Nesilleri tehlikeye atan hobi: Vahşi hayvan besleyen zengin çocuklar
● Zenginliğin yeni sembollerinden biri haline gelen yırtıcı ve vahşi hayvan besleme merakı hayvanların nesillerini tehlikeye atıyor.
● Dünyanın en tehlikeli hayvanları arasında yer alan bu kara hayvanlarına sahip olmak da oldukça pahalı ve zor. Yaban hayvanlarının hemen hepsi yasa dışı yollardan ülkelere sokuluyor.
● Bu hayvanları besleyen kişilerin sosyal medya hesaplarında etkin olması ve binlerce kişi tarafından takip edilmesi hayvanların ticaretinde tetikleyici rol oynuyor.
Ancak bu talepleri karşılanmıyor. Nedeni ise Sivas Kangalı'nın, tescilli ve koruma altındaki ırklar arasında yer alıyor. Kangalların yurt dışına çıkarılması yasak.
Sosyal medyada gösteriş için
Bu yaban hayvanlarıyla Instagram ve Facebook gibi sosyal medya hesaplarından gösteriş yapılırken, bu hayvanlar için önlem alınması gerekiyor.
ABD'li yazar Michael Casey Vice olaya bakış açısını National Geographic için kaleme almıştı. Yazıda yabani hayvanların tasmalarla kontrol edilmek istendiğine işaret ederek şöyle diyor:
"Güçlü kasları ve siyah benekleriyle muhteşem bir çita ayakta durmuş dimdik objektife bakıyor. Çim bir alanda dikildiğini ya da güneşlendiği düşünebilirsiniz bu çitanın. Oysa kulakları kısılmış, boynunda bir tasma, beyaz renk lüks bir arabanın önünde poz veriyor."
Çoğunluğu Körfez ülkelerinden olan zengin çita sahiplerinin egzotik kedileriyle gösteriş yaptığı fotoğraflardan bol bol var Instagram'da öyle ki bu sayfaların takipçi sayıları da oldukça fazla. Evlerinde, lüks arabalarında ve hatta sürat motorlarında poz veriyor evcil çita sahipleri.
Çita almanın bedeli ne kadar?
Vietnam: 3 men sentenced to a combined total of 27 years in prison for attempting to smuggle #rhino horn into China https://t.co/RtmJiTFmUa via @TRAFFIC_WLTrade #WildlifeTrafficking #WildlifeCrime
— CITES (@CITES) 21 Mayıs 2019
It is most encouraging to see that #CITES Parties are #SeriousAboutWildlifeCrime. pic.twitter.com/cSR8j61g7o
Yabani hayvanlar nerelerden getiriliyor?
Bu bölgelerde beslenen hayvanların Doğu Afrika’da yakalandığı, Somaliland ve savaşın hala insanlığı yok ettiği Yemen üzerinden kaçakçılığının gerçekleştirildiği iddia ediliyor.
2016 yılındaki bir rapor; 2005 yılından bu yana, 1000 çitanın yasa dışı yollardan satıldığı ve 250 olayın belgelendiğini ortaya koyuyor.
Hayvan kemikleri de 'tehlikeli' boyutta
New York merkezli Yaban Hayatı Koruma Derneği’nin uluslararası politikalar başkan yardımcısı Susan Lieberman, çita ticaretinin farklı olduğunu, fildişi, gergedan dişi, kaplan uzuvları gibi taleplerin Körfez’deki lüks evcil hayvan ticaretinin bir parçası olduğunu açıklıyor.
Bu bölgede aslan, kaplan, babun ve diğer egzotik hayvanlar birer statü sembolü olarak kabul ediliyor.
Ülkeler ne yapmalı?
Çita ve Afrika yaban köpeği yayılım alanlarını kapsayan korumacılık programının –Yaban Hayatı Korumacılık Derneği ve Londra Hayvancılık Derneği’nin ortak projesi– Doğu Afrika koordinatörü Nick Mitchell, “utanç faktörünün” ülkeleri harekete geçirebileceğini söylüyor.