Avrupa'nın en modern rafinerisi Star'ın 5 özelliği
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in İzmir'de açılışını gerçekleştireceği Star Rafinerisinin 5 önemli özelliğini ve rakamlarla Star Rafinerisinin benzersiz özelliklerini derledik.
• SOKAR'ın Türkiye'deki en büyük yatırımlarından biri.
• Avrupa'nın en modern rafineri ünvanına sahip.
• İthalatı %36 azaltarak tasarruf sağlayacak.
• Çevreye duyarlı teknoloji ile inşa edildi.
• İnşa süresinde birçok rekor kırıldı.
Türkiye'de özel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırımı olan STAR Rafinerisi, Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde son yıllarda gerçekleştirilen en büyük petrol operasyonları arasında yer alıyor.
Star rafinerisi Türkiye’nin işlenmiş petrol ürünü ihtiyacının yüzde 25’ini tek başına karşılayacak.
Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR'ın iştiraki olarak faaliyete geçecek olan STAR, iki ülkenin ekonomik ve siyasi ilişkilerini daha da geliştirecek kilometre taşlarından birisi olacak.
Azerbaycan kamu enerji şirketi SOCAR, rafinerinin yanı sıra Azeri doğalgazını Türkiye ve Avrupa’ya taşıyacak TANAP boru hattı, Petkim, Ege’nin başlıca limanlarından Petlim’de pay sahibi.
Şirket gelecek yıllarda petrokimya yatırımlarına devam etmeyi öngörüyor.
Yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahip STAR Rafineri’de, yılda 4,8 milyon ton dizel ve 1,6 milyon ton naftanın yanı sıra ülkemizdeki cari açığın önemli bileşenlerinden olan jet yakıtı ve LPG gibi petrol ürünlerinin de üretimi gerçekleştirilecek.
STAR Rafineri, Türkiye’nin en büyük enerji projelerinden biri olarak petrol ürünleri ithalatında her yıl 1,5 milyar dolar civarında tasarruf sağlayacak.
3. Avrupa'nın en modern rafinerisi
SOCAR Türkiye'nin iştiraki STAR Rafineri'nin Genel Müdürü Mesut İlter, Türkiye'de ilk kez rafineri petrokimya entegrasyonunu kuran yatırımın Avrupa'nın en modern tesisi olduğuna işaret etti.
Tesiste ham petrolün siyah ürün elde etmeden doğrudan yüksek katma değerli ürünlere dönüştürüleceğini, bu özelliğiyle Avrupa'da 3 rafineriden biri olduğunu söyledi.
4. Çevreye duyarlı teknoloji kullanıldı
STAR Rafineri, çalışmalarının sosyal ve çevresel etkileri düzenli olarak denetleniyor ve dünya çapında örnek çalışmalara imza atıldı.
Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Türkiye çevre mevzuatı ve uluslararası kabul görmüş çevre standartları çerçevesinde çalışma yapıldı.
STAR Rafineri, tek noktaya yapılan en büyük reel sektör yatırımı olmasının yanında, mühendislik tasarımı aşamasında, çevrenin bir bütün olarak en iyi şekilde korunmasını sağlamak amacıyla, ekonomik olarak uygulanabilecek en ileri teknolojiler ve bunların uygulanış biçimleri anlamına gelen “En İyi Mevcut Teknikler” (Best Available Techniques) esas aldı.
STAR Rafineri'nin yapım süreci, aynı zamanda Türkiye'de *elleçlenen en büyük yükün transferine de sahne oldu.
Tesis için getirilen bin 200 ton ağırlığındaki tek parçalı reaktör, 2 bin tonluk vinç marifetiyle toplam 2 ayda monte edilerek devreye alındı.
- Elleçleme nedir?:Gümrük gözetimi altındaki eşyanın özelliğini değiştirmeden istiflenmesini veya yerinin değiştirilmesi demektir.
'Türkiye'yi 4 kez dolaşacak uzunlukta kablo kullanıldı'
Yapımında 17 milyon metreküplük hafriyat çalışmasının yapıldığı rafineride 250 bin ton ile yaklaşık 20 Eyfel Kulesi yapacak kadar çelik, 400 bin metreküp ile küçük bir kasaba kuracak kadar beton ve Türkiye'yi 4 kez dolaşacak uzunlukta kablo kullanıldı.
- Günde ortalama 10 bin kişinin çalıştığı rafineri, yaklaşık 6,3 milyar dolara (35.333.865.000 TL) mal oldu.
İzmir'in Aliağa ilçesindeki PETKİM kampüsü yanında 2011 yılında inşaatına başlanan rafineri, 2 bin 860 dönüme yayılan 3 iskelesi ve 20 üretim tesisiyle bir organize sanayi bölgesiyle aynı büyüklüğe sahip.
Yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasiteli tesis, zorlu coğrafi yapı nedeniyle 3 teras üzerine kuruldu.
Rakamlarla Star Rafinerisi
- • Yaklaşık 6,3 milyar dolara (35.333.865.000 TL) mal oldu.
- • Petrol ürünleri ithalatında her yıl 1,5 milyar dolar tasarruf sağlayacak.
- • Türkiye’nin işlenmiş petrol ürünü ihtiyacının %25’ini tek başına karşılayacak.
- • 1.100 kişiye istihdam imkanı sağlayacak.
- • Günde 214 bin varil ham petrol işleyecek
- • Günlük 34 bin metreküp ham petrol işleyecek.
- • 1.640 milyon metreküp depolama yapacak.
- • Yılda 4,8 milyon ton düşük kükürtlü motorin üretilecek.
- • Yılda 1,6 milyon ton jet yakıtı üretilecek.
- • Yılda 1,6 milyon ton nafta üretilecek.
- • Yılda 300 bin ton LPG üretecek.
- •55.000 ton yerüstü borularının ağırlığı.
- • 1.045.000 metrekare boyandı.