Hayalet denizaltı tamam, sıra nükleer başlıkta
Suyun 250 metre altında 18 gün boyunca sessizce seyrederken denizde 3 ay kesintisiz operasyon yürütecek REİS sınıfı denizaltı grubunun ilk üyesi PİRİREİS, Aksaz'da düzenlenen şanlı bir törenle göreve başladı. Hayalet denizaltı, millî torpido AKYA'nın yanında ATMACA ve GEZGİN seyir füzelerini kullanacak.
Dünyanın en tehlikeli savaş araçlarından biri, Türk donanmasında göreve başladı. Havadan bağımsız tahrik sistemi sayesinde haftalar boyunca su yüzeyine çıkmaksızın iz bırakmadan yüzebilen PİRİREİS denizaltısı, Fırat Kalkanı Harekâtı'nın yıldönümünde, 24 Ağustos 2024 günü envantere girdi.
Marmaris-Aksaz'daki deniz üssünde donanmaya teslim edilen PİRİREİS, 6 adet denizaltıdan oluşan 'REİS' sınıfı gemi grubunun ilk üyesidir. Alman ThyssenKrupp şirketinin Tip-214TN tasarımını alıp bu modele Dizayn Proje Ofisi'nde son şeklini veren Türk mühendisler, platformun yapımına 2015 yılında başlamıştı.
Gölcük Tersanesi'nde yüzde 80 yerlilik oranıyla imâl edilen PİRİREİS, 2019'da donatım faaliyeti için havuza çekilmesini takiben 6 Aralık 2022'de deniz seyir testi aşamasına geçmişti. REİS serisinin ilk gemisi olmasından ötürü PİRİREİS'in testlerinde subaylar adeta kılı kırk yardı. Kontroller 1,5 yıl boyunca devam etti.
Oksijen ve hidrojenle süper sessiz
S-330 borda numaralı TCG PİRİREİS, hem savunma sanayii hem de donanma için çok önemli bir yeteneği temsil ediyor. Havaya ihtiyaç duyan dizel motorlu geleneksel denizaltıların aksine REİS sınıfı sualtı gemileri, sıvı oksijen ile hidrojenin kimyasal tepkimesinden elektrik üretebilen stirling motoruyla çalışıyor.
Alman Siemens şirketinin geliştirdiği oksijen-hidrojen tepkimeli 'Permasyn' güç ünitesi, elektrik üretirken havaya ihtiyaç duymadığı için denizaltının haftalar boyunca derinlerde kalmasını sağlıyor.
'Havadan bağımsız tahrik sistemi' (AIP), içten yanmalı motor gürültüsü olmadığından ötürü REİS denizaltısına, düşman platformlarına yakın bölgelerde süper sessiz seyir imkanı sağlıyor.
68,3 metre uzunluğa ve 6,3 metre çapa sahip PİRİREİS'in dizel motorları da mevcut. Suyun 250 metre altında, saatte 40 kilometrelik yüksek hızla seyretmek için dizel motorlardan yararlanan PİRİREİS, risk unsuru yüksek bir bölgeye yaklaştığında AIP sistemini aktive ederek tamamen elektrikli tahrik sistemine geçip görünmez oluyor ve bu esnada seyir hızından önemli ölçüde taviz vererek süratini saatte 11 kilometreye kadar düşürüyor.
Türk denizaltısı aynı zamanda daha da derine dalarak 250 metreden 400 metreye inebiliyor.
AIP sistemine sahip denizaltılar, nükleer reaktörden güç alan sualtı gemilerinden sonra dünyadaki en tehlikeli platform olarak gösteriliyor. Hava alma şnorkelini 18 gün boyunca su yüzeyine çıkarmadan sessiz ve derinden ilerlerken aynı zamanda 3 ay boyunca kesintisiz denizde kalan PİRİREİS, milli silahlarıyla da Türk donanmasının çok önemli bir caydırıcı unsuru oldu.
Pirireis'in stratejik füzeleri
8 adet torpido kovanı barındıran PİRİREİS, savunma sektörünün muhteşem eseri AKYA'yı kullanıyor. Mühendislerin 10 yılı aşkın süre boyunca gece-gündüz emek vererek geliştirmeyi başardığı ROKETSAN üretimi millî torpido AKYA, emekli Tümamiral Cihat Yaycı'ya göre Amerikan muadili Mark 48'den ve Almanların SeaHake DM2A4'ünden üstün bir sualtı füzesi.
350-kilogram harp başlığı taşıyan 7 metrelik AKYA, sualtında 45 knot (83 km/saat) hızla ilerliyor. Akustik güdüm sistemine, aktif-pasif sonara, dümen suyuna kilitlenme özelliğine ve akustik karşı tedbir kabiliyetine sahip AKYA, sualtı ve suüstü hedefleri 50 kilometreyi aşan bir menzilden avlayabiliyor.
Ana mühimmat olarak AKYA torpidosunu kullanan REİS sınıfı denizaltılar iki ayrı model millî füzeyle daha da stratejik bir konuma gelecek. Bunlar ATMACA ve GEZGİN'den başkası değil…
Türk donanmasının 2.5 yıldır aktif olarak kullandığı millî gemisavar füzesi ATMACA, menzili artırılmış Blok-2 versiyonuyla geçtiğimiz günlerde bir kez daha gündeme oturdu. ATMACA UM (Uzun Menzil) olarak adlandırılan yeni füze, 280 kilometrenin üzerinde mesafeye ulaşabiliyor. Üstelik ATMACA için artık deniz ya da kara hedefi fark etmiyor.
ROKETSAN üretimi füze, önümüzdeki günlerde PİRİREİS denizaltısında yerini alacak. Suyun altından bir kovan içerisinde yüzeye fırlatılan ATMACA, denizin hemen üstünde kovanından kurtularak hedefine doğru uçacak. Bu kabiliyet, REİS sınıfı hayalet denizaltıların yaklaşık 300 kilometre uzaktan herhangi bir deniz ya da kara hedefini vurabilmesi anlamına geliyor.
Gelgelelim GEZGİN füzesinin muhtemel menzilini düşününce ATMACA bile ikinci planda kalıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, PİRİREİS'in hizmete alınma törenindeki konuşmasında, REİS sınıfı denizaltılarda AKYA ve ATMACA ile birlite GEZGİN'in de kullanılacağını açıkladı. Amerikan Tomahawk muadili bir seyir füzesi olan GEZGİN'in özellikleri yıllardır sır gibi saklanıyor.
ATMACA'ya güç veren turbojet motorlarını (KTJ-3200/3700) üreterek büyük başarıya imza atan Kale Arge şirketi, 2021 yılı sonunda imzalanan sözleşme kapsamında ARAT isimli motoru geliştiriyor. 'Ölüm Balığı' anlamına gelen ARAT, seyir füzesi GEZGİN'e güç verecek. GEZGİN'in ilk etapta yaklaşık 1000 kilometrelik menzile sahip olması bekleniyor.
Sualtında tespiti neredeyse imkânsız olarak görülen PİRİREİS, okyanusun herhangi bir noktasından 1000 kilometre menzilli füzeyi ateşleyebilir hâle gelecek. Bu ihtimal, çocukların boğazını öldüresiye sıkmakta olan küresel siyonist çete için kâbustan farksız. Zira Ankara, bekâsına yönelik tehditlere karşı nükleer kabiliyetin artık tercih değil zorunluluk olduğunu net bir şekilde görüyor.
Bu yüzden gerek ATMACA gerekse de GEZGİN füzesine nükleer başlık entegrasyonu, gerçekleşme ihtimali yüksek bir olasılık haline geldi. Türk savunma sanayii, 3. Dünya Savaşı arefesinde bir yandan stratejik füzeleri sadece gerektiğinde açılmak üzere bir kart olarak saklı tutarken aynı zamanda hayalet denizaltıların yapımına hız verdi.
27 personelle seyre çıkan PİRİREİS'in 5 kopyası eşzamanlı olarak inşa ediliyor. Türkiye'ye yönelik yoğun ambargolardan ötürü PİRİREİS, donanmaya 2 yıl gecikmeli olarak dâhil oldu. REİS sınıfı denizaltıların güncellenmiş teslimat tarihlerinde vaziyet şöyle oluştu:
— TCG PİRİREİS - 2024 (Görevde)
— TCG HIZIRREİS - 2025
— TCG MURATREİS - 2026
— TCG AYDINREİS - 2027
— TCG SEYDİALİREİS - 2028
— TCG SELMANREİS - 2029
Mavi vatan hayalet platformlarla emniyette
Deniz Kuvvetleri envanterinde AY sınıfı 4 adet, PREVEZE sınıfı 4 adet ve GÜR sınıfı 4 adet olmak üzere toplamda 12 adet denizaltı bulunuyordu. TCG PİRİREİS'le birlikte denizaltı sayısı 13'e çıktı.
STM ana yükleniciliğinde AY sınıfı platformlara yönelik modernizasyon çalışmalarının ardından PREVEZE ve GÜR sınıfına da yarı ömür modernizasyon işlemi uygulanıyor. 2030'lara gelindiğinde AY sınıfı denizaltıların emekli edilmesi beklenirken Türk Deniz Kuvvetleri'nde REİS sınıfının tamamı görevde olacak.
Böylelikle Türkiye'nin en az 14 büyük denizaltıya sahip olması öngörülüyor. Bu varlık, 2029 yılı itibariyle envanterinde 5 denizaltısı kalacak Yunanistan ile 6 adet denizaltısı bulunan İsrail'in toplamından daha fazla bir güce işaret ediyor.
Türkiye aynı zamanda REİS projesinde elde edilen tecrübeyle MİLDEN (Milli Denizaltı) projelerine de hız verdi. Tasarımı, imalatı ve silahlarıyla tamamen millî olacak ilk ağır sınıf denizaltının yapımına 2025 yılında başlanacak. MİLDEN yolculuğunda ilk aşama ise mini denizaltı projesi STM500 olmuştu.
2022 yılında yapımına başlanan 42 metrelik STM500'ün inşâsı, STM ana yükleniciliğinde devam ediyor. Bunu 60 metrelik TS1700 adlı denizaltı projesinin takip etmesi bekleniyor. 2025 yılından sonra tüm bu projelerle eşzamanlı olarak 80 metrelik MİLDEN sınıfı denizaltılar inşa edilecek. Aynı zamanda savunma sanayii şirketlerinin 'insansız denizaltı' projeleri de sürüyor.
SON SÖZ: Türkiye, yeryüzünde kendini 'süper güç' olarak tanımlayanların bile doğrudan dalaşmayı göze alamayacağı bir güçtür.