Rusya-Ukrayna arasındaki tansiyon düşmüyor
Rusya, pazar günü alıkoyduğu üç Ukrayna gemisinde görevli 24 denizciden 12'sini tutukladı. Denizcilerin tutuklanması kararı Rusya'nın ilhak ettiği Kırım'ın Simferopol kentindeki mahkeme tarafından verildi. Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, ülkesinin Rusya karşısında 'topyekün savaş' tehdidi altında olduğunu söyledi. ABD, AB ve BM'den iki ülke arasındaki gerilime ilişkin art arda açıklamalar geldi.
Rusya donanmasına ait gemiler, Kırım Yarımadası'nda Karadeniz ile Azak Denizi'nin birbirine bağlayan Kerç Boğazı civarında seyreden Ukrayna donanmasına ait üç gemiyi "karasularını ihlal ettiği" gerekçesiyle ateş açarak durdurmuş ve üç gemiyi içindeki mürettebat ile alıkoymuştu. Rusya, alıkoyduğu Ukrayna gemisinde görevli 24 denizciden 12’sini tutukladı.
İki ülke arasında askeri gerilim tırmanırken, Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, ülkesinin Rusya karşısında "topyekün savaş" tehdidi altında olduğunu söyledi.
Bir televizyon kanalına demeç veren Poroşenko, "Sınırımız boyunca yer alan üslerde konuşlu (Rus) tankları üç misline çıktı" dedi.
Ukrayna-Rusya sınırı boyunca mevzilenen askeri birimlerin sayısının "çarpıcı bir biçimde" çoğaldığını ifade eden Poroşenko, Rusya'nın yaptığı askeri takviyenin Ukrayna için "Rusya ile topyekün bir savaş tehdidi altında" olduğu anlamına geldiğini belirtti.
ABD Başkanı Trump: Putin ile görüşmeyi iptal edebilirim
ABD Başkanı Donald Trump, Rusya ve Ukrayna arasındaki deniz çatışması nedeniyle, Rusya lideri Vladimir Putin ile yapılması planlanan görüşmeyi iptal edebileceğini söyledi. Trump, "Bu saldırganlığı sevmiyorum. Bu saldırganlığı hiç istemiyorum." dedi.
Washington Post'a konuşan ABD Başkanı, Rus gemilerinin geçen Pazar günü Ukrayna teknelerine ateş açıp, el koymalarıyla ilgili "tam bir rapor" beklediğini söyledi.
"I don’t like that aggression": Trump threatens to cancel Putin meeting over clash with Ukraine https://t.co/gYjyt1x036
— The Washington Post (@washingtonpost) 27 Kasım 2018
Trump ve Putin’in cuma günü Buenos Aires'te yapılacak G20 zirvesinde görüşmesi planlanıyordu.
Bu arada, ABD Avrupa ülkelerine Ukrayna'ya destek olmak için daha çok şey yapma çağrısında bulundu.
AB'den Rusya’ya yaptırım sinyali
Batılı ülkelerden Kiev'e destek mesajları sürerken, Rusya Azak Denizi'ne geçişi yasadışı bir şekilde kapatmakla ve meşru bir gerekçe olmadan askeri tedbire başvurmakla suçlanıyor. Avrupa Birliği (AB) dönem başkanı olan Avusturya'da Dışişleri Bakanı Karin Kneissl, üye ülkelerin önümüzdeki ay Moskova'ya yönelik ek yaptırımları görüşeceğini açıkladı.
Almanya Dışişleri Bakanı Maas'ın önerisi Rusya’da kabul görmedi
Almanya Dışişleri Bakanı Maas, tansiyonu düşürmek için ülkesiyle beraber Fransa, Rusya ve Ukrayna'nın birlikte çalışmasını önerdi.
Paris ziyareti sırasında gazetecilere konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Maas'ın önerisini geri çevirerek çözüm için herhangi bir arabulucuya gerek görmediklerini belirtti.
Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres "azami itidal" çağrısında bulunarak, iki tarafı "gecikmeksizin olayı kontrol altına alacak ve tansiyonu düşürecek adımlar atmaları" konusunda uyardı.
Rus istihbaratı gözaltına aldıkları Ukraynalı askerlerin 'ifade' görüntülerini yayımladı
Rus istihbarat örgütü FSB, Kerç Boğazı'nda geçen Pazar günü yaşanan çatışmada ele geçirilen üç Ukraynalı askerin görüntülü ifadelerini yayımladı. Rus gemilerinin Ukrayna Donanmasına ait üç tekneye ateş açıp, el koyması sonucu Ukraynalı askerler de gözaltına alınmıştı.
İfadesi yayımlananlardan Volodimir Lisovyi "ülkesinin kışkırtıcı adımlar attığının farkında olduğunu" söylüyor. Ukrayna Donanma Komutanı, askerlerin zor altında yalan söylemeye mecbur bırakıldığını savundu.
Kerç Boğaz’ındaki gerilimin nedeni ne?
Ukrayna'nın Azov Denizi'nin güneyinde iki büyük limanı var. 2003'te yapılan bir anlaşma da iki ülkeye Azov Denizi'ne serbest geçiş hakkı veriyor.
Rusya, iki Ukrayna gambotu (silahlı küçük tekne) ve bir römorkörü, Kerç Boğazı'nda seyrederken Rus karasularını ihlal etmekle suçlamıştı; ancak Ukrayna, olayların, seyredilmesi serbest sularda olduğunu söylüyor.
Ukrayna neden sıkıyönetim ilan etti?
Ukrayna Parlamentosu, Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun 26 Kasım'dan itibaren 30 günlüğüne sınır bölgelerinde sıkıyönetim ilan etme kararına destek vermişti.
Ukrayna'nın sıkıyönetim ilan ettiği 10 sınır bölgesinin beşi, Rus birliklerinin konuşlandığı, Moldova'dan ayrılan Trans Dinyester bölgesine komşu. Diğer üç bölge ise Karadeniz veya Azov Denizi kıyısında ve Kırım'a yakın.
Ukrayna Ordusu, Nisan 2014'ten bu yana Rusya sınırındaki iki bölgesi Luhansk ve Donetsk'de Rusya yanlısı ayrılıkçılarla savaşıyor. Ukrayna'da sıkıyönetim ilanı daha önce görülmemiş bir durum. Sıkıyönetim, askeri makamlara protestoları ve grevleri yasaklama hakkı veriyor.