ABD vizesi almak zorlaşıyor mu?
ABD Dışişleri Bakanlığının yeni düzenlemesi kapsamında ABD vizesi için başvuranların sosyal medya isimlerinin isteneceği belirtildi.
ABD İdari ve Bütçe Ofisi düzenlenmeyi onayladığı takdirde vize başvurusunda bulunanların sosyal medya hesap bilgileriyle birlikte son 5 yılda kullandıkları telefon numaraları, e-posta adresleri ve uluslararası seyahat dökümleri de talep edilecek.
Reuters, 2018 yılında 37.000'den fazla vize başvurusunun, Müslüman ülkelerin vatandaşlarına yapılan seyahat yasağının doğrudan bir sonucu olarak reddedildiğini bildiriyor.
ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim vaatleri arasında, yasadışı göçle mücadele amacıyla yabancıların ülkeye girişinde sıkı soruşturma yapılması yer alıyordu.
ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "ABD'ye yasalara uygun seyahati desteklerken, vatandaşlarımızın korunması adına inceleme sürecini geliştirmek için yeni mekanizmalar üzerinde çalışıyoruz." denildi. Dışişleri Bakanlığı vize teklifi, Federal Kayıtlar’a yollandı.
Teklif onaylanırsa yeni düzenlemeye göre bundan böyle ABD vizesi için başvuranların sosyal medya isimlerinin, 5 yıllık elektronik posta adreslerinin ve telefon numaralarının isteneceği belirtildi.
Sosyal medya isimlerinin istenmesi hangi vize türlerini kapsıyor?
- Diplomatik ve resmi vize başvurusunda bulunanların bu uygulamadan muaf tutulacağı; ancak ABD’ye çalışmak veya eğitim için gitmek isteyen kişilerden sosyal medya bilgilerinin isteneceği kaydedildi.
Sosyal medya bilgileri neden isteniyor?
ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim vaatleri arasında, yasadışı göçle mücadele amacıyla yabancıların ülkeye girişinde sıkı soruşturma yapılması yer alıyordu. Yeni düzenlenmenin resmileşmesiyle birlikte sosyal medya bilgilerindeki paylaşımlara göre vize başvuruları reddedilebilecek.
Trump, ABD vizesinin alınmasını zorlaştırmıştı
ABD Başkanı Donald Trump, 2 yıl önce imzaladığı başkanlık kararnamesiyle vize sürecini zorlaştırmıştı. Zira kararnameye göre, konsoloslukların vize işlem süreleri uzamıştı.
Kararnamede neler değişmişti?
Kararname öğrenci ve turist vizeleri dahil göçmen olmayan vize işlemlerini hızlandıran düzenlemeyi ortadan kaldırmıştı.
ABD eski Başkanı Barack Obama’nın düzenlemesi, Dışişleri Bakanlığı’ndan, vize başvuruları mülakatlarının yüzde 80’inin üç hafta içinde yapılmasını istiyordu. Trump, yeni kararnameyle bu süre sınırlamasını geçersiz hale getirmişti.
Trump'ın seyahat yasağı
ABD Başkanı Trump, göreve geldikten bir hafta sonra 27 Ocak 2017'de İran, Suriye, Libya, Yemen, Somali, Çad ve Kuzey Kore'ye seyahat yasağı getirmiş, kararın geniş kitlelerce havalimanlarında protesto edilmesi üzerine geri adım atmak zorunda kalmıştı.
Daha sonra "yükümlülüklerini yerine getirdiği" gerekçesiyle Çad listeden çıkarılmış, seyahat yasağı hafifletilerek güncellenmiş ve tekrar yürürlüğe konmuş ancak Hawai ve Maryland eyaletindeki federal hakimlerin ulusal çapta yürürlüğün durdurulması kararı engeline takılmıştı.
ABD Yüksek Mahkemesi, geçen yıl haziran ayında Trump'ın 7 ülkeyi hedef alan seyahat yasağını, 5'e karşı 4 oyla onaylayarak anayasaya uygun bulduğunu açıklamıştı.
Süreç nasıl işleyecek? Vize başvurularında diğer değişiklikler neler?
Dışişleri Bakanlığı teklifi, Federal Kayıtlar’a yollandı. ABD İdari ve Bütçe Ofisi’nin bu talebi yanıtlaması için 60 gün süresi bulunuyor.
- Eğer teklif onaylanırsa, başvuruda bulunanlardan sosyal medya hesapları dışında son 5 yılda kullandıkları telefon numaraları, e-posta adresleri ve uluslararası seyahat dökümleri de talep edilecek.
ABD vizesi hakkında merak edilenler
ABD vizesini kimler almak zorundadır?
ABD Vatandaşlarının ve yasal oturum hakkı bulunan kişilerin Amerika Birleşik Devletleri'ne giriş yapmaları için vizeye ihtiyaçları yoktur. Genel anlamda yabancı bir ülkenin Amerika Birleşik Devletleri'ne giriş yapmayı amaçlayan vatandaşı, önce bir ABD vizesi almalıdır.
Bazı uluslararası yolcular ise, ABD Vize Muafiyet (Vizesiz Seyahat) koşullarını karşılıyorlarsa, Amerika Birleşik Devletleri'ne vizesiz giriş yapma hakkına sahip olabilirler.
Vize sürecini hangi kurum koordine etmektedir?
ABD yasalarına göre, vize verme sorumluluğu Dışişleri Bakanlığına aittir ve çoğu vize yurt dışındaki Dışişleri Bakanlığı Büyükelçilikleri ve Konsolosluklarından biri tarafından verilir. Bir ABD Konsolosluk Görevlisi mülakat sırasında başvurunuzu inceler ve vize almaya uygun olup olmadığınıza karar verir.
Amerika Konsolosluğunda vize mülakatı
Amerika Konsolosluğu vize randevu günü, başvuru sahibi ile Amerika vize mülakatını Türkçe ve İngilizce olarak yapmaktadır. Amerika Konsolosluğu yetkilileri, Amerika vize mülakatı öncesinde başvuru sahibinin parmak izini almaktadır.
Amerika vize mülakatı sırasında parmak izinin alınması, DS-160 formundaki tüm sorulara doğru cevap verildiğini ve mülakat sırasında da doğruları söyleyeceğine dair verilen bir tasdik anlamı taşımaktadır.
Tüm vize başvuru sahiplerinin bir konsolosluk mülakatında bizzat bulunmaları gerekli midir?
Daha önceki ABD vizesini yenileyenler veya bazı diğer yaşla ilgili kriterleri karşılayanlar vize mülakatından muaf olmaya hak kazanabilirler.
Uygunluk, randevu alma işlemi sırasında sorulan sorulara verilen cevaplara göre belirlenir. Ancak konsolosluk görevlilerinin, herhangi bir vize başvuru sahibinin mülakatta hazır bulunmasını talep etme hakkı vardır.
Ülkeye girişte vize türleri neler?
B-1/B-2 Turistik veya Ticari Amaçlı Ziyareti Vizesi
Tatil amaçlı veya aile ziyaretinde bulunmak; mesleki toplantı kısa süreli dil okulu, çocuklar için yaz kampı ve konferanslara katılmak amacıyla Amerika’ya gitmek isteyen kişilerin başvuru yapması gereken göçmen olmayan vize türüdür.
B-1 Ticari Amaçlı Ziyaretçi Vizesi
Mesleki toplantı, fuar ve konferanslara katılmak amacıyla Amerika’ya gitmek isteyen kişilerin başvuru yapması gereken göçmen olmayan vize türüdür.
B-1 Ev Hizmetleri Ziyaretçi Vizesi
B-2 Tedavi Amaçlı Ziyaretçi Vizesi
Tıbbi tedavi amacıyla Amerika’ya gitmek isteyen kişilerin başvuru yapması gereken göçmen olmayan vize türüdür.
C Transit Vizesi
Uçak veya Gemiye katılmak için Amerika'ya gelen mürettebat üyesi, Amerika dışında iki ülke arasında seyahatin bir parçası olarak Amerika'ya bağlantılı seyahat edenler için başvuru yapması gereken göçmen olmayan vize türüdür.
D, C1/D Mürettebat Vizesi
Gemilerde ya da Amerika'daki uluslararası havayollarında çalışan kişilere yönelik göçmen olmayan vize türüdür.
E1/E2 Yatırımcı Vizesi
Ticari Anlaşmalı Tüccar veya Yatırımcı vizesi, Amerika ile ticaret ve sefer anlaşması olan bir ülkenin vatandaşı olan ve temel olarak Amerika ile anlaşma yaptığı ülke arasında hizmet veya teknoloji ticareti de dahil olmak üzere önemli bir ticaret yapmak ya da yatırım yaptığı bir kuruluşun faaliyetlerini geliştirmek, yönetmek veya önemli miktarda sermaye yatırımı yapmak için Amerika'ya Gitmek isteyen kişilerin başvuru yapması gereken göçmen olmayan vize türüdür.
E3 Avustralya Özel İşçi Vizesi
Uzmanlık gerektiren bir işte geçici olarak çalışmak için Amerika'ya giden Avustralya vatandaşları için geçerli bir göçmen olmayan vize türüdür.
I Basın Mensubu Vizesi
- Muhabir, film ekipleri, editörler ve benzeri meslekler gibi, mesleklerini yapmak için Amerika'ya gelen "yabancı medya temsilcilerine" yönelik göçmen olmayan vize türüdür.
- Basın mensubu vizesine hak kazanmak için, faaliyetin bilgi sağlamak için vazgeçilmez olması gerekir ve genellikle haber toplama veya güncel olaylarla muhabirlik yapma.
- Spor etkinlikleri ile ilgili haber yapmak için Amerika'ya gidilmesi için Basın Mensubu vizesi uygundur.
Amerika Öğrenci ve Değişim Programı Vizesi
F1,F2 Öğrenci Vizeleri
Amerika’da akademik eğitim veya uzun süreli dil eğitim almayı amaçlayan öğrencilere yönelik göçmen olmayan vize türüdür.
J1,J2 Değişim Programı Vizeleri
Amerika'daki değişim programlarına katılımları onaylanan kişilere yönelik göçmen olmayan vize türüdür.
M1,M2 Mesleki Eğitim Vizeleri
Amerika’da mesleki veya akademik olmayan eğitim veya dil eğitimi almak için Amerika’ya gidecek kişilere yönelik göçmen olmayan vize türüdür.
Amerika Kısa Süreli Çalışma Vizesi
H1-B, H2-A, H2-B, H3 Geçici Çalışma Vizeleri
L Şirket İçi Transfer Vizeleri
O Olağanüstü Yetenek ve Başarıya Sahip Bireyler
P Atletler, Eğlence Grupları ve Oyuncular
Diğer Vizeler
- K Nişanlı Vizesi
- Q1 Uluslararası Kültürel Değişim Programı
- R Din Görevlileri
- T İnsan Ticareti Mağduru Vizesi
- U Suç Faaliyeti Mağduru Vizesi
- TN/TD NAFTA Vizeleri
- Diplomatik ve Resmi Vizeler