PUBG ve puta tapınma ritüeli
Türkiye’de en çok oynanan oyunlar arasında olan PUBG oyununda, tamamen Totemizm anlayışıyla kurgulanan bir bölümde, oyuncu putun karşısına geçtiğinde ekranda “tapınma” yazısı çıkıyor. Bu tıklandığında ise “tapınılıyor” yazıyor ve tapınma sonunda oyunda gerekli olabilecek malzemeler oyuncuya veriliyor. Oyun içerisinde kurgulanmış üç farklı put bulunuyor. Bunlar; güç totemi, koruma totemi ve strateji totemi olarak isimlendiriliyor.
PubG Mobile, Çinli Tencent Games isimli firma tarafından 09 Şubat 2018 tarihinde piyasaya sürülmüş Android ve IOS cihazlarda çalıştırılabilen bir oyun uygulaması. Oyunun asıl adı PlayerUnknown’s Battleground (Bilinmeyen Oyuncunun Savaş Alanı)’dır. Dünyada ve Türkiye’de en çok oynanan ilk 5 online oyun arasında yer alıyor.
Oyunun içinde bulunan ‘Sanhok Haritası’nda deneyimlenebilen ‘Gizemli Orman’ modülünde senaryo gereği gizemli ormana şans eseri gidiliyor, ormanda bulunan putlarla karşılaşılıyor ve puta tapınıyorlar. Bu tapınma sonrasında kendilerine oyun içinde kullanılabilen çeşitli araçlar veriliyor.
Tamamen Totemizm anlayışıyla kurgulanan bu bölümde oyuncu putun karşısına geçtiğinde ekranda “tapınma” yazısı çıkıyor. Bu tıklandığında ise “tapınılıyor” yazıyor ve tapınma sonunda oyunda gerekli olabilecek malzemeler oyuncuya veriliyor. Oyun içerisinde kurgulanmış üç farklı put bulunuyor. Bunlar; güç totemi, koruma totemi ve strateji totemi olarak isimlendiriliyor.
PubG Mobile, Google Play Store tarafından Avrupa ve Orta Doğu’da PEGI (Pan Avrupa Oyun Bilgileri) olarak derecelendirilmiş ve yüksek düzeyde şiddet olarak kabul edilmiş, PEGI 16’da kategorize edilmiştir. Türkiye’de de geçerli olan derecelendirme PEGI 16’dır. Buna rağmen oyunu çok küçük yaşta çocuklar engelle karşılaşmadan rahatça indirip oynayabilmekte.
Küreselci Çin’in Türkiye’de en çok oynanan oyunu PUBG “puta tapma” ritüelini yeni sürüme ekledi,daha fazla puan İçin putlara tapınan Türk çocukları “tapınılıyor” Türkçe uyarısı ile bir süre tapınmaya devam ediyor. Sonra puanları alıyor.
— Said Ercan 🇹🇷 🌍 (@saidercan) June 1, 2020
Bir nesil göz göre göre yok ediliyor! pic.twitter.com/WT6VFGRtSk
2 Haziran tarihinde attığımız tweetle gündeme getirdiğimiz bu tapınma bölümü, Türk internet kamuoyunda ciddi tepkilere neden oldu. Oyunu indirenler, telefonlarından kaldırmaya başladı. PUBG firması gelen tepkiler üzerine geri adım atarak, dünyada bir ilk olarak oyun haritasından bir bölümü kaldırmak zorunda kaldı.
Ruhî Açıdan PUBG
Çocuk, anneyle sağlıklı biçimde başlatılıp tamamlayamadığı bağlanma/ayrılma sürecini ilerleyen yıllarda farklı şeylerle gidermeye çalışıyor. Güvenli bağlanmayı tamamlayacak bir obje arayışında olan çocuk, bazen birisine kör kütük âşık oluyor, bazen fanatik bir gruba üye oluyor, bazen holiganlık yapıyor, bazen alkol-uyuşturucu kullanıyor ya da oyunlarla bağımlılık ihtiyacını gidermeye çalışıyor.
- Tüm bunların psikodinamiğinde anne/bebek bağlanmasının yeterli olmaması bulunuyor. İnsanın farklı ve çok güçlü ihtiyaçları var. Bunlardan birkaçı şöyle; sevgi, eğlence, özgürlük, kimlik, köklülük ve inanç. Köklülük ve inancın temelinin çok küçük yaşta atılması lazım. İnsanın, kendini bir yere ait hissederek bir inancın mümini olduğunu bilmesi lazım. Bunu da sağlayacak olan kişinin aile ve çevresidir. En başta anne, sonra baba...
Özellikle 0-6 yaş aralığındaki çocuklarda bu inancın temeli atılmadığında ve kültürel aktarım sağlanmadığında köklülük ve bir yere ait olma ihtiyacı giderilemiyor. Tüm bu ihtiyaçların yanı sıra, maneviyat eksikliği de eklenince sorun büyüyor. Çocukların Allah (c.c.) ile olan ilişkisi geç kuruluyor, ilerleyen yaşta kurulan bu ilişki, tıpkı köksüz bir ağaca benziyor. Ya çok fanatik, ya çok seküler ya deist veya agnostik bir inanca dönüşüyor. Tüm bunların altındaysa 0-6 yaş döneminde anne-çocuk ve baba-çocuk arasında oluşan ilişkinin kalitesizliği yatıyor.
Sebep İnanç Eksikliği Mi?
