Trump'ın ticaret savaşı 'meyvesini' vermeye başladı: Gelişen ülke hisseleri düşüyor
ABD ile Çin ticaret savaşının temeli, ABD Başkanı Donald Trump’ın 1 Mart’ta ilan ettiği kararla birlikte çelik ithalatında yüzde 25, alüminyum ithalatında yüzde 10 gümrük vergisi uygulamaya başlamasıyla atıldı. Ticari savaşın Avrupa Birliği üyesi ülkelere de sıçramasıyla 'Ticari Savaş' küresel bir boyut kazandı. Küresel büyümenin sonunun yaklaştığını düşünen uzmanlar, önümüzdeki yıldan itibaren düşüşe geçeceği konusunda hemfikir. Yatırımcıların ortak paydası ise, hisse senedi piyasalarından çıkarak nakitte kalmayı tercih etmeleri oldu.
Küresel çapta ekonomik büyümede döngünün sonuna yaklaşıldığı uzmanların hemfikir olduğu konu. Görünümün bozulduğunu düşünen yatırımcı kasasında daha fazla nakit tutmaya başladı. Önümüzdeki yıl dünyada ekonominin hız keseceğini öngören yatırımcı sayısı artarken, bu beklenti hisse senedi piyasalarından çıkarak nakitte kalmayı tercih edenlerin sayısını artırdı.
Küresel ekonominin gelecek yıl yavaşlayacağı öngörülüyor
Bank of America Merrill Lynch fon yöneticileri anketinin dün yayınlanan sonuçlarına göre katılımcılarının yüzde 24’ü küresel ekonomik büyümenin gelecek yıl yavaşlayacağını ön görüyor. Ağustos ayında bu oran yüzde 7 civarındaydı. Eylül ayı sonuçları büyüme beklentilerinin 2012’den bu yana en düşük seviyeye indiğini gösteriyor.
Yükselen faizler yatırımcıyı tedirgin ediyor
- Dünya gazetesinden Evrim Küçük’ün haberine göre, yatırımcıya göre ticaret savaşı piyasaların önündeki en büyük risk olmaya devam ediyor. Yatırımcı art arda dört aydır ticaret savaşlarını en büyük korkuları olarak nitelendiriyor. Diğer yandan Çin’de yavaşlama korkusu giderek artıyor. Yatırımcı için bir diğer endişe kaynağı ise dünya genelinde yükselen faiz oranları.
Bunun sonucu olarak nakit dengesi ağustos ayındaki yüzde 5.0’dan son 18 ayın en yüksek seviyesi olan 5.1’e çıktı. Hisselerin toplam içindeki payı da 11 puan gerileyerek net yüzde 22 seviyesine indi. Temmuzda da hisselerin ağırlığı yaklaşık bu oranla 18 ayın en düşük seviyesine gelmişti.
Hisse senedindeki düşüşe rağmen büyük teknoloji şirketlerine ilgi azalmıyor
Hisse senedi piyasalarındaki alımlarını azaltmasına karşın yatırımcı büyük teknoloji şirketlerinden vazgeçmedi. Sekizinci ay da en çok alım yapılan hisseler Amerikan teknoloji devleri Facebook, Amazon, Apple, Netflix ve Google olurken, Çinli devler Baidu, Alibaba ve Tencent hisselerine de yüklü alım geldi.
Ekonomiler ayrışıyor
Yatırımcının bölgesel tercihlerinde de farklılaşmalar oldu. Yatırımcının portföyündeki Amerikan hisseleri Ocak 2015’den bu yana en yüksek ağırlığa erişti. Bu değişim Amerikan ekonomisi ve diğer ekonomiler arasındaki ayrışmanın yansıması olarak görülüyor.
Ankete katılan yatırımcılar Amerikan ve gelişmekte olan şirketlerinin kar beklentilerine bakıldığında ABD için daha pozitif beklentiye sahip.
Gelişmekte olan ülkelerin hisseleri düşüyor
- Ancak yatırımcıların yüzde 48’i ABD’de ekonomi yavaşlayacağından dolayı gelişen ve ABD şirketlerinin karlarındaki ayrışmanın sona ereceğini düşünüyor. Gelişmekte olan ülke hisselerinin ağırlığı yüzde 10 ile Mart 2016’dan bu yana en düşük seviyeye geldi. Bankanın stratejistlerine göre eylül ayındaki rotasyon, yatırımcının gelişen ülke hisselerini elden çıkardığını net bir şekilde ortaya koyuyor.
Rusya Sayıştay Başkanı ABD ve Çin arasındaki 'Ticari Savaşı' değerlendirdi
Rusya Sayıştay Başkanı Aleksey Kudrin, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı nedeniyle küresel ekonominin çok fazla etkilenmeyeceğini savunarak, "ABD Başkanı Donald Trump'ın adımları Dünya Ticaret Örgütü sistemini sarsıyor ve yatırımcılarda belirsizlik ve güvensizlik yaratıyor. Uzun vadede zarar gören ABD ekonomisi olacak." ifadelerini kullandı.
Rusya’nın eski maliye bakanlarından da olan Kudrin, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ABD ve Çin arasında yaşanan ticaret savaşını değerlendirdi.
"Uzun vadede zarar gören ABD ekonomisi olacak"
ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının etkisinin sınırlı olacağı öngörüsünde bulunan Kudrin, "İki ülke arasındaki ticaret savaşının küresel ekonomiye ve Çin ekonomisine etkisi, üçüncü tur tarife yükseltmelerine rağmen sınırlı olacak. Trump’ın adımları Dünya Ticaret Örgütü sistemini sarsıyor ve yatırımcılarda belirsizlik ve güvensizlik yaratıyor. Uzun vadede zarar gören ABD ekonomisi olacak." yorumunda bulundu.
Çin'e bir 'ek gümrük' daha
Beyaz Saray’dan dün yapılan açıklamada, Çin'den ithal edilen 200 milyar dolarlık ürüne daha 24 Eylül'den itibaren yüzde 10 gümrük vergisi uygulanacağı bildirildi.
Çin'den karşılık geldi
Çin, 60 milyar dolar tutarındaki ABD menşeili ürünlere yüzde 5 ila yüzde 10 oranında ek vergi getirdi.
Çin Devlet Konseyi Gümrük Tarifesi Komisyonundan yapılan açıklamada, ABD'den ithal edilen 60 milyar dolar tutarındaki 5 bin 207 ürüne yüzde 5 ila yüzde 10 oranında vergi getirildiği belirtildi. Açıklamada, ilave vergilerin 24 Eylül'de yürürlüğe gireceği bildirildi.
- Yeni ticari uygulamanın, ABD'nin Çin'e karşı 200 milyar dolar tutarındaki ürünlere yüzde 10 ek verginin yürürlüğe gireceği tarihle aynı gün olması dikkati çekti.