Katolonya'da tartışmalı referandum sonrası genel grev
İspanya'nın Katalonya bölgesinde düzenlenen yasa dışı referandumun ardından, bölgenin büyük bir bölümünde genel greve gidildi. Grevle birlikte Katalonya’da hayat durma noktasına geldi.
İspanya'nın Katalonya bölgesinde düzenlenen yasa dışı referandumun ardından, bölgenin büyük bir bölümünde genel greve gidildi. Katalan sendikalar ve meslek örgütlerinin çağrısıyla gidilen genel grevin gerekçesi, "referandumda görülen ağır hak ve özgürlükler ihlali" olarak açıklandı.
Ulaşım, eğitim, sağlık, turizm ve ticaret gibi tüm sektörleri etkileyen greve destek veren Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti, 06.30-09.30 ve 17.00-20.00 saatleri arasında toplu ulaşımda yüzde 25’lik asgari hizmeti garanti ettiğini açıkladı.
Günün ilk saatlerinde Barselona’daki sebze ve meyve hali Mercabarna’da yapılan gösteriyle başlayan grev kapsamında Katalonya’nın önemli 12 otoyolu, küçük gruplar tarafından geçici olarak trafiğe kapatıldı. Grevden dolayı taksilerin çalışmadığı Katalonya’da, okulların büyük bir bölümünün kapalı olduğu, açık olanlarda eğitimin verilmediği ve hastanelerde de acil ameliyatlar dışında tüm randevuların başka günlere alındığı bildirildi.
Barcelona futbol kulübü de herhangi bir karşılaşması olmamasına karşın greve katıldı. Üniversite ve kentteki çağdaş sanat müzesinin kapıları da kapandı.
Öte yandan, siyasetçilerin krize çözüm bulma çabaları da sürüyor.
Katalonya Bölgesi Başkanı Carles Puigdemont Madrid'deki merkezi yönetimde yeni bir anlayış görmek istediğini söylerken,
Başbakan Mariano Rajoy önderliğindeki İspanyol hükümeti, ülkenin kuzeydoğusundaki görece daha varlıklı bölgenin özerkliğinin askıya alınabileceği uyarısında bulundu.
Katalan yetkililer oylama sonucu yüzde 90'a yakın seçmenin bağımsızlığa destek verdiğini belirtilirken, yüzde 42'lik düşük katılım oranının Puigdemont'un konumunu zayıflattığı yorumu yapılıyor.
Başbakan Rajoy oylamanın demokrasiyle "dalga geçmek" anlamına geldiğini söyledi ve Katalanların yasadışı bir oylamada yer almaları için kandırıldığını savundu.
Başbakan Rajoy, dün geç saatlerde ana muhalefetteki Sosyalist Parti'nin lideri Pedro Pedro Sanchez ve Ciudadanos Partisi'nin liderleri Albert Rivera ile görüşme yaptı.
Sanchez Katalonya lideri Puigdemont ile derhal görüşmeler yapılması çağrısında bulunurken, Rivera Katalonya'nın özerkliğine uygulamada son verecek olan anayasanın 155. maddesinin işletilmesini istedi.
Katalonya Bölgesi Başkanı Carles Puigdemont ise uluslararası topluma arabuluculuk yapması çağrısında bulundu; ancak Avrupa Komisyonu krizini İspanya'nın "iç meselesi" olduğunu ve anayasal düzene bağlı kalınarak çözülmesi gerektiğini açıkladı.
Kaynak: BBC, Yeni Şafak