Fransa’dan ahlaksızlığa yaş düzenlemesi
Türkiye gibi dini hassasiyetlerden dolayı evlenmeden önce cinsel ilişki yaşamayan insanların çoğunlukta olduğu ülkelerde, cinsel rüşt yaşı aynı zamanda evlenme yaşı olarak da kabul ediliyor. Türkiye’de evlilik yaşı 18. Fransa’da cinsel rıza yaşının 13 olarak konuşulması, anlaşılan bizim batı hayranlarını hiç rahatsız etmiyor.
Fransa, bir haftadır cinsel ilişkide rıza yaşı skandalını tartışıyor. 7 Ocak günü yayınlanan Vanessa Springora'nın yeni kitabı "Onay (Consentement)" ülkede rıza yaşı sınırı ve pedofili sorununu yeniden tartışmaya açmıştı.
Fransa senatosu önceki hafta son günlerin en tartışılan “Cinsel Suçlarla Mücadele Yasası” kapsamında toplandı. Ülkede küçük yaştakilere yönelik taciz vakalarının artmasının ardından tekrar gündeme gelen cinsel suçlara ilişkin reformda, skandal bir madde yer aldı.
- Merkeziyetçi, Annick Billon önderliğinde sunulan yasa tasarında, cinsel ilişkide rıza yaşının 13’e çekilmesi öngörülüyor. Billon, bu sınırın belirlenmesinde medeni kanunu örnek göstererek, 13 yaşında bir çocuk evlat edinilip, adını değiştirebilmesi konularında rıza gösterebiliyor.
Değişecek yasaya göre yasal sınırın altında kalan vakalar, ceza olarak değerlendirilecek. Hükümet 2018 yılında rıza yaşını 15’e çekme fikrini anayasaya aykırı bularak reddetmiş, bu ilişkilere yönelik mahkemece verilecek cezaları ise 5 yıldan 7 yıla çıkarmıştı.
Rıza kanıtı yoksa ceza da yok
Fransa’da 2017 yılında 11 yaşındaki bir kız çocuğu ile bir yetişkin arasında yaşanan ilişki, yaş tartışmalarını ülkede alevlendirmişti. Eşitlik Komisyonu, ülkede 15 olan cinsel ilişki rüşt yaşını 13’e çekmek için bazı çalışmalar yapmış, aynı dönem 11 yaşındaki bir kız çocuğuyla ilişki yaşayan bir erkek, kızın rızasının olup olmadığı kanıtlanamadığından ceza almamıştı. Fransa Ulusal Meclisi, geçtiğimiz mayıs ayında rızada yaş sınırını kaldırarak tasarıda takdir yetkisini hâkime bırakmıştı.
Dünyada durum
Avrupa’da cinsel rüşt yaşı ülkelere göre değişiyor. Belçika ceza yasasında yapılan değişiklikle 16 olan cinsel ilişkide rıza yaş sınırı 14'e düştü. Fakat burada da yaş farkı 5'ten fazlaysa yaşı büyük olan tecavüz suçuyla yargılanıyor. Bu düzenleme sonrası birçok Avrupa ülkesinde, rıza yaşı tartışmaları başladı. Bulgaristan, İtalya, Macaristan, Estonya, Avusturya, Almanya, Portekiz’de cinsel rüşt yaşı 14 olarak kabul ediliyor.
Yunanistan, Fransa, Danimarka, Hırvatistan, Romanya, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Slovakya, Slovenya ve İsveç’te cinsel rüşt yaşı yasal olarak 15. İngiltere, Litvanya, Finlandiya Letonya, İspanya, Hollanda ve Lüksemburg 16 yaş sınırı olan ülkeler. Avrupa’da cinsel rüşt yaşının 17 olduğu ülkeler ise Malta, İrlanda ve Güney Kıbrıs.
Türkiye’de çocuk evlilik sayılıyor
Türkiye gibi dini hassasiyetlerden dolayı evlenmeden önce cinsel ilişki yaşamayan insanların çoğunlukta olduğu ülkelerde, cinsel rüşt yaşı aynı zamanda evlenme yaşı olarak da kabul ediliyor. Türkiye’de evlilik yaşı 18 olduğu için, 18 yaşından önce ilişki yaşayan veya dini olarak nikahlanan çiftlerden erkek olan cezalandırılıyor. Ancak bunun tespiti 18 yaşını doldurup nikah kıymak istediklerinde veya çocukları olduğunda yapılabiliyor. Bu şekilde mağdur olan binlerce aile var. Bir kereliğe mahsus olmak üzere bu kişilerin mağduriyetlerini gidermek için yasa çıkartılsın istendiğinde, bizdeki batılı kafalar ‘tecavüzcüye af çıkacak’ diye yaygara koparıyor. Diğer yandan Fransa gibi batılı bir ülkede cinsel rıza yaşının 13 olarak konuşulması, içimizdeki batı hayranlarını hiç rahatsız etmiyor.