Yarıyıl tatili yaklaştı: 6 gözde mekanla planları yapalım

Kış tatilinin en gözde 6 mekanı.
Kış tatilinin en gözde 6 mekanı.

18 Ocak'ta başlayacak olan yarıyıl tatili öncesi Türkiye'nin kış turizminde önemli yere sahip turizm merkezlerini sizler için derledik. Kapadokya bölgesi, yarıyıl tatilini balon turu ile kayak ve kaplıca keyfini aynı gün yaşamak isteyenleri beklerken, Bursa'yı tercih edenler Uludağ'da kayak keyfinden sonra, akşamları kent merkezindeki kaplıcalara girerek günün yorgunluğunu atabiliyor ya da farklı mekanlarda Bursa'nın eşsiz lezzetlerinin tadına bakabiliyor. İşte yarıyıl tatili için 6 gözde mekan...

17 Eylül 2018 Pazartesi başlayan 2018-2019 eğitim öğretim yılı 18 Ocak 2019 Cuma günü sona eriyor.

Yarıyıl tatili, 21 Ocak 2019-1 Şubat 2019 tarihlerini kapsarken, tatilciler de şimdiden planlarını yapmaya başladı.

Gözde üçlü: Kapadokya, Erciyes ve Kozaklı
Türkiye'nin gözde turizm merkezi Kapadokya bölgesi, misafirlerine bir günde hem peribacalarıyla kaplı yörede balon turuna çıkma hem Erciyes Dağı'nda kayak yapma hem de Kozaklı'da kaplıca keyfi çıkarma fırsatı sunuyor. 
  
Yerli ve yabancı turistlerin gözdesi Kapadokya bölgesi, yarıyıl tatilinde balon turu, kayak ve kaplıca keyfini aynı gün yaşamak isteyenleri bekliyor. 
  


  
Erciyes Dağı'nı da hinterlandına alan Kapadokya bölgesine gelenler, peribacalarıyla kaplı yörede balon turu yaparak başladıkları günü, Erciyes Dağı'nda kayak yaptıktan sonra Kozaklı'da kaplıca keyfiyle tamamlama imkanı buluyor. Balon turlarına katılarak doğal kaya oluşumlarının bulunduğu vadiler ve peribacalarının otantik atmosferini gökyüzünden kuş bakışı izleme fırsatı bulanlar, balon turunun ardından yaklaşık 1 saatlik araç yolculuğuyla Kayseri'deki Erciyes Kayak Merkezi'ne ulaşıyor. Burada kayak yapan tatilciler, günün yorgunluğunu yine sadece 1 saatlik araç yolculuğu sonrasında Nevşehir'in Kozaklı ilçesindeki kaplıcalarda atıyor.Kapadokya, Erciyes ve Kozaklı, turistlere tadına doyumsuz bir tatil imkanı sunuyor.
Gözde üçlü: Kapadokya, Erciyes ve Kozaklı Türkiye'nin gözde turizm merkezi Kapadokya bölgesi, misafirlerine bir günde hem peribacalarıyla kaplı yörede balon turuna çıkma hem Erciyes Dağı'nda kayak yapma hem de Kozaklı'da kaplıca keyfi çıkarma fırsatı sunuyor. Yerli ve yabancı turistlerin gözdesi Kapadokya bölgesi, yarıyıl tatilinde balon turu, kayak ve kaplıca keyfini aynı gün yaşamak isteyenleri bekliyor. Erciyes Dağı'nı da hinterlandına alan Kapadokya bölgesine gelenler, peribacalarıyla kaplı yörede balon turu yaparak başladıkları günü, Erciyes Dağı'nda kayak yaptıktan sonra Kozaklı'da kaplıca keyfiyle tamamlama imkanı buluyor. Balon turlarına katılarak doğal kaya oluşumlarının bulunduğu vadiler ve peribacalarının otantik atmosferini gökyüzünden kuş bakışı izleme fırsatı bulanlar, balon turunun ardından yaklaşık 1 saatlik araç yolculuğuyla Kayseri'deki Erciyes Kayak Merkezi'ne ulaşıyor. Burada kayak yapan tatilciler, günün yorgunluğunu yine sadece 1 saatlik araç yolculuğu sonrasında Nevşehir'in Kozaklı ilçesindeki kaplıcalarda atıyor.Kapadokya, Erciyes ve Kozaklı, turistlere tadına doyumsuz bir tatil imkanı sunuyor.
Eşsiz doğanın adresi: Kapadokya
Kayadan oyma yapıları ve peribacalarıyla kaplı eşsiz doğal güzellikleri, tarihi zenginlikleri ve kültürel değerleriyle Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesi, yılın farklı dönemlerinde olduğu gibi kış aylarında da konuklarına çeşitli turizm aktiviteleri imkanı sunuyor.

  


  
Her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Kapadokya bölgesinin simgelerinden birisi haline gelen sıcak hava balon turlarıyla, yörenin otantik atmosferi gökyüzünden kuş bakışı izlenebiliyor. 
  


  
At, ATV motor ve deve ile düzenlenen turlarla peribacaları arasında gezinti yapabiliyor ayrıca doğal kaya oluşumlarıyla kaplı vadilerde yapılan yürüyüşler de turistlere farklı bir deneyim yaşatıyor. 
  


  
Her bütçeye uygun konaklama imkanına sahip bölgede, otel ve pansiyonların yanı sıra tüf kayaların içi oyularak oluşturulan butik otellerdeki mağara odalarda da konaklanabiliyor. 
  


  
Güneşin doğuşunu gökyüzünden izlemek ve Kapadokya'nın muhteşem manzarasını kuş bakışı seyretmek isteyen ziyaretçiler, sıcak hava balon turundan kişi başı 150 avrodan, at ve ATV motor ile organize edilen turlardan ise kişi başı 100 liradan faydalanabiliyor. 
  


  
Yarı yıl tatilini Kapadokya'da değerlendirmek isteyenler bölgeye geldiğinde ayrıca Göreme Açık Hava Müzesi, Zelve ve Paşabağı Ören Yeri'ni ziyaret edip, Avanos ilçesindeki çanak yapım atölyelerini gezebilir, Derinkuyu ve Kaymaklı yer altı şehirlerinde de geçmişe yolculuk yapabilir.
Eşsiz doğanın adresi: Kapadokya Kayadan oyma yapıları ve peribacalarıyla kaplı eşsiz doğal güzellikleri, tarihi zenginlikleri ve kültürel değerleriyle Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesi, yılın farklı dönemlerinde olduğu gibi kış aylarında da konuklarına çeşitli turizm aktiviteleri imkanı sunuyor. Her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Kapadokya bölgesinin simgelerinden birisi haline gelen sıcak hava balon turlarıyla, yörenin otantik atmosferi gökyüzünden kuş bakışı izlenebiliyor. At, ATV motor ve deve ile düzenlenen turlarla peribacaları arasında gezinti yapabiliyor ayrıca doğal kaya oluşumlarıyla kaplı vadilerde yapılan yürüyüşler de turistlere farklı bir deneyim yaşatıyor. Her bütçeye uygun konaklama imkanına sahip bölgede, otel ve pansiyonların yanı sıra tüf kayaların içi oyularak oluşturulan butik otellerdeki mağara odalarda da konaklanabiliyor. Güneşin doğuşunu gökyüzünden izlemek ve Kapadokya'nın muhteşem manzarasını kuş bakışı seyretmek isteyen ziyaretçiler, sıcak hava balon turundan kişi başı 150 avrodan, at ve ATV motor ile organize edilen turlardan ise kişi başı 100 liradan faydalanabiliyor. Yarı yıl tatilini Kapadokya'da değerlendirmek isteyenler bölgeye geldiğinde ayrıca Göreme Açık Hava Müzesi, Zelve ve Paşabağı Ören Yeri'ni ziyaret edip, Avanos ilçesindeki çanak yapım atölyelerini gezebilir, Derinkuyu ve Kaymaklı yer altı şehirlerinde de geçmişe yolculuk yapabilir.
Kış turizminin kalbi: Erciyes
Kapadokya'nın doğal güzelliklerinden Erciyes Dağı'nın heybetine ulaşmak ise sadece 1 saatlik mesafede.

  


   Kayseri Büyükşehir Belediyesinin yaklaşık 350 milyon avroluk yatırımla hayata geçirdiği Erciyes Master Planı kapsamında uluslararası standartlara kavuşan Erciyes Kayak Merkezi, kış turizminin vazgeçilmez adreslerinden biri haline geldi. 
  


  
Kapadokya bölgesine yakınlığı, ulaşım kolaylığı, pist uzunluğu, mekanik tesisleri, profesyonel yönetim anlayışı ve uygun fiyat politikasıyla her geçen gün daha çok ilgi çeken Erciyes Dağı, kayakseverlere sunduğu imkanların yanı sıra bol oksijenli dağ havasında tatil yapmak isteyenlerin de gözdesi oluyor. 
  


  
Modern liftleri ve son teknoloji teleferik sistemiyle yaklaşık 25 kilometrekarelik alana yayılan kayak merkezi, 21 bin 300 metre uzunluğunda ve saatteki taşıma kapasitesi 25 bin 500 kişi olan 2'si gondol 18 mekanik tesis ağı ile misafirlerine çok farklı noktalarda kayak yapma imkanı sunuyor. 
  


  
Toplamda 102 kilometre uzunluğa ulaşan farklı eğimlerdeki 34 pistiyle bu alanda Türkiye'de lider konumda olan Erciyes, Tekir, Hacılar, Hisarcık ve Develi kapılarındaki pistlerle hem acemi hem de profesyonel kayakçılara olanak sağlıyor.Bütün pistlerin birbirine bağlı olduğu Erciyes'te, farklı zorluk derecelerindeki (siyah, kırmızı, mavi) pistleriyle kayak tutkunlarına 2 bin 200 metreden 3 bin 400 metre rakıma kadar kayak yapma fırsatı sunuluyor.

  


  
Erciyes'te kayak zevki için Kayseri'ye gelenler aynı zamanda kent merkezinde Selçuklu döneminden kalma medreseler ile Kayseri Kalesi'ni ziyaret edebilir, Yahyalı ilçesindeki Kapuzbaşı Şelaleleri'nin görkemine ve Sultansazlığı'nda göçmen kuşların görsel şölenine tanıklık edebilir, kentle özdeşleşen pastırma ve sucuk alışverişi yapabilir.
Kış turizminin kalbi: Erciyes Kapadokya'nın doğal güzelliklerinden Erciyes Dağı'nın heybetine ulaşmak ise sadece 1 saatlik mesafede. Kayseri Büyükşehir Belediyesinin yaklaşık 350 milyon avroluk yatırımla hayata geçirdiği Erciyes Master Planı kapsamında uluslararası standartlara kavuşan Erciyes Kayak Merkezi, kış turizminin vazgeçilmez adreslerinden biri haline geldi. Kapadokya bölgesine yakınlığı, ulaşım kolaylığı, pist uzunluğu, mekanik tesisleri, profesyonel yönetim anlayışı ve uygun fiyat politikasıyla her geçen gün daha çok ilgi çeken Erciyes Dağı, kayakseverlere sunduğu imkanların yanı sıra bol oksijenli dağ havasında tatil yapmak isteyenlerin de gözdesi oluyor. Modern liftleri ve son teknoloji teleferik sistemiyle yaklaşık 25 kilometrekarelik alana yayılan kayak merkezi, 21 bin 300 metre uzunluğunda ve saatteki taşıma kapasitesi 25 bin 500 kişi olan 2'si gondol 18 mekanik tesis ağı ile misafirlerine çok farklı noktalarda kayak yapma imkanı sunuyor. Toplamda 102 kilometre uzunluğa ulaşan farklı eğimlerdeki 34 pistiyle bu alanda Türkiye'de lider konumda olan Erciyes, Tekir, Hacılar, Hisarcık ve Develi kapılarındaki pistlerle hem acemi hem de profesyonel kayakçılara olanak sağlıyor.Bütün pistlerin birbirine bağlı olduğu Erciyes'te, farklı zorluk derecelerindeki (siyah, kırmızı, mavi) pistleriyle kayak tutkunlarına 2 bin 200 metreden 3 bin 400 metre rakıma kadar kayak yapma fırsatı sunuluyor. Erciyes'te kayak zevki için Kayseri'ye gelenler aynı zamanda kent merkezinde Selçuklu döneminden kalma medreseler ile Kayseri Kalesi'ni ziyaret edebilir, Yahyalı ilçesindeki Kapuzbaşı Şelaleleri'nin görkemine ve Sultansazlığı'nda göçmen kuşların görsel şölenine tanıklık edebilir, kentle özdeşleşen pastırma ve sucuk alışverişi yapabilir.
Kapadokya'nın şifa merkezi: Kozaklı
Nevşehir'in Kozaklı ilçesinde bulunan şifalı kaplıcalar da Türkiye'nin önemli termal turizm merkezlerinden biri konumunda. 
  


  
Çeşitli kategorilerdeki 22 termal tesis ve yaklaşık 10 bin yatak kapasitesiyle Kozaklı, konuklarını yarıyıl tatilinde ağırlamak için hazır.

  


   İçeriğinde, sodyum, kalsiyum ve klor sayesinde A ve C grubu şifalı sular grubunda yer alan Kozaklı kaplıcalarından faydalanmak isteyenlere, apart, motel ve beş yıldızlı otellerin yanı sıra belediyeye ait tesislerde hizmet sunuluyor. 
  


