ABD, Türkiye'yi ‘gelişmekte olan ülkeler’ programından çıkarıyor
ABD Başkanı Trump'ın Kongre'ye yolladığı mektup, Beyaz Saray tarafından yayınlandı. Mektupta, "Türkiye'yi gelişmekte olan ülkelere sunulan Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) Programından çıkarmak niyetimi size bildiriyorum." ifadesi kullanıldı. 'Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi nedir?',
'Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi'nin amacı nedir?' sorularını cevaplandırdık.
ABD Başkanı Donald Trump Kongre'ye mektup yolladı. Trump mektubunda Türkiye'nin gelişmiş ekonomisini gerekçe göstererek, bazı ürünlerin ABD'ye gümrüksüz girişine imkan sağlayan ve gelişmekte olan ülkelere sunulan "Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) Programından Türkiye'yi çıkarmak istediğini açıkladı.
ABD Başkanı Trump'ın Kongre'ye yolladığı mektup, Beyaz Saray tarafından yayınlandı.
Trump, mektubunda şu ifadelere yer verdi:
"Türkiye'nin ekonomik durumu göz önünde bulundurularak artık GTS'den yararlanan gelişmekte olan ülkeler listesinde olmaması gerektiğini düşündüğüm için bu adımı atıyorum. Fakirliğin azalması, kişi başına düşen yıllık milli hasıla ve ticaret yaptığı ülkelerle ithalatın artması ve Türkiye'deki sektörler, gelişmiş ticaretinin göstergesidir. Buna ilave olarak Türkiye, gelişmiş ekonomisi sayesinde ve yaptığı karşılıklı anlaşmalarla diğer gelişmiş ülkelerin seviyesine gelerek diğer ülkelerin GTS programlarından da geçmiştir."
Öte yandan mektupta ABD'nin Türkiye ile adil ve mütekabiliyet esasına dayalı ticari ilişkilerini sürdüreceğine vurgu yapıldı.
Hindistan da GTS programından çıkarılıyor
Trump, yine Kongre'ye gönderdiği ayrı bir mektupta Hindistan'ın da söz konusu GTS Programından çıkarılması niyetini ifade etti. Hindistan, söz konusu programdan son yıllarda en fazla faydalanan ülkelerin başında geliyordu.
ABD resmi kaynaklarında yer alan bilgiye göre, 1974'te yürürlüğe giren GTS programı, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 131 gelişmekte olan ülkeye toplam 3 bin 474 üründe ABD pazarına gümrüksüz giriş imkanı sağlamaktaydı.
ABD Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS/GPS)
Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi/GTS, Gelişmiş Ülkeler tarafından, Gelişmekte Olan Ülkelerin ihraç mallarına gümrükten muaf ya da indirimli oranlar uygulanması sureti ile Gelişmekte Olan Ülkelerin ürünlerine Gelişmiş Ülke pazarlarında rekabet gücü kazandırılmasını amaçlamaktadır.
- Türkiye, 1976 yılından bu yana ABD GTS programından yararlanmaktadır. 2011 yılında ABD'nin GTS kapsamında gerçekleştirdiği ithalatta Hindistan, Tayland, Brezilya, Endonezya, Güney Afrika ve Filipinler'den sonra Türkiye GTS'den en çok yararlanan ülkeler arasında yedinci sırada yer almaktadır.
GTS'nin amacı nedir?
Yararlanıcı gelişmekte olan ülkelerin;
İhracat gelirlerini artırmak, sanayileşmelerini teşvik etmek, ekonomik büyümelerini hızlandırmaktır.
Uygulayan gelişmiş ülkenin;
Üretici/tüketicilerinin ihtiyaç duydukları ürünleri daha düşük maliyetlerle temin etmelerini sağlamaktır.
Gelişmekte olan ülkeler
- Afganistan; Angola; Antigua ve Barbuda; Arjantin; Azerbaycan; Bahamalar; Bahreyn; Bangladeş; Barbados; Belize; Benin; Bhutan; Birleşik Arap Emirlikleri; Bolivya; Botswana; Brezilya; Brunei Darüsselam; Burkina Faso; Burundi; Cezayir; Cibuti; Cook Adaları; Çad; Çin; Dominika; Dominik Cumhuriyeti; Ekvador; Ekvator Ginesi; El Salvador; Endonezya; Eritre; Ermenistan; Etiyopya; Fas; Fiji; Fildişi Sahili; Filipinler; Gabon; Gambiya; Gana; Gine; Gine-Bissau; Granada; Guatemala; Guyana; Güney Afrika; Gürcistan; Haiti; Hindistan; Honduras; Irak; İran İslam Cumhuriyeti; İsrail; İşgal Altındaki Filistin Toprakları; Jamaika; Kamboçya; Kamerun; Katar; Kazakistan; Kenya; Kıbrıs; Kırgızistan; Kiribati; Kolombiya; Komoros; Kongo; Kongo Demokratik Cumhuriyeti; Kore Cumhuriyeti; Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti; Kuveyt; Kosta Rika; Küba; Lao Demokratik Halk Cumhuriyeti; Lesoto; Liberya; Libya Arap Cumhuriyeti; Lübnan; Madagaskar; Malawi; Maldivler; Malezya; Mali; Marshall Adaları; Mauritius; Meksika; Mısır; Mikronezya Federal Devletleri; Moğolistan; Moritaniya; Mozambik; Myanmar; Namibya; Nauru; Nepal; Nikaragua; Nijer; Nijerya; Niue; Orta Afrika Cumhuriyeti; Özbekistan; Pakistan; Palau; Panama; Papua Yeni Gine; Paraguay; Peru; Ruanda; Saint Kitts ve Nevis; Saint Lucia; Saint Vincent ve Grenadinler; Samoa; Sao Tome ve Principe; Senegal; Sierra Leone; Singapur; Siri Lanka; Solomon Adaları; Somali; Sudan; Surinam; Suriye Arap Cumhuriyeti; Suudi Arabistan; Swaziland; Şeyseller; Şili; Tacikistan; Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti; Tayland; Timor-Leste; Togo; Tonga; Trinidad ve Tobago; Tunus; Türkiye; Türkmenistan; Tuvalu; Uganda; Umman; Uruguay; Ürdün; Vanuatu; Venezüela; Viet Nam; Yemen; Yeşil Burun; Zambiya; Zimbabwe.