Yeni nesil ulaşım araçları için bisiklet yolu şart
Salgın süreciyle insanların teması azaltması, kalabalıklardan kaçması en çok bisiklet ve scooter satışlarına yansıdı. Açık havada spor yapmış olan kişiler hem de ulaşımını sağlamış oluyor. Tabi ulaşım deyince öne çıkan şeyse maliyet oluyor. Büyük ücretlerle kendi ulaşım aracını almak istemeyen vatandaşlar, kiralık bisiklet ve elektrikli scootera yöneliyor. Fakat yetersiz bisiklet yolu nedeniyle özellikle yoğun olan büyükşehir trafiğine bir de şahsî araçlar giriyor. Çözümse bisiklet yollarının artması.
Koranavirüs nedeniyle birlikte hastalanmamak için birçok kişi toplu taşımadan uzak duruyor.
Toplu ulaşımdan kaçınan vatandaşlar, yaz ayını fırsat bilerek gideceği yere ya yürüdü ya da bisikletle gitmeyi tercih etti. Haziran ayında sokağa çıkma yasakları sona erince şahsî ulaşım araçlarında satışlar artmaya başladı. Temmuz ayında en yüksek noktayı gören bisiklet satışları son 10 yılın zirvesine tırmandı. Avrupa ülkelerinden özellikle Fransa ve Belçika’da da bisiklet ve scooter satışları bir hayli arttı.
Dünya çapında özellikle son iki yıldır yükseliş trendine giren elektrikli scooterlar yaklaşık bir yıldır ülke olarak bizim de gündemimizde. Sokaklarda direklere ve ağaçlara bağlanmış olarak gördüğümüz e-scooterların ve kullanıcı sayılarının artmasıyla yaşanan sıkıntılar da arttı. Önce rakip firmalar arasında yaşanan rekabet, daha sonra kullanımı nedeniyle e-scooterlar oldukça tartışıldı. Daha sonraysa park ve yol sorunu da ortaya çıkmaya başladı.
Seçenek Çok
Sistem şöyle çalışıyor, kullanmak istediğiniz scooterın uygulamasını telefonunuza indirmeniz gerekiyor. Uygulama içinden scooter üzerindeki barkodu okutup yolculuğunuza başlayabiliyorsunuz. Yolculuğa başlama ücreti olarak sizden 1,99 lira alınıyor.
Her bir dakika başına ise 0,59 kuruş ödüyorsunuz. Firmalara göre fiyatlar üç aşağı beş yukarı değişiyor. Yürüme mesafesinde bulunan uzaklıkları kolaylaştırmak adına kullanılan, taksimetre gibi ama dakikalık ücret alan bireysel bir taşıma sistemi kısacası. Ülkemizde gün geçtikçe sayısı artan e-scooter kiralama şirketleri mevcut.
Karayolunda Sürülemeyecek
Geçtiğimiz hafta bir e-scooter sürücüsüne, polisin yolda kullandığı gerekçesiyle yazdığı 132 TL’lik ceza oldukça konuşuldu. Cezanın gerekçesiyse scooterların trafiği tehlikeye atması. E-scooter kullanan ya da kiralayanların bu araçlarla karayolunu değil bisiklet yolunu tercih etmesi gerekiyor.
Cimer’e yapılan şikâyetler sonucu e-scooterların karayolunda gitmeleri yasaklandı. Sadece bisiklet yolundan gitmeleri gerekiyor. Ama özellikle İstanbul'un birçok yerinde bisiklet yolu bulunmuyor. İstanbul'da yaygın olan bisiklet ve scooter için maalesef özel bir yol bulunmuyor.
Artan bisiklet satışları sonucu farklı illerde bisiklet yolları yapılmaya başlandı. Bu şehirlerden birisi başkent Ankara. İlk bisiklet yoluna kavuşan başkentteki yolun uzunluğu tamamlandığında 53,6 kilometre olacak. Öte yandan Hatay’ın Samandağ ve Arsuz ilçelerini birbirine bağlayan sahil yoluna yapılan bisiklet yolu eşsiz manzarasıyla tabiat severleri güzel bir bisiklet turuna davet ediyor.
Rekabet Kızışıyor
Tabi ilgi scooterlara yönelince rakip firmalar arasındaki rekabet de arttı. Bazı firmalar, rakip firmaların scooterları üzerine cihazlarını park etmeye başladı. Sosyal medyada bazı kullanıcılar taksicilerin scooter işine girmiş olduğu yorumlarını da yaptı. Scooterlar için park alanı düzenlemesi yapılana kadar rekabet sürecek gibi görünüyor.
Vatandaş bir yandan yeni ulaşım araçlarına alışmaya çalışırken bir yandan da getireceği tehlikeleri sorguluyor. Yayanın çok olduğu yerde kullanımının kısıtlanmasını isteyen de var, kısa mesafede aceleniz yoksa pahalı diyen de. Scooter kullanıcılarının çoğunluğunu, acelesi olanlar ve eğlenmek isteyenler oluşturuyor. Güvenlik açısından tehlike oluşturduğu çoğunluk tarafından kabul edilse de çözüm sunmak yerine yasaklanmasını talep edenler de yok değil. Mesela taksiciler e-scooter kullanıcılarının trafiği tehlikeye attığını ileri sürerek yasaklanmasını istiyor. İki kişi binenler, yolları...
Herkes Düzenleme Bekliyor
E-scooterlara tepkiler çeşitli. Kimisi “bırakın da sürelim” derken kimi vatandaş da “bir düzene sahip oldukça herkes kullanmakta özgür” diyor.
Nermin Yağcı (45)
Kaldırımda yürümeyi daha öğrenememişken bir de bu âletler çıktı.
Grup halinde yürümeler, sağda mı solda mı yürüyeceğini bilmeyenler derken tam sola adım atacak oluyorsunuz vızzt kocaman bir kütle yanınızdan geçiyor. Geçenlerde uzun boylu iri bir kişi binmiş, yanımdan geçerken korktum. Rahatça yürüyemiyoruz artık.
İlker Mutlu (30)
Elektrikli scooter ben de kullanıyorum. Ama rahatsız olduğum konu yolumuzun olmaması ve park yerlerinin düzenli olmaması. Bir yandan avantaj, istediğin direğe ya da ağaca bağlamak. Ama yaya olarak yürürken gerçekten bir alan bırakmadığını görüyorum. Scooter kullanırken ve park ederken akıllı davranmak önemli. ‘Kimseye zarar verir miyim, bana bir şey olur mu’ dememiz lazım. Yoksa emin olun ileride yaşanabilecek sıkıntıların önüne geçmemiz çok zor olur.
Metin Beşinci (22)
Scooterı eğlence amaçlı Fatih bölgesinde kullanıyorum.
Fevzi Paşa Caddesi çok yoğun. İnsanlar çoğu kez tepki veriyor ama umurumda değil. Yola çıksak taksiler, kaldırıma çıksak yayalar kızıyor. Nerede sürelim bunu, gökyüzünde mi? Yok yani yapılan hız belli. Sanki 100 kilometre hızla gidiyoruz. Ben anlayamıyorum. Bir düzenleme elbette gelmeli ki tüm tarafları bağlasın.
Merve Çolak (26)
Toplu taşımayı ulaşımda kullanıyorum. Aslında eğlence için çok da uygun olduğunu söyleyemem. Alışkanlık yapıyor. Şu zamana kadar yürüdüğüm yolu artık scooterla gitmek kolayıma geliyor. Arada kendime alsam mı diyorum ama çalınma korkusu, taşıma meselesi yüzünden vazgeçiyorum. İnsanlar pek alışkın değil. Alıştıkça bisiklet gibi sıradan göreceklerini düşünüyorum. Yol yapılması meselesi önemli. Ana cadde üzerinde bir bisiklet yolu yok. Eğer yaparlarsa neden oradan gitmeyelim.
Şaban Demir (62)
Gençler için güzel.
Ama iki kişi biniyorlar biraz tehlikeli görünüyor. Telefonla oynamaya çalışanları da var. Usulca yanımızdan geçenleri de oluyor heyecanlı olup hızla geçen de. Buna bir kural getirmek zor olur. Hayatı kolaylaştıran şeylerin kullanımını da kolaylaştırmak lazım.