Gazeteciliğe adanan 59 yıllık bir ömrün hikayesi

Usta Gazeteci Savaş Ay, gırtlak kanserine yenilerek 59 yaşında vefat etti.
Usta Gazeteci Savaş Ay, gırtlak kanserine yenilerek 59 yaşında vefat etti.

'A Takımı'nın kaptanı Savaş Ay'ı, nam-ı diğer Savaş Ağabey'i kaybedeli tam beş yıl oldu. Gündemi değiştiren programları, yaşama dair haberleriyle unutulmazlar arasında yerini alan usta isim, son ana kadar fotoğraf makinesini ve mikrofonu elinden bırakmadı. İşte gazeteciliğe adanan 59 yıllık bir hayat hikayesi.

Usta Gazeteci Savaş Ay, kanser tedavisi gördüğü hastanede kalbinin durması nedeniyle 9 Kasım 2013'te vefat etti. Vasiyeti üzerine kız kardeşi Işıl Ay'ın ninnisiyle İstanbul'da son yolculuğuna uğurlandı. Savaş Ay, geride gazeteciliğe damgasını vuran bir isim ve 600'ün üzerinde ödül bıraktı.



Savaş Ay kimdir?

                                    Savaş Ay, 26 Mart 1954'te İstanbul Üsküdar’da doğdu. Çocukluk yılları İstanbul Üsküdar Selamsız’da geçen usta isim, Marmara Koleji ve Pertevniyal Lisesi’nde okudu. Lise yıllarında Milli Oyunlar ekibi şefliğini yaptı. Babasının aldığı bir kararla lise yıllarında soyadları mahkeme kararı ile annesinin soyadı olan “Ay” oldu. Marmara Üniversitesi İktisat ve idari bilimler Fakültesini bitirdi. Savaş Ay, daha sonra İİTİA’ da (İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi) eğitimi aldı.
Savaş Ay kimdir? Savaş Ay, 26 Mart 1954'te İstanbul Üsküdar’da doğdu. Çocukluk yılları İstanbul Üsküdar Selamsız’da geçen usta isim, Marmara Koleji ve Pertevniyal Lisesi’nde okudu. Lise yıllarında Milli Oyunlar ekibi şefliğini yaptı. Babasının aldığı bir kararla lise yıllarında soyadları mahkeme kararı ile annesinin soyadı olan “Ay” oldu. Marmara Üniversitesi İktisat ve idari bilimler Fakültesini bitirdi. Savaş Ay, daha sonra İİTİA’ da (İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi) eğitimi aldı.
Gazetecilik serüveni nasıl başladı? 

                                    Gazetecilik mesleğine 1974 yılında Dünya gazetesinde muhabir olarak başladı. Daha sonraları Tercüman, Vatan, Milliyet, Sabah, Posta gazetelerinde ve Akajans’ta çalıştı. Takvim gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Uluslararası Muhabir ve Fotoğrafçı olarak Sipapress’te çalıştı. Fotoğrafları Time, Bunte dergilerinde kapak oldu. 1984 yılında Mehmet Ali Birand ile 32. Günde televizyon haberciliğine başladı.
Gazetecilik serüveni nasıl başladı? Gazetecilik mesleğine 1974 yılında Dünya gazetesinde muhabir olarak başladı. Daha sonraları Tercüman, Vatan, Milliyet, Sabah, Posta gazetelerinde ve Akajans’ta çalıştı. Takvim gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Uluslararası Muhabir ve Fotoğrafçı olarak Sipapress’te çalıştı. Fotoğrafları Time, Bunte dergilerinde kapak oldu. 1984 yılında Mehmet Ali Birand ile 32. Günde televizyon haberciliğine başladı.
600'ün üzerinde ödül aldı

