
‘Gereklilik değil, dayatma!’
Patlamış mısırın sinema filmi ile özdeşleştirilmesi üzerine hazırlanan soruda bu durumun popüler kültürün bir dayatması olduğunu düşünen katılımcıların oranı %80.4 seviyesinde. Türk sinema izleyicisine göre patlamış mısırın filmle bir alakası yok…
‘Son dakika satışı’
Mars Entertainment Group’un alamet-i farikası olarak değerlendirilen kampanyalar konusunda ise katılımcılar büyük oranda ikiye ayrılmış durumda. Katılımcıların %53’ü kampanyalardan habersizken %47’lik kısım ‘menü-bilet’ kampanyasından haberdar durumda. Bu durum da pazarlama sürecinin ‘son dakika satışı’ seviyesine indirgendiğini ortaya koyuyor…
‘Yapımcılar haklı!’
‘Yapımcıların; Mars Grup için 'Artık mısırın yanında bizim filmimizi satmaya başladılar” söylemine katılıyor musunuz?’ şeklinde hazırlanan ve katılımcıların net tavrını öğrenmek konusunda oldukça önemli diyebileceğimiz soruda da %74.8’lik kısım yapımcıları haklı buldu. Film ve mısırın ‘asli işlevini’ kaybettiği fikri bu soruda ve cevaplarda da görünür hale gelmiş durumda.
‘Promosyonla kazanç artırılıyor’
Tartışma boyunca yapımcılar tarafından dile getirilen ‘Mars Group’un promosyonla gelirinin artırıldığı’ iddiası katılımcılar tarafında da karşılığını buldu. %87.9’luk kısım, Mars’ın ‘kazanç için promosyon sistemini’ problemli buluyor…
‘Bu konu yasalaşmalı!’
Yapımcıların, başından beri dile getirdiği ‘promosyon üzerinde anlaşma’ maddesi de tartışmanın seyri açısından büyük önem arz ediyor. ‘Eğer promosyon yapılacaksa film yapımcısıyla sözleşme imzalanmasının gerekli görüldüğü kanun teklifi hakkında ne düşünüyorsunuz?’ sorusuna katılımcıların %74.7’lük kısmının ‘kanun teklifi şart’ cevabını vermesi, promosyonlar konusunda ortak bir karara varılması gerekliliğini ortaya koyuyor.
‘Aslı Irmak Acar yanılıyor!’
Mars Group’un Kurumsal İlişkiler Direktörü Aslı Irmak Acar’ın ‘5 büyük Türk yapımcı için’ kullandığı ‘Türk sineması 5’ten büyüktür’ tabiri konusunda da katılımcılara fikir soruldu. %60.2’lik bir kısım 5 dev parçanın sinema için sahip olduğu önemde birleşirken ‘değerlerin korunması gerekliliğine’ de vurgu yapıldı.
‘Tarafını seç!’
Araştırmanın en net sorularından biri olarak değerlendirebileceğimiz ‘kimi destekliyorsunuz’ bölümü Mars Group ve yıldız isimler arasındaki tercihi belirgin hale getiriyor. %83.4’lük kısım, Cem Yılmaz, Şahan Gökbakar, Mahsun Kırmızıgül, Ata Demirer ve Yılmaz Erdoğan’ı Mars Group’a tercih etmiş durumda. Katılımcılara göre sinema, üreticilerle güzel!
‘Cem Yılmaz haklı!’
Cem Yılmaz’ın tartışmanın seyrini değiştiren ’biletler 15 TL olsun’ çıkışına dair yorumu sorulan katılımcıların %79.8’lik bölümü Yılmaz’ın haklı olduğunu savunurken bilet fiyatları için ortalama beklenti çıtasını da ortaya koymuş oldu.
‘Biraz zor çıkar!’
Araştırmanın en can alıcı sorularından biri olan ve Aslı Irmak Acar’ın önemle üzerinde durduğu ‘Yeni Cem Yılmazlar çıkar’ önermesi de katılımcıların hemfikir olduğu bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Katılımcıların küçük bir kısmı çeşitli yıl aralıklarında yeni Cem Yılmazlar ile karşılaşabileceğimizi düşünürken %65.2’lik bölüm, yeni bir Cem Yılmaz’ın biraz zor çıkacağını savunuyor…