Kitap tanıtımı
Gerçek Hayat'ın 1034. sayısında Lübnan'ı muhtelif yönlerden ele alan kitapların tanıtımları yer almaktadır.
Zahide Tuba Kor, Ortadoğu’nun Aynası Lübnan, İHH İnsani Yardım Vakfı Yayınları
Uzun seneler Ortadoğu’ya ilgisiz kalan Türkiye’de özellikle Lübnan üzerine yapılan çalışmalar ve telif eserler oldukça az sayıda. Bu eksiklikten hareketle yazar, İHH İnsani Yardım Vakfı Yayınları’nın “İslam Coğrafyası Serisi”nden 2006 senesinde çıkan Lübnan: İç Savaşların Gölgesinde kitabını sadece güncellemekle kalmamış, içeriğini mümkün olan en kapsamlı şekilde zenginleştirmiş. Ayrıca Lübnan’a bir ziyaret de gerçekleştirmiş ve dolu dolu geçen dört günlük ziyaretini “Gezi Notları” bölümünde aktarmış. Lübnanlı siyasetçiler ve akademisyenlerin yanı sıra Filistinli uzmanlarla yapılan röportajlara da rastlıyorsunuz satır aralarında.
Mehmet Ziya Kantaş, Lübnan’da Lise Düzeyinde Okutulan Resmi Tarih Kitabında Türk Tarihi Algısı, Gece Akademi Yayınları
Bu çalışmada, bir dönem Türk devletlerinin idaresinde bulunan Lübnan’da lise düzeyinde okutulan resmi tarih kitabında Türk tarihi algısı incelenmiştir. Araştırma konusu kaynağı olan ders kitabı, “Yeni Tarihimiz” adıyla 2009-2010 eğitim-öğretim döneminde basılmıştır. Muhammed Diya, Antuvan Cabur, Elyas Zağyib, İsmet Dav, İbrahim Bahson, Cihad el Hüsniye ve Fuad Nizam tarafından hazırlanmış olup “DaruAvn” yayınevi tarafından yayımlanmıştır. Bu eserde, Selçuklular, Eyyubiler, Memlükler ve Osmanlılar’dan bahsedilmiş, özet şeklinde verilen tarihi bilgilerde anlatılması gerekip de anlatılmamış olan ancak önem arz eden birçok hususun bulunduğu tespit edilmiştir. Yine okutulan bu kitaptaki verilen bilgilerin çoğunun bizim kaynaklarımızda geçen bilgilerle uyuştuğu ancak uyuşmayan bazı bilgilerin de mevcut olduğu ve bu bilgilerin çoğunun Bizans dönemi kaynakları ve batılı kaynaklardan verildiği anlaşılmaktadır.
Necmettin Asma, 59 Yüz Portreler, Ketebe Yayın
Kitapta tarihte iz bırakmış tarihi karakterler Necmettin Asma’nın çizimleriyle yeniden hayat kazanıyor. Metinler ise Güven Adıgüzel tarafından yazılmış. Kayıp kimliğimiz Malcolm X’den Filistin’in mürşidi Şeyh Ahmed Yasin’e, tarihsel hafızamız İbn Haldun’dan Fatih Sultan Mehmet’e, Güney Afrikalı İmam Harun’dan, Arnavut Mehmet Akif Ersoy’a, Sudanlı büyük âlim ve siyaset adamı Hasan Turabi’den, Mehmed Zahid Kotku’ya, Mavi Marmara şehidi Furkan Doğan’dan Sezai Karakoç’a, yanık yüreğimiz Âşık Veysel’den yaşadığımız çağın Muhayrik’i Rachel Corrie’ye ve daha diğer tüm isimlerle, düşünce dünyamızın, muhayyile evrenimizin, üzerinde yaşadığımız toprağın çeşitli renkleri arasında olabildiğince kuşatıcı bir akrabalık bağı dokuyarak, kişi ve sîret merkezli bir atlas kuruluyor bu kitapta.
- Kısa Tanıtım
- Yusuf el-Karadâvî, Müslüman Aile, Nida Yayınları
- H. İbrahim Acar, Ana Hatlarıyla İslam Aile Hukuku, Ensar Neşriyat
- Emrah Naki, Akdeniz’de Hâkimiyet Mücadelesi, Selenge Yayınları