HÜRJET siftahı İspanya ile yaptı

HÜRJET siftahı İspanya ile yaptı
HÜRJET siftahı İspanya ile yaptı

Türkiye yurtdışına jet uçağı satıyor. Evet, bunu bir daha okumak lazım: Türkiye Avrupa'ya jet motorlu savaş uçağı ihraç ediyor. En iyisi bir daha okuyalım: Türkler Amerikan, İtalyan ve Koreli rakiplerini geride bırakarak İspanya'da zirveye yükseldi.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) bu ülkedeki hayırlı gelişmelere sevinen milyonların göğsünü kabartacak bir müjdeye imza attı. Jet eğitim, akrobasi ve hafif taarruz uçağı HÜRJET, İspanyol Hava Kuvvetleri'nin yegâne tercihi oldu.

HÜRJET üretiminde işbirliğini amaçlayan süreci başlatacak Mutabakat Muhtırası (MoU) 20 Aralık 2024 tarihinde Madrid'de imzalandı. Bu şu demek: TUSAŞ, HÜRJET'e İspanyolların vermek istediği katkıyı değerlendirdikten sonra Madrid'in taleplerine göre uçağa son şeklini verecek. Daha sonra 24 uçağın ihracını kapsayan nihai anlaşma imzalanacak.

Jet eğitim, akrobasi ve hafif taarruz uçağı HÜRJET, İspanyol Hava Kuvvetleri'nin yegâne tercihi oldu.
Jet eğitim, akrobasi ve hafif taarruz uçağı HÜRJET, İspanyol Hava Kuvvetleri'nin yegâne tercihi oldu.

TUSAŞ HÜRJET'te siftahı İspanya ile yaptığı için 'ayda 2 uçak üretim' hedefine bir an önce ulaşma yolunda kolları sıvadı. Zira bu uçağın ihracat pazarı çok geniş. Uluslararası basında daha şimdiden 'yurtiçine 100, yurtdışına 300' sesleri yükseliyor.

2026 itibariyle Türk Hava Kuvvetleri'ne teslimine başlanacak HÜRJET daha sonra nasipse, Filistin'i devlet olarak tanımış İspanya'da savaş pilotlarının temel eğitim uçağı olarak hizmet verecek. Envanterinde bulunan F-5 uçaklarını 2030'dan itibaren emekli etmeye hazırlanan NATO ve Avrupa Birliği üyesi İspanya, bu uçakların yerine HÜRJET'leri koyacak.

İspanyolların HÜRJET'e olan ilgisinin bir başka nedeni daha var. Millî jet, kısa pistli amfibi hücum gemisi TCG ANADOLU'ya iniş-kalkış yapacak. İspanya donanması, TCG ANADOLU'nun ikizi Juan Carlos gemisini işlettiği için HÜRJET'in İspanyol versiyonunun önümüzdeki yıllarda bu gemide konuşlanması hedefleniyor.

Denizciliğiyle meşhur Portekiz, savaş gemisi yaptırmak için STM'ye geldi

17 Aralık 2024 günü, Türk savunma sanayii için tarihî günlerden biri olarak kayıtlara geçti. Savaş gemisi ve denizaltı tasarımı/üretimiyle başarıdan başarıya koşan STM şirketi, denizciliğiyle meşhur ülkelerden Portekiz'e iki gemi ihraç etmeyi başardı. Böylelikle Türkiye, Avrupa Birliği ve NATO üyesi bir ülkeye ilk kez askerî gemi satmış oldu.

 Portekiz lojistik destek gemisi ihracat anlaşması.
Portekiz lojistik destek gemisi ihracat anlaşması.

'Portekiz Deniz Kuvvetleri Lojistik Destek Gemisi' ihalesinde dünyanın önde gelen askerî denizcilik firmalarını geride bırakan STM, Lizbon için tasarlanıp inşa edilecek 137'şer metrelik 2 gemi için imzayı Lizbon'da attı. 11 bin ton deplasmana, 18+ knot (33 km/s) azami sürate sahip gemiler 90 gün boyunca kesintisiz biçimde denizde kalabilecek.

Lojistik destek gemileri bir savaş durumunda donanma unsurlarının görevine devam edebilmesi için hayati önemde. Bu tip platformlar açık denizdeki diğer savaş gemilerine katı-sıvı yük desteği ile su, yiyecek ve mühimmat takviyesi yapabiliyor.

43 SİHA, 6 helikopter istediler! Macron bunu da yaz deftere...

Fransız istihbaratına Türk savunma ürünleri ihracatının röntgenini çektirip bunu Fransa Savunma Bakanlığı sitesinde kapsamlı bir rapor halinde yayınlatan Emmanuel Macron'a ek mesai imkânı doğdu. Zira Macron'un Afrika'da çetelesini tuttuğu Türk ürünlerine yenileri ekleniyor. Envanterinde 6 adet Bayraktar TB2 bulunan Nijerya, tam 43 tane daha Türk SİHA'sı satın alacaklarını duyurdu.

 Portekiz lojistik destek gemisi ihracat anlaşması.
Portekiz lojistik destek gemisi ihracat anlaşması.

Ülkenin kuzeyinde terör örgütü Boko Haram ile DEAŞ'ın Batı Afrika kolu ISWAP'a karşı yoğun operasyon yürüten Nijerya devleti, envanterindeki TB2 sayısını 49'a yükseltmenin yanında hava harekâtlarında kullandığı TUSAŞ yapımı 6 adet T-129 ATAK helikopterine 6 adet daha ekleme kararı aldı. Nijerya Hava Kuvvetleri'nin 2025 bütçesinde yeni ATAK taarruz helikopterleri için ödenek maddesi var.

Batılı sömürgecilerin aparat olarak kullandığı terör örgütlerine karşı Türk silah ve füzelerini ateşleyen Nijerya, her ATAK helikopteri için TUSAŞ'a 45 milyon dolar ödüyor.

Abuja yönetimi Aziz Yıldırım'ın DEARSAN Tersanesi'ne 2 adet açık deniz karakol gemisi (OPV) yaptırırken aynı zamanda silahlı dron üreticisi Asisguard şirketinden bol miktarda ürün satın aldı. Sınır güvenliği için tasarlanmış üst düzey çözümler konusunda ASELSAN ve HAVELSAN'a güvenen Nijeryalılar, teröre karşı istikrarı elde etme yolunda Türkiye'ye her geçen gün biraz daha yaklaşıyor.

ATAK helikopterleri Nijerya'da.
ATAK helikopterleri Nijerya'da.

Çift motorlu ANKA-4'e hipersonik balistik füze

AKINCI'dan ateşlenen süpersonik balistik füzelerin hem daha hızlı hem uzun menzilli hale geleceğini duyuran ve bunun adına da 'Demir Pençe' diyen ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci'nin mesajları ortalığı karıştırdı. Uluslararası savunma basını, SİHA'larda balistik füze kullanarak zaten dünyada ilki başarmış Türk savunma sanayiinin eşsiz bir yeteneğin peşinde olduğunu vurguluyor. Bu eşsiz yetenek, 'hipersonik füzelerle hayalet uçağın buluşmasını' ifade ediyor.

Dış basındaki yorumlar, TUSAŞ'ın insansız hayalet uçak ANKA-3 sonrasında tasarladığı çift motorlu ANKA-4'ün hipersonik balistik füze ateşleyeceği yönünde. Uçuk gibi görünen bu öngörüde haksız değiller. Çünkü ROKETSAN Genel Müdürü zaten süpersonik hızda uçan mevcut füzelerin çok daha süratli hale getirileceğini açıkladı: Füzenin hızı sesin 5 katını (Mach 5) geçerse bu ‘hipersonik’ oluyor.

İnsansız hava araçlarıyla icra edilen balistik operasyonlara 'Demir Pençe' adını koyduklarını söyleyen İkinci, İHA-122 ve İHA-230 gibi süpersonik balistik füzelerin AKINCI TİHA'dan ateşlendiğini hatırlatıyor. İşte bu füzeler daha büyük kalibrede, daha uzun, daha etkili ve daha hızlı hale gelecek. Bu yolda ilk etapta kullanılacak füzenin TRG-300 KAPLAN mühimmatı olması bekleniyor.

ANKA-4 ve Milli Muharip Uçak KAAN.
ANKA-4 ve Milli Muharip Uçak KAAN.

KIZILELMA ve ANKA-3 gibi hayalet savaş uçaklarının da taşıyacağı bu tip füzeler, özellikle düşman hava savunma sistemleri için ölümcül özellikler barındırıyor. Aerobalistik kabiliyet kazandırıldıktan sonra menzili 300 kilometreye ulaşabilecek bu tip bir füzenin hayalet uçak ANKA-4'ten atıldığını düşünelim. Radarda görünmeyen bir hava aracından ateşlenmiş önlenemez bir füze, çok değerli hava savunma sistemlerini paramparça etmek için hipersonik hızda uçuyor. Bu öldürücü hız, düşmana önlem alması için yeterli zaman bırakmıyor.

Bu tip füzelerle donatılmış insansız hava araçları Türk Silahlı Kuvvetleri'ne istediği ülkeye istediği derinlik ve kapsamda saldırılar yapabilme yeteneği kazandıracak. İnsansız uçaklarla hipersonik atış kabiliyeti şüphesiz ki, bebek katillerini cezalandırma yolunda Türk milletine yepyeni fırsatlar sağlayacak.

Bir yandan KIZILELMA, yeni prototipiyle seri üretime girerken aynı zamanda ANKA-4'ün ayak seslerinin giderek yaklaşması, Türkiye Yüzyılı'nın gerçekleşmesini, tıpkı hipersonik aerobalistik füzeler gibi, önlenemez hale getiriyor. O günler geldiğinde Demir Pençe'nin kimlere vurulacağı ise şimdilik herkesin bildiği bir sır olarak kalsın.

Yorumunuzu yazın, tartışmaya katılın!

YORUMLAR
Sırala :

Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım