William L. Cleveland, Modern Ortadoğu Tarihi, Agora Kitaplığı
Alanının başlıca referans çalışmalarından biri olan eser, yazarının öncelikle öğrencileri ve bu konuda daha önce ayrıntılı bilgi sahibi olmayan genel okurları gözeterek hazırladığı bir tarih çalışmasıdır. Cleveland bu doğrultuda, okuru 7. yüzyılda İslamiyet’in doğuşuyla gelişen serüveniyle tanıştırdıktan sonra, son iki yüzyılın derin ve genellikle dramatik nitelikteki dönüşümlerine odaklanır. Siyasi tarih ekseninde bir çerçeve oluşturduktan sonra da, geniş bir yelpazede ortaya koyduğu toplumsal, kültürel ve ekonomik gelişmeleri, bütün Ortadoğu hikâyesinde birleştiren tek bir anlatıda yoğunlaştırır.
Tarih disiplininin köşe taşlarından birini oluşturan bu devasa çalışma, Osmanlı İmparatorluğu ve Mısır’da gerçekleştirilen reformlardan Batı emperyalizminin hâkimiyetine, İran Devrimi’nden Körfez Savaşı’na uzanan Ortadoğu’nun modern tarihine kapsamlı bir bakıştır.
Kevin Danaher, IMF ve Dünya Bankası’na Karşı 10 Neden, Metis Yayınları
IMF ile yeni stand-by anlaşmaları imzalamaya devam ettiğimiz zaman Dünya Bankası Türkiye’nin dış politikasına da iç politikasına da her fırsatta müdahale ediyordu. Ama şu hiç sorgulanmadı: Bu kurumların bize bir faydası var mı, daha doğrusu bunlar meşru kurumlar mı? Yazar bu kurumların gerçek yüzlerini meydana çıkarırken, her ikisinin de kapatılıp yerlerine daha demokratik kurumların oluşturulması için 10 neden sunuyor. IMF ve Dünya Bankası’nın Güney ülkelerini ‘ulus ötesi’ şirketlerin boyunduruğu altına nasıl soktuklarını, ekonomilerini baltalayarak bu ülkeleri nasıl krize sürüklediklerini, şirketlerin çıkarları için emeği ve çevreyi koruyan kanunları nasıl çiğnediklerini akıcı bir dille anlatıyor.
Filiz Zabcı, Dünya Bankası, Yordam Kitap
Dünya Bankası her yerde. Dünyanın dört bir yanında... Özellikle Üçüncü Dünya’da elini atmadığı bir alan neredeyse yok. Temel misyonunu yoksulluğu azaltmak olarak tarif ediyor.
Peki yoksulluğu ne ölçüde azaltabiliyor? Bu kitap, bu sorunun yanıltıcılığından yola çıkıyor. Çünkü soruyu bu şekilde sormak, Dünya Bankası’nın eşitsiz ve adaletsiz bir sistemin önemli bir oyuncusu olduğunu gözden uzak tutmak sonucunu doğurabilir. Evet, kurulduğu yıldan bu yana Dünya Bankası uluslararası düzeyde ekonominin en belirleyici kuruluşlarından biri olmuştur ve dünyanın pek çok bölgesinde liberal ekonomik programların uygulanmasında, yoksul ülkelerin daha bağımlı bir hale getirilmesinde etkin bir rol üstlenmiştir. Dolayısıyla soruyu başka türlü sormak gerekir. Dünya nüfusunun büyükçe bir bölümünü açlık ve hastalıkla baş başa bırakan, milyonlarca insanı ancak kölelikle bağdaşır bir çalışma düzeni içine sokan, çıkar, iktidar ve kâr güdüsüyle donanmış güçlerin içinde Dünya Bankası’nın yeri nedir?
Mohammad Hashim Kamali, İslam Ticaret Hukuku, Albaraka Kültür Yayınları
Ed. Burhanettin Duran – Muhittin Ataman, Libya Krizi, SETA Yayınları
Melikşah Sezen, Müteahhir Dönem Mâturîdî Kelâmı, Ketebe Yayınları