Çocuk bu inancı Allah ya da yüce bir yaratıcı yani güvenebileceği ve iman edebileceği bir üst varlıkla kuramayınca, inanç eksikliğini bu tür oyunlarla gidermeye çalışıyor.
Kâinatta hiçbir şey boşluk kabul etmez, Allah'a inanmazsan PubG'deki puta inanırsın. Aşırı özgür olacağım diyorsan, ben kendimi çok bağımsız, özgür hissedeceğim diyorsan yalnız kalırsın.
Tapınma ihtiyacı, güçlü bir Yaratanın varlığını kabul etmemeyle doğrudan ilişkili. Öte yandan çocuklar hazcı, yani her şeyi deneme eğilimi içerisinde bulunabiliyor. Kısacası her türlü sahte ilaha inanma eğilimleri var. Mesela 3 yıl Budist, 5 yıl Hindu, biraz Konfüçyanizm diniyle ilgilenmiş... Çocuklarda inanç ve maneviyat boşluğu oldukça bu tür oyunlarda kimi, neyi bulursa o inanç eksikliğini gidermeye çalışacaktır. Bu bir süre sonra oyunun dışına çıkıp bir kimlik ve kişilik meselesi hâline de gelebilir. Yani orada bir zihnî boşluk oluşursa, çocuk "ben artık PubG'deki puta inanıyorum" der. Çünkü bu oyunlar çocukların çokça vaktini alıyor. Mavi Balina oyununda çocuklar bir komutla intihar ediyorken, burada da bir komutla PubG putlarının dinine inanabilir.
Oyunun Riskleri Neler?
Bunun yanında oyunun çocuklar için daha çeşitli riskleri de bulunmaktadır. Bunlar; mâlî, temas, muhteva ve kullanım riskleri olarak sıralanabilir.
● Mali risk: Oyun içerisinde satın alma işlemi yapılabiliyor. Google Play Store veya Apple ID ile kullanıcı oyun içerisinde satılan ürünleri satın alabiliyor. Çocuk oyuncu bilgisi olmadan satın alma işlemi yapabilir, bu da ailelere ciddi faturalar gelmesine neden olabilir.
● Temas riski: Oyuncular, oyun içerisinde sesli ve yazılı olarak iletişime geçilebilmektedir. Bu da çocuk oyuncunun siber zorbalığa maruz kalma riskini ortaya çıkarıyor.
● Muhteva riski: Oyunun amacı 100 kişi arasında rakipleri yok ederek birinci olmak. Bu durum oyuncu çocuğun diğer rakipleri “düşman” olarak algılamasına ve diğerlerine karşı nefret duygusu beslemesine sebep olabilir. Ayrıca oyun tamamen “şiddet” üzerine kurulu olduğu için, oyuncu çocuk şiddet içerikli görsellere maruz kalabilir. Şiddet içerikli oyunların agresif davranışları tetikleme gibi kısa dönemli etkileri olabilir.
● Kullanım riski: Çocukların, başka günlük faaliyetleri aksatacak şekilde çok uzun sürelerle ekran önünde kalmamasına dikkat edilmelidir. Çocuğun, sosyal etkinliklere, okumaya, akademik sorumluluklara, açık havada vakit geçirmeye, akranlarıyla çevrimdışı oyun oynamaya ihtiyacı var. Fiziksel etkinliklere dengeli şekilde vakit ayırdığından da emin olunmalıdır.
Milli Güvenlik Açısından PUBG
Söz konusu PubG Mobile, özellikle asker ve polis arasında revaçta olan bir oyun.
● Oyun içerisinde sesli ve yazılı görüşme imkânının bulunması istihbarî bilgi toplanması açısından da ayrı bir önem arz etmektedir.
● Oyun vasıtasıyla oyuncularla iletişime geçen kötü niyetli kişiler ve terör odakları, sosyal mühendislik yöntemiyle oyuncudan bilgi toplayabilmekte, milli güvenliğe zararı olabilecek bilgileri elde edebilmektedir.
● Bunun yanı sıra sesli iletişimin olması dolayısıyla karşıdaki oyuncuya şuuraltı mesajlar içeren ses kayıtlarının ve müziklerinin dinletilmesi de mümkün olabilir.
Konuyla ilgili Uluslararası Sosyal Medya Derneği AR-GE Başkanı Engin Dinç, yapılması gerekenleri özetle şöyle sıralıyor;
- 1- “Türkiye İnternet Ahlâk Kurulu” kurulmalı.
- 2- e-Spor isminde yapılan faaliyetlerde kullanılan oyunlar özellikle analiz edilmeli.
- 3- Yerli oyun ve uygulama üreticilerine destek verilmeli.
- 4- Millî Eğitim Bakanlığı’nın Eğitim Bilişim Sistemi (EBA) üzerinde eğitici ve öğretici oyunlara da yer verilerek bu oyunlar grafik ve içerik açısından da genişletilmeli.
- 5- Özellikle asker ve polis gibi milli güvenlik görevi yürüten kamu görevlilerinin mobil cihazlarında bu uygulamaların bulunması, açık tehdit unsuru oluşturduğu, kişinin sosyal mühendislik ve subliminal mesaj saldırılarına açık olduğu akıldan çıkarılmamalıdır.
- 6- Yerli ve yabancı oyun ve sosyal medya girişimlerinin Türkiye’ye yönelik hizmetlerinde sunucularını Türkiye içinde barındırma zorunluluğu getirilmeli.