Google sesimizi dinliyor mu?

Google sesimizi dinliyor mu?
Google sesimizi dinliyor mu?

Bu sorunun cevabı kısaca evet. Çoğu kişinin lafı geçtiğinde komplo teorisi dediği, çoğu kişinin de çok özel bir bilgiye ulaşmış gibi gizli saklı anlattığı olay doğrudur. Siz aranızda konuştuğunuzda telefon sizi dinler ve konuşmanın içeriğine göre reklam gösterir.

Dünyada 3 milyar Android işletim sistemi kullanan cihaz var. Bu da toplam pazarın yüzde 70’inden fazlasına tekabül ediyor. Böylesine büyük bir pazar payına sahip olan Google, doğal olarak reklam pastasının da en büyük dilimini götürüyor. Reklam verenlere hizmette sınır tanımayan Google, başta arama tercihleri, anketler daha sonra konum servisleri gibi gizli bilgileri müşterileriyle paylaşmaya başladı.

Bunlar da yeterli gelmeyince artık tüm cihazlarında standart olarak telefon dinleme özelliğini getirdi. Bu nedenle en mahrem yer ve konularda bile yanımızda bir casusla yaşıyoruz. Üstelik bu dinlemeler anlık veri olarak kalmıyor, kayıt da ediliyor.

Kulağa korkunç bir bilim kurgu filmi gibi geliyor ama kesin bilgi. Google’ın yardım sayfasında bu konuyla ilgili açıklamalar var ve bu özelliği nasıl kapatacağınızı da lütfedip anlatmışlar. Şirketin dediğine göre siz açmazsanız bu özellik kapalı oluyormuş. Çok inanmadık ama neyse…

Google’a göre telefon dinlemesini nasıl engellerim?

• Telefon veya tabletinizde cihazınızın Ayarlar uygulaması ve sonra Google ve sonra Google Hesabınızı yönetin'i açın.

• Üstte Veriler ve gizlilik'e dokunun.

"Geçmiş ayarları" bölümünün altında Web ve Uygulama Etkinliği'ne dokunun.

"Konuşma ve ses etkinliğini dâhil et" seçeneğinin yanındaki kutunun işaretini kaldırın.

Özellik kapatılsa da eski kayıtlar duruyor

Konuşma ve ses etkinliği ayarını kapatsanız da daha önce kaydedilmiş sesler silinmez. Google Hesabınızdaki ses kayıtlarınızı da ayrıca silmeniz gerekir.

Bunu da;

• Cihazınızın Ayarlar uygulamasını açıp, Google ardından Google Hesabınızı yönetin'e dokunun.

• Üstte Veriler ve gizlilik'e dokunun.

"Geçmiş ayarları" bölümünün altında Web ve Uygulama Etkinliği Ve sonra Etkinliği yönet'e dokunun. Bu sayfada geçmiş etkinliklerinizin listesini görürsünüz. Ses simgesine sahip olan öğeler kayıt içeriyor demektir.

• Etkinliğinizin üstünde Sil düğmesine dokunun.

• Tüm zamanlar'ı seçin.

• Ekrandaki talimatları uygulayın.

Son olarak bu ayarları yaptığınızda hemen sevinmeyin. Çünkü “Konuşma ve ses etkinliği”ni kapattığınızda diğer tüm Google servislerinde de etkili olmuyor. Zira Youtube, Google Voice gibi uygulamalar da ses dinlemesi kullanıyor ve bunların ayarlarını da ayrıca kapatmak gerekiyor.