  
İlçedeki birçok tesiste irili ufaklı çok sayıda havuz yer alırken, aquaparklar özellikle çocuklar ve gençler için eğlenceli tatil imkanı sağlıyor. Termal tesislerde SPA, çamur banyosu, tuz odaları, güzellik ve spor merkezleri gibi çeşitli hizmetler yer alıyor. 
  


  
Hücre yenilenmesini hızlandırmasıyla bilinen radon gazı barındıran ve bu yönüyle "gençlik iksiri" olarak da nitelendirilen ilçedeki şifalı suyun, romatizmal ve psikolojik hastalıklar, anemi, gut, böbrek, idrar yolları, kas ve iskelet sistemi ağrıları, mide, bağırsak, safra kesesi, cilt ve damar rahatsızlıkları, eklem kireçlenmeleri, ameliyat sonrası operatif hücre yenilenmesi, saç ve tırnakları güçlendirme tedavilerinde olumlu etkileri olduğuna inanılıyor. 
  


  
İlçede konuklarına hizmet sunan tesislerde kişi başı 50 liradan 170 liraya kadar yararlanılabiliyor.
Kapadokya'nın şifa merkezi: Kozaklı Nevşehir'in Kozaklı ilçesinde bulunan şifalı kaplıcalar da Türkiye'nin önemli termal turizm merkezlerinden biri konumunda. Çeşitli kategorilerdeki 22 termal tesis ve yaklaşık 10 bin yatak kapasitesiyle Kozaklı, konuklarını yarıyıl tatilinde ağırlamak için hazır. İçeriğinde, sodyum, kalsiyum ve klor sayesinde A ve C grubu şifalı sular grubunda yer alan Kozaklı kaplıcalarından faydalanmak isteyenlere, apart, motel ve beş yıldızlı otellerin yanı sıra belediyeye ait tesislerde hizmet sunuluyor. İlçedeki birçok tesiste irili ufaklı çok sayıda havuz yer alırken, aquaparklar özellikle çocuklar ve gençler için eğlenceli tatil imkanı sağlıyor. Termal tesislerde SPA, çamur banyosu, tuz odaları, güzellik ve spor merkezleri gibi çeşitli hizmetler yer alıyor. Hücre yenilenmesini hızlandırmasıyla bilinen radon gazı barındıran ve bu yönüyle "gençlik iksiri" olarak da nitelendirilen ilçedeki şifalı suyun, romatizmal ve psikolojik hastalıklar, anemi, gut, böbrek, idrar yolları, kas ve iskelet sistemi ağrıları, mide, bağırsak, safra kesesi, cilt ve damar rahatsızlıkları, eklem kireçlenmeleri, ameliyat sonrası operatif hücre yenilenmesi, saç ve tırnakları güçlendirme tedavilerinde olumlu etkileri olduğuna inanılıyor. İlçede konuklarına hizmet sunan tesislerde kişi başı 50 liradan 170 liraya kadar yararlanılabiliyor.
Uludağ'da kayak, Cumalıkızık'ta kahvaltı
Yaklaşık 7 bin yatak kapasitesiyle otel ve misafirhanelere ait 300 ile bin 980 metre arasında uzunluktaki 20 kayak pistine sahip olan Uludağ, önemli kış turizm merkezlerinden biri konumunda bulunuyor.Yılbaşı ve sömestir tatillerinde büyük rağbet gören Uludağ'a gelen tatilciler, kayağın yanı sıra snowboard, kızak ve kar motoruyla karın tadını çıkarıyor. 
  


  
Kent merkezinden karayoluyla yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta bulunan Uludağ'a 9 kilometrelik hatta sahip teleferikle de alternatif ulaşım sağlanabiliyor. Teleferikle ulaşımı tercih edenler, kartpostallık kar manzaraları eşliğinde zirveye çıkma imkanına sahip oluyor.

  


