Mehmet Doğan ağabey hakk’a yürüdü

 D. Mehmet Doğan.
D. Mehmet Doğan.

Türkçe ve Türk dili üzerine yaptığı çalışmalar, 50’ye yakın kitap, kurup büyüttüğü Türkiye Yazarlar Birliği ve hazırladığı lügatlerle de tanınan, Gerçek Hayat istişare kurulu üyesi ve yazarı D. Mehmet Doğan ağabeyi 11 Ağustos’ta ebedi âleme yolcu ettik. Doğup büyüdüğü ve yaşadığı Ankara'da 77 yaşında vefat eden Mehmet ağabeyin en temel hasleti, şuurlu bir Müslüman oluşuydu. Mütevâzi kişiliğe sahipti ve dervişane bir hayat sürüyordu. Büyük Türkçe Sözlüğü ile unutulan kelime hazinemizin yeniden canlanmasını sağlamıştı. “Batılılaşma İhaneti” adlı eseri ise Müslüman gençliğin ilk okuduğu eserlerden biriydi.

Ankara'nın Kalecik ilçesinde 1947 yılında dünyaya gelmişti. Ankara Gazi Lisesinin ardından bugün Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi olarak bilinen SBF Basın ve Yayın Yüksek Okulu'nda radyo-televizyon uzmanlık bölümünü tamamladı.

1972-1974 yıllarında Türk Tarih Kurumu Yeni Türkiye Araştırma Merkezi'nde çalışmıştı. Askerlik görevinin ardından Dergah Yayınları'nda yayın yönetmeni olarak görev almıştı.

1977 ve 1978'de Türkiye Radyo Televizyon Kurumunda (TRT) Genel Müdür danışmanlığı yapmış, bir süre sonra ise yeniden Dergah Yayınlarına dönmüştü.

Dergah’tan son kez ayrılarak "Büyük Türkçe Sözlük"ü hazırlamaya başlamıştı. Bu sırada da Türkiye Yazarlar Birliği’nin kuruluş çalışmalarını yürütmüştü. Müteakiben Birlik Yayınları'nı kurdu. Batılılaşma İhaneti ve Dil, Kültür, Yabancılaşma gibi eserlerini bu yayın evinde yeniden neşretti.

Kültür Bakanlığı Sinema Dairesinde sözleşmeli film yapımcısı ve senaryo yazarı olarak çalıştı. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde yazarlık dersleri verdi. Birlik Medya A.Ş' nin genel müdürlüğünü yaptı. 1996'dan 2005'e kadar sürdüreceği Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeliğine seçildi.

Son yazılarını gerçek hayat için kaleme aldı

Günlük fıkra yazılarına Yeni Devir’de başlamıştı. İlk çıktığı günlerde Zaman’da yazdı. Zaman el değiştirince ayrıldı ve Yörünge dergisi, Vakit ve Akit gazetelerinde yazdı. RTÜK üyesi olduğu için Vakit gazetesinde kendi adıyla değil Asım Yenihaber imzasıyla yazıyordu. 25 Ağustos 2003’te "Onbaşı bile olamayacakların general olduğu ülke" başlıklı köşe yazısı dava konusu olmuştu. 28 Şubatçı sözde generaller yazının RTÜK’ten gönderildiğini iddia etse de delil sunamadılar.

Son olarak 5 yıldır aralıksız olarak Gerçek Hayat’ta yazmaktaydı. Aynı zamanda istişare kurulumuzda yer alıyordu. Son yazısını Gerçek Hayat’ın 1102 sayılı Nisan sayısı için kaleme almıştı. Yazıyı hastane odasında kaleme almıştı. Bu yazının başlığı ise “Siyasette oyun kuruculuk” idi. Her yazıyı gönderdiğinde “Azizim, dergi yazısını gönderiyorum. Sıhhat ve afiyet diliyorum. selam ve dua” ile şeklinde metin ekleyerek yapardı.

D. Mehmet Doğan ağabey, siyasi ve sosyal tarih, fikir ve basın tarihi, dil gibi alanlarla ilgili çalışmalarının yanı sıra Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi ve Türk Aile Ansiklopedisi'ne katkılar da sağlamıştı. Televizyon metinleri ve senaryolar yazdı, çeşitli televizyon programlarının ve filmlerin yapımında görev almıştı.

Mehmed Akif Fikir ve Sanat Vakfı, Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı'nın kurucuları arasındaydı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "2017 Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Edebiyat Ödülü" takdim edilmişti.

Cumhurbaşkanı tabutuna omuz verdi

Cenazesi 13 Ağustos’ta Hacı Bayramı Veli Camisi'nde kılınan ikindi namazının ardından düzenlenen cenaze merasimiyle kaldırıldı. Merasime Cumhurbaşkanı Erdoğan ve devlet erkânı da katıldı. Erdoğan törende, "Rabbim cennetinde bizleri bir ve beraber kılsın. Bütün ailesine sabırlar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. İnşallah Taceddin Dergahı'nda da başta çok çok sevdiği, onu sevmeyi bize de öğrettiği Mehmet Akif Ersoy ile haşru cem eylesin” dedi. Ardından Taceddin Dergahı'na götürülerek defnedildi.

Mü’min ve muvahhid bir dâvâ adamı olan Mehmet ağabeye Cenâb-ı Hakk Teâlâ’dan rahmet niyaz ediyoruz. Mekânı cennet, derecesi âlî olsun. Hakkı olanlar varsa haklarını helal etmelerini istirham ederiz.