Türkiye nüfusunu artırabilir mi?

Türkiye nüfusunu artırabilir mi?
Türkiye nüfusunu artırabilir mi?

Yakın zamana kadar doğum kontrolü yaptıran devletimiz, acı gerçekle yüzleşeli hayli zaman olmasına rağmen, yol, köprü, tünel, dünyanın en büyük bina, hapishane ve adliyelerini yapmaktan çocuk meselesini gündemine almaya vakit bulamadı. Şimdi nüfus ve çocuk meselesi için konunun sorumlularından oluşan ‘Nüfus Politikaları Kurulu’nu kurdu. Bu çerçevede bir dizi teşvik açıklandı.

Türkiye’de nüfus artışı yani yeni doğan çocuk sayısı sadece Türkiye tarihinin değil, Türk devletler tarihinin en kötü dönemini yaşıyor. Nüfus ilmine göre evli kadın başına çocuk sayısı 2,3 olduğunda nüfus artışı sıfır olur. Ölümleri düştüğünüzde rakam 2’ye iner. Zîra çocuk iki kişinin ürünüdür. Türkiye’de ise 2023’de bu rakam 1.54’e kadar geriledi. 2024 neticeleri henüz açıklanmadığı için düşüş ne düzeyde henüz bilmiyoruz.

20. asrın başında İngiltere’de başlayan nüfusu azaltma çalışmaları ABD’ye sirayet etti. Ardından başta Rockefeller grubu olmak üzere çeşitli yapılar doğurganlığı azaltmanın yollarını aradı ve başardılar da.

Doğurganlığı azaltmak için erkek ve kadının birbirinden uzaklaştırılması gerekirdi ama bu pek mümkün değildi. Bunun yerine döllenmeyi engelleyici alet ve ilaçlar geliştirdiler. Bugün Trump’ın yasaklamaya çalıştığı LGBT sapkınlığı da bu girişimin bir neticesiydi.

Tam da bu maksatla kadın evden çıkarılıp, çalışma ve eğitim hayatının tam merkezine çekildi. Her erkek ve her kız çocuğu ilk tahsil sonrasında okumak zorundaymış gibi bir zihin inşası yapıldı. Bunu da başardılar. Artık herkes çocuğunu diploma sahibi yapmak için var gücüyle çabalıyor. ‘Ayakları üstünde durmak’ ve ‘ekonomik özgürlük’ gibi şeytânî kurgularla kadın iş hayatının içine çekildi. Kadın iş hayatına girdikçe asgari ücret düştü ve iki kişi çalıştığı halde aile geçinemez hâle geldi.

Kadın artık erkeğine ram olmak zorunda değildi. Nasıl olsa kendi parası vardı ve koca da eve bakmak zorundaydı. Kendi ayağının üstünde durduğunu sanan kadın aslında nefsânî arzuları ve dışarıda başkalarına güzel gözükme harcamasının kölesine dönüştürülmüştü.

Bu yetmezmiş gibi önce doğurmaktan vazgeçti, sonra da evlenmekten… Şimdi tüm dünyayı 40’lı 50’lili ve hatta 60’lı yaşlara gelmiş kocasız ve çocuksuz kadınlar istila etti. Hemen hepsi mutsuz ve çaresizler. Boşa geçirilmiş ömürlerin acısını paylaşıyorlar artık.

Ama Türkiye’de durum daha farklı. Türkiye’de kadınlar sokağın nefsânî doygunluğuna henüz erişmedikleri için şeytan ve nefislerin esaretini henüz itirafa yanaşmıyorlar. Bizimkilerin de pek çoğu bekar ve çocuksuz. Evli olanların çoğu da binbir bahane ile ikinci çocuğa yanaşmıyor.

Bazılarının, istese de çocuğu olmuyor. Çünkü bozulan mutfak, makyaj malzemeleri, sözde temizlik ürünleri, ev eşyaları, sentetik ve dar kıyafetler, çevre kirliliği, gıda ambalajları ve katkı maddeleri gibi pek çok unsur erkeklerimiz gibi kadınlarımızı da kısırlaştırmış durumda.

Yakın zamana kadar doğum kontrolü yaptıran devletimiz, acı gerçekle yüzleşeli hayli zaman olmasına rağmen, yol, köprü, tünel, dünyanın en büyük bina, hapishane ve adliyelerini yapmaktan çocuk meselesini gündemine almaya vakit bulamadı. Şimdi nüfus ve çocuk mesele için konunun sorumlularından oluşan ‘Nüfus Politikaları Kurulu’nu kurdu. Bu çerçevede bir dizi teşvik açıklandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu ilk teşvik, çiftlerin son 6 ayda elde ettikleri gelir toplamı ve son aya ait gelirlerinin iki asgari ücretten fazla olmaması şartı ile yeni evlenecek genç çiftlere 150 bin lira (4.000 dolar) faizsiz kredi verilecek. Kredi, iki yıl ödemesiz olup dört yıl vadeli olacak. Ve daha bir çok şart.

Türkiye'de 2024 doğum istatistikleri.
Türkiye'de 2024 doğum istatistikleri.

Canlı doğan ilk bebek için 5.000 TL yani bugünkü kurla 135 dolar doğum yardımı yapılacak.

İkinci çocuk doğumunda ailelere aylık 1.500 TL (40 dolar), üçüncü ve sonraki çocuklar için ise aylık 5.000 TL (135 dolar) doğum yardımı sağlanacak.

Peki, sizce bu teşvikle nüfus artırılabilir mi? Çalışan kadının daha fazla teşvikler aldığı bir ülkede buncacık şey bırakınız artışı nüfusu yerinden kımıldatmaya yetmez. Bir yandan herkesi zorla okutmaya, diğer yandan kadını iş hayatının dolayısıyla sokağın içine taşımaya çalışan bir politika, öte yandan ‘Büyük Türkiye’den ‘küçük teşvik’ler. Yanılmak niyazıyla diyoruz ki, hem cinslerimizin geldiği yeri çok iyi bilen ve bu yüzden acı çeken biri olarak bu teşvik hiçbir şeye yetmez, ciddi bir artış hasıl etmez.

Pek çok ülke örneği var ama gelin Norveç ve Macaristan misalleri ile yetinelim.

Macaristan 2019’dan bu yana 3 çocuk sözü veren ailelere 31 bin Euro destek ödemesi yapıyor. 3. çocuğa erişenin borcu siliniyor. Ülkede başka indirim ve muafiyet teşvikleri de var. 2019’da evli kadın başına 1.55 çocuğa kadar gerileyen Macaristan, 2024’de 2,02 rakamını yakaladı bile. Teşvikler Macaristan’da evlilikleri de artırmış.

Norveç Çalışma ve Refah İdaresi’nin nav.no adlı sitesindeki bilgilere göre:

- Norveç'te yaşayan, çalışan-çalışmayan herkes barnetrygd / çocuk yardımı almaya hak kazanır.

- Çocuk yardımı aylık olarak ödenir.

- Hamile kadınların hamilelik sırasında işten 12 hafta izin hakkı var. Anneye bakan baba ya da başka birinin ise iki hafta. Çalışma, cenine zarar verecekse annenin çalışması yasaktır.

- Gebelikle ilgili hiçbir hizmetten para alınamaz.

- Çocuk doğduktan sonra anne istese de 6 hafta çalışmasına izin verilmez.

- Çocuk doğduktan çocuğun 18 yaşına dek, her ay 1.766 kron yani 9.100 lira ödeme yapılır.

- 49 hafta %100 veya 59 hafta %80 ebeveynlik parası ödenir.

- Anne doğumdan önce 3 hafta, doğumdan sonra 15 hafta çalışmadan tam maaş alır.

- Babaların ücretli zorunlu ebeveyn izni 16 haftadır. Dikkat edin zorunlu!

- Ve sıkı durun! Çalışmayan annelere ise her doğum için doğumu müteakip 92.648 kron (305.000 TL) doğum parası ödenir.

2020’de evli kadın başına 1,41 çocuğa kadar gerileyen Norveç, bu teşviklerle 2024’de ancak 1.73’e yükselebilmiş. Daha fazlası mümkün mü bilinmez.

Lâkin Türkiye bu basit teşviklerle nüfus meselesini çözemez. Kadınları erkekleşen Türkiye’nin meselesi sadece para değil. Bu hususta yakında bildiğiniz bir yazarın kaleme aldığı çok güzel bir kitap çıkacak.

Yorumunuzu yazın, tartışmaya katılın!

YORUMLAR
Sırala :

Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım