Seçmenden siyasi partilere kendilerine çeki düzen ver süresi

Seçmenden siyasi partilere kendilerine çeki düzen ver süresi.
Seçmenden siyasi partilere kendilerine çeki düzen ver süresi.

Senelerdir Ege sahillerinde vatandaşlar hizmet görmediklerinden onlar durumu ayırt edemeyecekler, fakat hizmeti gören, bilen bölgeler için durum daha farklı. Hizmet etme konusunda uzun zamandır tembellik gösteren, uzaktan sadece muhalefet eden CHP şimdi çalışmak zorunda. Heykel dikmenin hizmet olmadığını anlamışsa ki pek anladığı kanaatinde olmamakla birlikte çalışacak ve önümüzdeki beş seneyi iyi değerlendirebilecektir. Aksi takdirde önümüzdeki seçimde düşüşü çok sert olacaktır.

Demokrasinin kullandığı bir araçtır seçim. Siyasi mekanizmaları kullanacakların yönetilenler tarafından belirlenmesini sağlar. Son genel seçim ve 2019 mahalli idareler seçimi bize 2024 mahalli idareler seçim neticeleri ile ilgili sonuçları kabaca yansıtmıştı. Siyasi partiler son dönemde vatandaşların kendilerinden vazgeçemeyeceklerini, ne yaparlarsa yapsınlar oy alabileceklerine dair bir kanaate kapıldılar. 2024 seçimlerinin galibi CHP imiş gibi gözükmekle birlikte durum hiç de öyle değil aslında.

Neden mi?

CHP’de zemin kayıyor ve seçmen kitlesi bundan rahatsız. Her geçen gün Ata’sının izinden uzaklaşıyor. Bu uzaklaşma da onun sonunu hazırlıyor. Seçimlerde elde etmiş göründüğü başarının gizli sahipleri DEM’lilerin beklentileri mevcut.

CHP içinde bulunduğu dönemde bu beklentileri karşılamak zorunda. Fakat CHP içindeki ulusalcı grup durumdan rahatsız, mesela Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, seçim çalışmalarında açıkça DEM’lilerle çalışmayacağını dile getirdi. Ekrem İmamoğlu da hanımefendiyi başka kapıya yönlendirdi. Dolayısıyla CHP öncelikle tabanıyla yukarıdakiler arasındaki DEM meselesini çözmek zorunda.

Genel başkan kim Özel mi İmamoğlu mu?

Özgür Özel genel başkan olması dolayısı ile başarıyı üstlenirken, İmamoğlu başarıyı sahiplenmeye çalışmakta. Zaten partinin genel başkanı edası ile hareket ettiğinden Ekrem İmamoğlu ile Özgür Özel arasındaki taht kavgası büyüyerek devam edecek. Özgür Özel sahip olduğu koltuğu kaybetmek istemediğinden parti içi hesaplaşma gittikçe çirkinleşebilir.

Uzun zamandır hem genel seçimlerde hem mahalli idareler seçimlerinde muhalefette kalan CHP “hizmet etme” disiplinine sahip değil. Mahalli idareler hizmetin göründüğü alanlar olduğu için CHP’nin durumu iyi değerlendirmesi gerekecek. Senelerdir Ege sahillerinde vatandaşlar hizmet görmediklerinden onlar durumu ayırt edemeyecekler, fakat hizmeti gören, bilen bölgeler için durum daha farklı. Hizmet etme konusunda uzun zamandır tembellik gösteren, uzaktan sadece muhalefet eden CHP şimdi çalışmak zorunda. Heykel dikmenin hizmet olmadığını anlamışsa ki pek anladığı kanaatinde olmamakla birlikte çalışacak ve önümüzdeki beş seneyi iyi değerlendirebilecektir. Aksi takdirde önümüzdeki seçimde düşüşü çok sert olacaktır.

Vatandaş kulak ardı edildi

AK Parti’nin durumu da aslında CHP’den farklı değil. Neden mi?

Uzun zamandır iktidarda olmanın ve mahalli idarelerde yer almanın getirdiği güç zehirlenmesini bertaraf edemedi. Güçlenen eşrafını daha da güçlendirme, bu yolla da koltuğuna kök salma yolunu tercih etti. Vatandaş durumdan rahatsızlığını iletse de kulak ardı edildi.

Mahalli idarelere yön verecek olan başkan adaylarının bakanlardan seçilmesi 2019’da vatandaşlar tarafından tercih edilmemişti. Bakan, makamı itibariyle merkez teşkilatının başında yer alır, hizmet edeceği alanla ilgili emirler yağdırır, hesap sorar. Lakin aynı şahsı makamından aldığınız zaman vereceğiniz makam, hiyerarşik olarak muhatap olmadığı bir makam olmalı.

Herhangi bir bakanı, büyükşehir de olsa başkan yaptığınız zaman hiyerarşi değişmekte. Mahalli idarelerin yapısı özerk olmakla birlikte, merkezi yönetimle ilişkileri devam eder. Dolayısı ile emir verip, hesap sorduğunuz mesai arkadaşlarınızdan artık rica eder konuma gelirsiniz.

Durumun diğer yanlış tarafı ise partinin il ve ilçe teşkilatlarında şahıslar çalışırlar. Çalışmalarının neticesinde hizmet etmek ve başkan olmak isterler. Fakat siz yukarıdan önlerini keserek birilerini o makama uygun görürseniz il ve ilçe teşkilatlarını küstürürsünüz. İl ve ilçe teşkilatlarının önleri açık olmalıdır. Çünkü araziyi, sahayı daha iyi tanırlar.

Genel seçimlerde bazı konularda tavrını koyan vatandaşın talepleri göz ardı edildi. AK Parti kendi seçmen kitlesini tabiri caiz ise cepte olduğunu varsaydı ve diğer partilerin oyunu almak için çalıştı. Mesela sokak köpekleri ve erken yaşta evlilik mağdurlarının durumu…

AK Parti’deki yönetici kadroları da CHP’deki yönetici kadroları gibi tabanıyla ayrı düşmeye başladı. AK Parti zihnî yozlaşma içerisine girdi. Mesela, Tokat’ın istemediği milletvekili Özlem Zengin Hanım, İstanbul’dan ilk sıralardan aday yapılarak tekrar vekil olması sağlandı.

“Eş cinsellik tedavi edilebilir” diyen Selma Aliye Kavaf, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yaptı. Çin’de dahi yasaklanan Tik Tok uygulaması için hiçbir şey yapılmadı. LGBT, Rusya’da terör olarak değerlendirilirken AK Parti konuyla ilgili elle tutulur bir icraatta bulunmadı. En önemlisi de İstanbul Sözleşmesi’nden kurtulduk gibi gözükmekle birlikte, çıkarılmış olan kanunların yürürlükte ve hâlâ uygulanır olmaları. AK Parti seçmeni bunları görmezden gelmedi lakin başka partiye oy da vermedi.

Hülâsa siyasi partilere kendilerine çeki düzen vermeleri için vatandaş süre verdi. Kim kendisini toparlarsa gelecek seçimlerin kazananı o olacak.