   Bunların yanında Bursa'ya gelenler, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünce (UNESCO) Dünya Miras Listesi'ne alınan, 700 yıllık Osmanlı sivil mimarisini bozulmadan günümüze taşıyan Cumalıkızık ile "Küçük Venedik" olarak nitelendirilen Gölyazı'yı ziyaret edebiliyor. Turistler Cumalıkızık'ta, Misi'de ekmeklerini sobada kızartıp, doğal ve yöresel lezzetler eşliğinde mükellef bir köy kahvaltısı yapabiliyor.
Uludağ'da kayak, Cumalıkızık'ta kahvaltı Yaklaşık 7 bin yatak kapasitesiyle otel ve misafirhanelere ait 300 ile bin 980 metre arasında uzunluktaki 20 kayak pistine sahip olan Uludağ, önemli kış turizm merkezlerinden biri konumunda bulunuyor.Yılbaşı ve sömestir tatillerinde büyük rağbet gören Uludağ'a gelen tatilciler, kayağın yanı sıra snowboard, kızak ve kar motoruyla karın tadını çıkarıyor. Kent merkezinden karayoluyla yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta bulunan Uludağ'a 9 kilometrelik hatta sahip teleferikle de alternatif ulaşım sağlanabiliyor. Teleferikle ulaşımı tercih edenler, kartpostallık kar manzaraları eşliğinde zirveye çıkma imkanına sahip oluyor. Bunların yanında Bursa'ya gelenler, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünce (UNESCO) Dünya Miras Listesi'ne alınan, 700 yıllık Osmanlı sivil mimarisini bozulmadan günümüze taşıyan Cumalıkızık ile "Küçük Venedik" olarak nitelendirilen Gölyazı'yı ziyaret edebiliyor. Turistler Cumalıkızık'ta, Misi'de ekmeklerini sobada kızartıp, doğal ve yöresel lezzetler eşliğinde mükellef bir köy kahvaltısı yapabiliyor.
Kapalı Çarşı'da alışveriş
Osmanlı'nın ilk çarşılarından, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alt bileşen olarak Hanlar Bölgesi'ndeki Bursa Kapalı Çarşı, 7 asırlık tarihiyle kentin en hareketli ticaret merkezi konumunda bulunuyor. 

  


  
Kaynaklara göre, 1399 yılında yapılan Ulu Cami gibi birçok tarihi cami ile Emir Sultan, Üftade, Molla Fenari gibi birçok evliyanın türbesinin bulunduğu Bursa, inanç turizmindeki potansiyeliyle de kente gelen turistlerin dikkatini çekiyor.

  


  
Bursa'ya gelen tatilciler, zeytiniyle ünlü tarihi yerleşim olan Tirilye ve çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan İznik'te de tarih ve kültür açısından aradıklarından fazlasını bulabiliyor. 
  


  
İskender kebap, pideli köfte, tahinli pide, süt helvası, İnegöl köftesi, cantık gibi bölgeye özgü yemeklerden yiyen tatilciler, Bursa ipeği, havlusu, İznik çinisi, Kemalpaşa tatlısı, zeytin ve zeytinyağı, kestane şekeri, ahududu reçeli gibi ürünlerden hediyelik alabiliyor. 
  


  
Tarihi kaynaklarda, Bursa'daki termal tedavinin Osmanlı'dan çok önce Romalılar döneminde yapıldığı, Romalıların uzun süre savaşan ve yaralanan askerlerini Bursa'nın termal sularında dinlendirdikleri, onları rehabilite ederken bu suları kullandıkları geçiyor. Çekirge semtindeki termal sular da "Kraliçe Theodora Kaplıcaları" diye anılıyor.
Kapalı Çarşı'da alışveriş Osmanlı'nın ilk çarşılarından, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alt bileşen olarak Hanlar Bölgesi'ndeki Bursa Kapalı Çarşı, 7 asırlık tarihiyle kentin en hareketli ticaret merkezi konumunda bulunuyor. Kaynaklara göre, 1399 yılında yapılan Ulu Cami gibi birçok tarihi cami ile Emir Sultan, Üftade, Molla Fenari gibi birçok evliyanın türbesinin bulunduğu Bursa, inanç turizmindeki potansiyeliyle de kente gelen turistlerin dikkatini çekiyor. Bursa'ya gelen tatilciler, zeytiniyle ünlü tarihi yerleşim olan Tirilye ve çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan İznik'te de tarih ve kültür açısından aradıklarından fazlasını bulabiliyor. İskender kebap, pideli köfte, tahinli pide, süt helvası, İnegöl köftesi, cantık gibi bölgeye özgü yemeklerden yiyen tatilciler, Bursa ipeği, havlusu, İznik çinisi, Kemalpaşa tatlısı, zeytin ve zeytinyağı, kestane şekeri, ahududu reçeli gibi ürünlerden hediyelik alabiliyor. Tarihi kaynaklarda, Bursa'daki termal tedavinin Osmanlı'dan çok önce Romalılar döneminde yapıldığı, Romalıların uzun süre savaşan ve yaralanan askerlerini Bursa'nın termal sularında dinlendirdikleri, onları rehabilite ederken bu suları kullandıkları geçiyor. Çekirge semtindeki termal sular da "Kraliçe Theodora Kaplıcaları" diye anılıyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >