Karisine kitap sualleri Mine Esmer
Doktora çalışması sırasında Harvard Üniversite’sinde 2008 Yılı Yaz Araştırma Bursu alan Esmer, 2012’deki doktora mezuniyeti sonrasında, Plato Meslek Yüksek Okulu’nda, Mimari Restorasyon Program Başkanı olarak 2012-2015 yılları arasında görev yapmıştır. 2015 Eylül ayından itibaren FSMVÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nde çalışmalarını sürdürmektedir.
Mimar Sinan Üniversitesi, Mimarlık Bölümü’nden mezun olan Mine Esmer, mezuniyetinin hemen sonrasında İTÜ, Mimarlık Fakültesi, Restorasyon Programı’nda yüksek lisansa başlamış ve “Zeyrek Camii Hünkar Kasrı ve Mahfili Restorasyonu” başlıklı teziyle 2004’te yüksek mimar unvanı almaya hak kazanır. 2004 yılında, aynı üniversitenin aynı programında doktora çalışmalarına başlamış ve çeşitli eski eser rölöve çizimleri, projeleri ve uygulamalarında çalışmıştır. Doktora çalışması sırasında Harvard Üniversite’sinde 2008 Yılı Yaz Araştırma Bursu alan Esmer, 2012’deki doktora mezuniyeti sonrasında, Plato Meslek Yüksek Okulu’nda, Mimari Restorasyon Program Başkanı olarak 2012-2015 yılları arasında görev yapmıştır.
2015 Eylül ayından itibaren FSMVÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nde çalışmalarını sürdürmektedir.
Yakın zamanda ruh, gönül ve zihin dünyanızda müspet tesir icra eden bir kitap adı lütfeder misiniz?
Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın İstanbul’u, Cedit Neşriyat, Yazar: Sevgül Türkmenoğlu
Sizde bu tesiri var eden âmil nedir?
19. yüzyılın ikinci yarısından 20. yüzyıl başlarına uzanan bir süreçte, İstanbul’a dair Gürpınar’ın kitaplarında geçen öğeler, kişiler, adetlerin anlatılması, İstanbul’u seven ve çalışmalarını İstanbul’un kent tarihi üzerine yapan benim gibi akademisyenler için oldukça cazip bir durum.
- “Bu eseri mutlaka okumalısınız” diyerek etrafınıza tavsiye ediyor musunuz?
- İstanbul’un yakın geçmişteki tarihi ile ilgilenenler için oldukça ilginç olacaktır. Sosyal ve gündelik hayata dair de pek çok ilginç tespit yer alıyor kitapta.
Sizin için mânâlı kitapların ferdi okuma dışında cemiyet halinde okunmasını faydalı buluyor musunuz?
Çok sevdiğim bir Alman yazar, Hermann Hesse, “Az okunan kitaplarım benim için daha değerlidir. Daha özeldir, daha az kişiyle paylaşılmıştır” der. Ben de bu görüşe taraftarım, bestseller tarzı kitaplara hiç yaklaşmam. Az kişiyle paylaşılan daha değerlidir diye düşünüyorum.
Kendi kimliğinizi bir kitap ya da müellifle adlandırıyor musunuz?
Çok beğendiğim ve görüşlerini benimsediğim yazarlar olsa da kendi kimliğimi kimseyle adlandırmayı tercih etmem.
Kitap okurken eserde tercih edilen dil sizin tercihinizi etkiliyor mu?
Yazarın dilini ve anlatım tarzını sevmem önemli.
- Kitap alırken kitabın isim, kapak, kâğıt gibi şekli size tesir ediyor mu?
- Evet, mimar olduğum için grafik tasarım ve görsellik cazip geliyor. Ama tabi ki tek başına yeterli değil. İçerik de çok önemli.
Kitabı neşreden yayınevi sizin için mühim mi?
Elbette mühim. Bazı yayınevleri, Türkçe imlâ ve dilin akıcılığına dikkat etmiyor. Zayıf redaksiyon sonrasında çok kötü ve okunmaz metinler basıyorlar. Bu nedenle kitap alırken, seçeneğim varsa, güvendiğim yayınevini tercih ederim.