                                    Usta isim, gazeteci ve televizyon programcısı olarak 600′ün üzerinde ödüle layık görüldü. Bu ödüllerden en ilginç ve en iyisi olarak adlandırdığı ise, 'Türkiye gazeteciler cemiyeti 1992 yılı gazetecisi ödülü’ dür.
600'ün üzerinde ödül aldı Usta isim, gazeteci ve televizyon programcısı olarak 600′ün üzerinde ödüle layık görüldü. Bu ödüllerden en ilginç ve en iyisi olarak adlandırdığı ise, 'Türkiye gazeteciler cemiyeti 1992 yılı gazetecisi ödülü’ dür.
15 yıllık A Takımı serüveni

                                    1993 yılında “A Takımı” adlı bir haber programı yapmaya başlayan Ay, ATV, Kanal 6, Star TV, TGRT, Kanal 1 gibi TV kanallarında A Takımı'nın yanı sıra; Savaş Ay’la Show Biz”, “Savaş Ay’la Tozlu Yollar”, “Savaş Ay’la Sokak Arası”, “Stüdyo 4”, “Savaş Ay’la Muhabir” gibi programlar yaptı; fakat A Takımı'ndan tam 15 sene vazgeçemedi.
15 yıllık A Takımı serüveni 1993 yılında “A Takımı” adlı bir haber programı yapmaya başlayan Ay, ATV, Kanal 6, Star TV, TGRT, Kanal 1 gibi TV kanallarında A Takımı'nın yanı sıra; Savaş Ay’la Show Biz”, “Savaş Ay’la Tozlu Yollar”, “Savaş Ay’la Sokak Arası”, “Stüdyo 4”, “Savaş Ay’la Muhabir” gibi programlar yaptı; fakat A Takımı'ndan tam 15 sene vazgeçemedi.
Film oyunculuğu yaptı 

                                    2000 yılında Beyazıt Öztürk ve Kerem Alışık‘ında oynadığı “Dansöz” adlı filmin yönetmenliğini ve senaryo yazarlığını yaptı. Bundan başka filmlerde de oynadı.
Film oyunculuğu yaptı 2000 yılında Beyazıt Öztürk ve Kerem Alışık‘ında oynadığı “Dansöz” adlı filmin yönetmenliğini ve senaryo yazarlığını yaptı. Bundan başka filmlerde de oynadı.
Kanserle savaşında yenildi

                                    1999 yılında Gırtlak kanseri olduğunu öğrendi, sesini kaybetti ve yıllarca kanserle mücadele eden Savaş Ay, 9 Kasım 2013 tarihinde hayatını kaybetti.
Kanserle savaşında yenildi 1999 yılında Gırtlak kanseri olduğunu öğrendi, sesini kaybetti ve yıllarca kanserle mücadele eden Savaş Ay, 9 Kasım 2013 tarihinde hayatını kaybetti.
Kitapları

                                    Ay Hikayeleri 

Göz Tanığı 

Ara Sokak 

Sokak Çocuğu


Çamur Şevket'in Torunu 

Anlat Savaş Abi’ne
Kitapları Ay Hikayeleri Göz Tanığı Ara Sokak Sokak Çocuğu Çamur Şevket'in Torunu Anlat Savaş Abi’ne
Film ve dizileri

                                    1988 – Üçüncü Göz 

1996 – İstanbul Kanatlarımın Altında, ( Oyuncu) 

1998 – Eyvah Babam (dizi)


2000 – Dansöz, (Yönetmen, Senarist, Oyuncu) 

2000 – Eyvah Kızım Büyüdü (dizi)


2003 – Mühürlü Güller (dizi)


2007 – Maskeli Beşler: Irak
Film ve dizileri 1988 – Üçüncü Göz 1996 – İstanbul Kanatlarımın Altında, ( Oyuncu) 1998 – Eyvah Babam (dizi) 2000 – Dansöz, (Yönetmen, Senarist, Oyuncu) 2000 – Eyvah Kızım Büyüdü (dizi) 2003 – Mühürlü Güller (dizi) 2007 – Maskeli Beşler: Irak
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >