Siz de mi Dark Web'e düştünüz!
Google o kadar çok veri topluyor ki, beraberinde de sayısız güvenlik sorunu ve her yıl büyük ölçekli veri hırsızlığı olayıyla anılıyor.
Her gün bir şeyler satmak için tanımadığınız kişiler tarafından aranıyor ya da bant kaydı dinletiliyor musunuz? Ya da elektronik posta kutunuza girdiğinizde dünyanın dört bir yanından garip garip mesajlar görüyor musunuz? “Benim telefon numaramı ve elektronik posta adresimi kim çaldı?” diye merak ediyorsanız onu da artık Google'a sorabileceksiniz.
Zira bu bilgilerinizden çok daha fazlasını bizzat Google depolayıp ara ara çaldırıyor, onu da birazdan anlatacağız ama önce kısaca Dark Web’i ve Google’ın Dark Web Arama özelliğini tanıtalım.
Dark Web nedir?
Dark Web, genel arama motorlarının indekslemediği, özel tarayıcılar (ör. Tor) ile erişilebilen bir internet katmanıdır. Bu katman genellikle anonimliği koruma amacıyla kullanılırken, diğer yandan kötü niyetli faaliyetlerin de merkezi. Çalınan kredi kartı bilgileri, kimlikler ve şifreler gibi hassas veriler bu platformlarda alınıp satılıyor. Google da tanıttığı yeni özelliği ile mail adresi, telefon numarası, şifre gibi kayıtlarınızı çalan ya da çalmaya çalışan birisi var mı diye tarıyor ve size bildirim gönderiyor. Korsanlar çaldı diye adınızı ya da telefon numaranızı değiştiremeyeceğinize göre siz de yapabileceğiniz tek şey olan şifrenizi değiştiriyorsunuz. Durum kabaca böyle. Bu özelliğin açık olup olmadığını şu yolları takip ederek öğrenebilirsiniz:
1. Chrome Tarayıcısını Güncelleyin
Öncelikle Chrome’un en son sürümünü kullandığınızdan emin olun. Bunun için:
Menü (üç nokta üst üste) > Ayarlar > Hakkında Google Chrome yolunu izleyin.
Tarayıcınız güncel değilse, otomatik olarak güncellenecektir.
2. Google Hesabınızla Oturum Açın
Bu özellik Google hesabınıza bağlıdır. Eğer oturum açmadıysanız:
Menü > Ayarlar > Sen ve Google > Oturum Açın yolunu izleyerek hesabınıza giriş yapın.
3. Dark Web Tarama Özelliğini Açın
Dark web tarama özelliğini etkinleştirmek için:
Menü > Ayarlar > Güvenlik ve Gizlilik sekmesine gidin.
Güvenlik kısmına tıklayın.
Dark Web İzleme veya Kişisel Veri Koruma seçeneğini bulun ve etkinleştirin.
Bazı bölgelerde bu özellik henüz aktif olmayabilir. Eğer bu seçenek görünmüyorsa beklemeniz gerekebilir.
4. E-posta Adresinizi Tarayın
Dark web üzerinde e-posta adresinizi taramak için:
Güvenlik ve Gizlilik > Dark Web İzleme > E-posta Adresimi Kontrol Et seçeneğine tıklayın.
Google, e-posta adresinizin dark web üzerinde herhangi bir sızıntıya maruz kalıp kalmadığını otomatik olarak tarar.
5. Sonuçları Kontrol Edin
Tarama işlemi tamamlandığında sonuçlar şu şekilde gösterilir:
"Verileriniz güvenli görünüyor" mesajı herhangi bir sorun olmadığını belirtir.
"Bilgileriniz şu platformlarda bulundu" mesajı bir veri sızıntısı olduğunu belirtir. Bu durumda:
Hangi platformdan sızıntı olduğu gösterilir.
Sızıntıya mâruz kalan hesaplarınız için şifre değiştirmeniz önerilir.
6. Güvenlik Önerilerini Uygulayın
Eğer bir sızıntı tespit edilirse:
Aynı menüden önerilen şifre değişikliklerini yapabilirsiniz.
Google Şifre Yöneticisi özelliğini kullanarak daha güçlü şifreler oluşturabilirsiniz:
Menü > Ayarlar > Otomatik Doldurma > Şifreler bölümüne giderek mevcut şifrelerinizi kontrol edin.
Kullanıma sunulan bu yeni özellik kimsenin güvenlik endişelerini gideremese de yine de ayarlarda aktif edip arada kontrol etmekte fayda var. Google o kadar çok veri topluyor ki, beraberinde de sayısız güvenlik sorunu ve her yıl büyük ölçekli veri hırsızlığı olayıyla anılıyor. Sonuncusu bu yıl ortaya çıkan skandallardan bazıları şöyle:
Street View ve Plaka Verileri (2016):Google’ın Street View aracı, sokak sokak gezip video çekerken görüntülediği araçların plakalarını yazıya döküp, coğrafi konumuyla birlikte kaydedip depoladı. Öyle ki Google’ın elinde hangi plakalı araç hangi bölgede kullanılıyor gibi devasa bir veritabanı oluştu. Bir Google çalışanının ifşa ettiği skandalın ardından, şirket verileri daha sonra sildiğini söylese de kimse inanmadı.
YouTube ve Kullanıcı Verileri:YouTube'da silinmiş izleme geçmişine rağmen, algoritmaların bu bilgileri önerilerde kullanmaya devam ettiği ortaya çıktı. Ayrıca, "özel" veya "liste dışı" olarak yüklenen videoların bazen herkese açık hale gelmesi gibi hatalar yaşandı.
Socratik Uygulaması (2020): Google'ın 2019'da satın aldığı bir ödev yardımcısı uygulaması olan Socratic, bir milyondan fazla kullanıcının e-posta adresini, IP’sini ve daha birçok hassas verisini herkese açık olarak yayınladı. Bu sorundan etkilenen kullanıcılar arasında çocuklar da vardı.
Aslına bakılırsa Google veri tabanında yer alan olayların birçoğunda çocukların etkilendiği tespit edildi. Örneğin, YouTube Kids uygulamasında çocukların sesleri “yanlışlıkla” kaydedildi. Ayrı bir olayda yaklaşık bin çocuğun konuşma verisi Google hizmetine kaydedildi. Gelecekte bu seslerin ne amaçla kullanılabileceğini kestirmek güç.
Çalışan İhlalleri: Bazı Google çalışanlarının ve iş ortaklarının, kullanıcı verilerine izinsiz erişim sağladığı ve bu verileri kendi çıkarları için kullandığı tespit edildi. Mesela, bir iş ortağı, Nintendo'nun henüz duyurmadığı bir oyunun videosunu sızdırdı.
Veri sızıntı raporları büyük skandalı ortaya döktü
404 Media tarafından bu yıl açıklanan bir Google veritabanı, şirketin geçmişte birçok veri ihlali yaşadığını ve bu sorunların çoğunun kamuoyuna açıklanmadığını ortaya koydu. Bu rapor, Google’ın “şeffaflık” yalanlarını yüzüne vurdu.
Abone olmak için: www.birlikte.com.tr/gercek-hay...