Karisine kitap sualleri Zeynep Ahunbay
İTÜ Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim Dalı öğretim üyesi olan Ahunbay, Ayasofya Müzesi koruma çalışmaları ve Hasankeyf’te kurtarma çalışmalarını sürdürmektedir.
Zeynep Ahunbay 1946 senesinde Ordu’nun Ünye ilçesinde dünyaya geldi. Lise mezuniyetinin ardından İTÜ’de Mimarlık okumaya başlayan Ahunbay, 1970 senesinde İTÜ Mimarlık Fakültesindeki eğitimini yüksek mühendis mimar olarak tamamladı. 1975 senesinde Prof. Doğan Kuban denetiminde yaptığı “Osmanlı Mimarlığında Sultan Ahmed Külliyesi ve Sonrası, 1609-1690” konulu doktora çalışmasını bitiren Ahunbay, 1977-78 öğretim yılında İngiltere’nin York Üniversitesi’ne bağlı Gelişmiş Mimarlık Etüdleri Enstitüsü’nde yüksek lisans eğitimini tamamladı. 1980 senesinde “İstanbul Medreseleri - Koruma ve Yeniden Kullanım Açısından Bir Değerlendirme” konulu tezi ile doçentlik aldı. İTÜ Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim Dalı öğretim üyesi olan Ahunbay, Ayasofya Müzesi koruma çalışmaları ve Hasankeyf’te kurtarma çalışmalarını sürdürmektedir.
Yakın zamanda ruh, gönül ve zihin dünyanızda müspet tesir icra eden bir kitap adı lütfeder misiniz?
Mimar Kemalettin’in Yazdıkları, Şevki Vanlı Mimarlık Vakfı Yayını (Derleyenler: İlhan Tekeli-Selim İlkin)
Sizde bu tesiri var eden âmil nedir?
Yaşadığımız şehrin biçimlenmesine çok katkısı olan bir mimarı kendi yazdıklarından tanımak, onun hakkında yazılanları okumak çok aydınlatıcı.
“Bu eseri mutlaka okumalısınız” diyerek etrafınıza tavsiye ediyor musunuz?
Evet.
Sizin için mânâlı kitapların ferdi okuma dışında cemiyet halinde okunmasını faydalı buluyor musunuz?
Kitapları tek başına okumak daha pratiktir ama şiirimsi, etkileyici metinleri güzel bir sunuşla, toplu olarak dinlemek güzeldir.
Kendi kimliğinizi bir kitap ya da müellifle adlandırıyor musunuz?
Hayır.
Kitap okurken eserde tercih edilen dil sizin tercihinizi etkiliyor mu?
Kitabın rahat okunabilmesi dilinin akıcılığına bağlıdır ama yazıldığı dönem dili etkiler şüphesiz. Eski yazarları okurken kendi dillerinden okuyabilmek önemlidir.
Kitap alırken kitabın isim, kapak, kâğıt gibi şekli size tesir ediyor mu?
Reklâm satışı arttırabilir ama görüntüden öteye gitmeye, içeriğin değerini anlamaya çalışırım.
Kitabı neşreden yayınevi sizin için mühim mi?
Yayınevinden çok yazar ve eser önde gelir.