Düğünümüzde çalsa milletin dalga geçeceği adam, nasıl "Omar Souleyman" oldu?

 Omar Souleyman, Fotoğraf: Chris McKay
Omar Souleyman, Fotoğraf: Chris McKay

Omar Souleyman, 23 Aralık'ta İstanbul Babylon'a geliyor.

Omar Souleyman, Suriye'de iç savaş patlak vermeden önce, kendi adına 500'den fazla konser kaydı ile üretken bir düğün şarkıcısıydı.
Bu haliyle de birçok insandan farksızdı, ta ki Batının gözüyle görülene dek.

Geleneksel folklorik müzikler seslendiren bir müzisyen Souleyman.
Kendisi, özellikle dabke adı verilen ve Arap yöresinde meşhur olan bir halk oyunu için müzikler icra ediyor. Ancak bunları sadece Arap ezgileriyle değil, elektronik müzik aletleri ile de sentezliyor.


Souleyman, Suriye'deki iç savaş yüzünden göç etmek zorunda kalmış bir mülteci. Önce Lübnan'a gidiyor, Lübnan'dan ABD'ye gitmek için birsürü başvuru yapmasına rağmen pasaportuna el konuluyor.

Souleyman da atlıyor uçağa Şanlıurfa'ya geliyor. Asıl hikaye ise burada başlıyor.

Normalde Suriye'de düğünlerde şarkı söyleyen 47 yaşındaki müzisyen, adını dünyaya duyurmayı başarıyor. Suriye teknosu
adını verdiği bir grupla dünya turnelerine çıkan Omar, Avrupa'daki alternatif müzik temsilcilerinden Bjork ve Damian Albarn ile düetler yapıyor.


2006 yılında Amerika'da bir müzik şirketi olan Sublime Frequencies tarafından keşfediliyor ve müzikleri markalaştırma yoluna gidiyorlar.
Batı, Doğu'nun güzelliğine, yerelliğine ve kendi halindeliğine dokunuyor ve artık Omar Souleyman, eski Omar Souleyman değil.


Souleyman, 1994 yılında başladığı kariyerine 2007 yılında High Way to Hasake albümünü ekliyor ve nitekim dünyaya açılıyor.

Omar'ın ilk turnesinin görüntüleri 400 binden fazla tıklama alıyor.

Sahneye çıkarken renkli Suriye'nin folklorik kıyafetlerini üzerinden eksik etmeyen Souleyman dikkatleri daha da bir üzerine çekiyor.
Kliplerinde kullanılan birbirinden değişik efekt ve yerleştirmeler, onu absürd ve karşı konulamaz bir ilgi nesnesi haline getiriyor. Özellikle Avrupa'da ve dünyada bu kadar rağbet görmesinde Suriye'deki iç savaştaki insanların sivil bir sesi olarak görülmesinin de etkisi var.

"Bu işe düğün şarkıcısı olarak başlamıştım ve Suriye dışında konser verebileceğim hiç aklıma gelmezdi" diyen Souleyman, böylece evrensel bir etnik müzik sanatçısına dönüştü.



Yorumunuzu yazın, tartışmaya katılın!

YORUMLAR
Sırala :

Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım